Οι μέρες που μας πέρασαν ήταν αφιερωμένες στον Άλκη. Τον 19χρονο που δολοφονήθηκε στην Θεσσαλονίκη και «μαύρισε» ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά μας. Την ίδια ώρα την σκυτάλη στα θέματα της επικαιρότητας πήρε η ακρίβεια, με την Κυριάκο Μητσοτάκη να ζει στο δικό του ροζ συννεφάκι, εκεί όπου η Ελλάδα είναι μία χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής. Μόνο που δεν το γνωρίζει κανείς άλλος, παρά μόνο ο ίδιος και οι σφουγγοκωλάριοί του.

Και κάπου ανάμεσα μία είδηση πέρασε σχεδόν στα ψιλά. Ήρθε από την 139η σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και αφορούσε το πρόγραμμα των αθλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το 2028 στο Λος Άντζελες. Και ανάμεσα στα αθλήματα έλειπαν η άρση βαρών, η πυγμαχία και το μοντέρνο έπαθλο. Στη θέση τους μπήκαν το σέρφινγκ, το σκέιτμπορντινγκ και η αθλητική ορειβασία. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως τα 28 αθλήματα που ανακοινώθηκαν δεν είναι ο τελικός αριθμός καθώς θα πρέπει να προτείνουν και οι διοργανωτές τα αθλήματα που θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα. Θέλεις να μάθεις ποια είναι τα επικρατέστερα; Η επιστροφή του μπέιζμπολ για άνδρες, του σόφτμπολ για γυναίκες και τα… esports.

Είναι κάποιου είδους αστείο; Όχι. Η άρση βαρών και η πυγμαχία δίνουν τη θέση τους στο μπέιζμπολ, το σόφτμπολ και τα videogames. Για γέλια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται έρμαιο του φθηνού marketing στο όνομα της προόδου και της αλλαγής. Μία αστεία απόφαση που σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ολυμπιακής Επιτροπής βασίζεται στην ακόλουθη λογική: Η πυγμαχία αντιμετωπίζει προβλήματα αξιοπιστίας, η άρση βαρών ταλανίζεται από σκάνδαλα ντόπινγκ (ναι μόνο η άρση βαρών διότι σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα ούτε να τη μυρίσουν την ντόπα), ενώ το μοντέρνο πένταθλο βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω των όσων έγιναν στο Τόκιο όπου Γερμανίδα αθλήτρια δέχτηκε επίθεση από άλογο.

Η απόφαση, λοιπόν, της Ολυμπιακής Επιτροπής δεν είναι να προστατεύσει τα αθλήματα βρίσκοντας λύσεις στα προβλήματα που τα ταλανίζουν αλλά να τα βγάλει από το πρόγραμμα. «Πονάει πόδι; Κόψει πόδι», σε μία λογικότατη απόφαση. Γελοίοι αλλά συνάμα επικίνδυνοι.

Είναι γεγονός πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί σε σύγκριση με το πώς ξεκίνησαν. Και η αλήθεια είναι πως δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αλλά από το να φτάσουμε στο σημείο να «ξεριζώσουμε» τις ρίζες και να το μετατρέψουμε σ’ ένα αστείο πανηγυράκι για χάρη της διαφήμισης, τότε απέχει παρασάγκας. Τα videogames είναι το πρώτο κερασάκι σε μία απαίσια τούρτα που φτιάχνουν οι άνθρωποι της Ολυμπιακής Επιτροπής. Ίσως το 2030 να κυκλοφορείς στον δρόμο και δίπλα σου να πετύχεις ένα πιτσιρίκι με αναψυκτικό στο χέρι να σου αποκαλύπτει πως είναι Ολυμπιονίκης, έχοντας πάρει χάλκινο στο Fifa.

Και γιατί όχι να μην σκεφτούν οι άνθρωποι της Ολυμπιακής Επιτροπής την είσοδο του Instagram και του Tik Tok στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Los Angeles. Με εκπρόσωπο της ελληνικής αποστολής την Super Kiki. Θεωρώ πως ένα χρυσό από την Ιωάννα Τούνη στο «μοντέρνο give away» θα μας έκανε όλους υπερήφανους. Να ξηλώσουμε τον στίβο και να βάλουμε τους αθλητές να κυνηγάνε pokemon.

Αλλά μόνο μην ξεχάσουμε ν’ ανάψουμε την Ολυμπιακή Φλόγα με Zippo.