Σχεδόν τίποτα δε φοβίζει περισσότερο τους άνδρες από το συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά με το πέος τους. Ο Peter J. Stahl, γιατρός και διευθυντής της κλινικής Ανδρικής Αναπαραγωγικής και Σεξουαλικής Ιατρικής στο νοσοκομείο Presbyterian της Νέας Υόρκης και το ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia, περιγράφει τέσσερα προβλήματα της κάτω χώρας και τη σημασία τους. Josh Dean

 

1. Στύση που κρατάει πάνω από τέσσερις ώρες

Πραγματικά αυτό είναι πρόβλημα και όχι απλά μια αστεία ατάκα στις προειδοποιήσεις του ΕΟΦ για το Viagra. Ο Stahl λέει ότι ο πριαπισμός, όπως είναι γνωστός μεταξύ των γιατρών, είναι «εξαιρετικά σπάνιος», αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, η ροή του αίματος θα διακοπεί, οδηγώντας σε έλλειψη οξυγόνου και -στραβοκαταπίνουμε- το θάνατο του ιστού.

 

2. Καρκίνος στους όρχεις

Το έχεις ακούσει ξανά και ξανά: τσέκαρε τα μπαλάκια σου. Συχνά. Και ειδικά αν είσαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια ή προβλήματα υπογονιμότητας ή αν είχες κρυψορχία όταν ήσουν παιδί.

 

3. Νόσος Peyronie

Έχεις εντοπίσει κάποια αλλαγή στην αισθητική του πέους σου όταν είναι σε στύση –πιθανόν όταν είναι σε πλήρη ανάπτυξη, μία καμπύλη ή ένα καρούμπαλο ή μία λακκούβα; Αυτό θα μπορούσε να είναι νόσος Peyronie, η οποία προσβάλει 5-8% του πληθυσμού. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ο Stahl λέει, ότι προχωράει και μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα «τόσο σοβαρή καμπύλωση που το σεξ να γίνει αδύνατο».

 

4. Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Φυσικά. Οποιεσδήποτε μικρές φουσκαλίτσες ή επώδυνα σπυράκια γύρω από το πέος σου πρέπει να είναι έρπις. Τα κονδυλώματα είναι πιθανότατα από HPV. Αν βγει κάτι από το πέος σου που δεν είναι ούτε ούρα, ούτε σπέρμα σημαίνει ότι έχεις είτε χλαμύδια, είτε γονόρροια. «Υπάρχει μεγάλο στίγμα γύρω από τα ΣΜΝ», λέει ο Stahl, αλλά τα περισσότερα ΣΜΝ είναι «εντελώς αντιμετωπίσιμα».

(για το GQ)