Πριν λίγες μέρες, τα γράφαμε εδώ για τον τεράστιο Βαν Μπάστεν, που δεν προλάβαμε να τον δούμε στο γήπεδο να μεγαλουργεί, εμείς των πρώτων -άντα! Με τη σειρά μας όμως, μπορούμε να εκδικηθούμε τους μικρότερους που δεν πρόλαβαν παιχταράδες, σαν τον Λουίς τον Φίγκο που γεννήθηκε μια μέρα του Νοέμβρη, στην όμορφη Αλμάδα, της ακόμη πιο όμορφης Πορτογαλίας. Ο Φίγκο της μίλαγε της ρουφιάνας της μπάλας κι εκείνη τον άκουγε.

Ξεκίνησε στα μικράτα του, στη Σπόρτινγκ Λισαβώνας και έγινε το next best thing του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Εκεί έδειξε για αρχή πόσα καντάρια μπάλα ήξερε, μαζί με την απονενοημένη κόμη της. Τι και αν κουρευόταν στο ΙΚΑ της Πορτογαλίας, όταν έβλεπε γκαζόν, ξαμολιόταν και φοβού τους αντιπάλους. Μέτρησε 137 συμμετοχές και 16 γκολάκια (σήκωσε κι ένα κυπελλάκι) κι έγινε ένας, από τους πιο περιζήτητους παίχτες στην ευρωπαική αγορά.

Δεν του τα είχανε πει καλά, όμως του μάστορα οι μανατζαρέοι κι έβαλε την τζίφρα του σε δύο συμβόλαια. Ένα της Γιουβέντους κι ένα της Πάρμα, με συνέπεια να τον μπανάρουν για 2 χρόνια από το ιταλικό πρωτάθλημα. Όχι ότι έκατσε να σκάσει ο Φίγκο μιας και τα βρήκε με την Μπαρτσελόνα και κατηφόρισε προς Πριμέρα Ντιβιζιόν μεριά. Η σχέση του με τους μπλαουγκράνα, ήταν σαν του Φίλιππου που βρήκε τον Ναθαναήλ. Η Μπαρτσελόνα βρισκόταν εν μέσω πέτρινων χρόνων και αναζητούσε ηγέτη κι ο Φίγκο από την άλλη έψαχνε την ποδοσφαιρική Γη της Επαγγελίας του. Στο Καμπ Νου έκανε όργια, οδηγώντας σαν μπροστάρης την ομάδα στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων κι ενός Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο Κρόιφ τον υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες και τον απελευθέρωσε ποδοσφαιρικά, δίνοντας του την ευκαιρία, να δείξει κάθε πτυχή της ταλεντάρας του. Ο Φαν Γκάαλ που ακολούθησε ξεκίναγε και τελείωνε την ενδεκάδα από τον Πορτογάλο, ενώ οι οπαδοί της Μπάρτσα, τον ανέφεραν πρώτο στις προσευχές τους και στα συνθήματα, ζητώντας υγεία για του λόγου του και παστελωμένα μπαλάκια στη μισητή Ρεάλ.

Έλα όμως που η πόρνη η μοίρα τους επιφύλασσε, ένα περίεργο παιχνίδι. Ποιος να φανταστεί πρώτον ότι θα βρισκόταν άνθρωπας με σώας τας φρένας να πληρώσει τα 62 μύρια ευρώ της ρήτρας του παίκτη και δεύτερο και κυριότερο, πως ο ίδιος θα σκεφτόταν να εγκαταλείψει το Καμπ Νου, που τον αγαπούσε όπως ο Μελισσανίδης τον Μπάγεβιτς; Κι όμως ο Φιρφιρίγκος όπως θα θέλαμε να τον αποκαλούν οι οπαδοί της Καταλανικής ομάδας, έβαλε την τζίφρα του σε χρυσοποίκιλτο συμβόλαιο της Ρεάλ, αρνούμενος ανανέωση συμβολαίου και αύξηση αποδοχών από την Μπάρτσα.

Ποιος είδες τους οπαδούς και δεν τους φοβήθηκε; Ποιος Ιούδας και ποιος Αρτέμης Μάτσας -οι Γερμανοί είναι φίλοι μας- και ποιος Τζώρτζης στο Μάστερ Σεφ; Αν ζούσε ο πρώτος σίγουρα θα ζητούσε δικαιώματα, από τον Λουίς καθότι το όνομα του έπαιζε για χρόνια πλάι στου Πορτογάλου. Κάθε αναφορά του είχε και το απαιτούμενο σιχτίρι, από τους οπαδούς της προηγούμενης ομάδας του. Όταν δε, επισκέφτηκε το Καμπ Νου για πρώτη φορά, έγιναν ομορφιές που θα ζήλευαν κι οι Αεκτζήδες, μπροστά στον βάτραχο πρίγκιπα του Νερέτβα, Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η γιούχα έσπασε ντεσιμπελόμετρα, βαλίτσες με χαρτονομίσματα τυπώθηκαν με τη φάτσα του προδότη, τελείωσαν οι αναπτήρες στην ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας, ενώ η δεύτερη του επίσκεψη ήταν πιο γκουρμέ, καθώς πέσανε στο τερέν κάτι γουρουνοκεφαλές, μαζί με μισοτελειωμένα μπουκάλια ουίσκι.

https://www.youtube.com/watch?v=kPVNolBVpn4

Μάλλον για αυτό ο Φίγκο, πανηγύρισε πιο έξαλλα κι από τον Λορέντζο το 2ο μπαλάκι που έσταξε στο 2-0 της Ρεάλ επί της Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2001-2002. Μαζί με τους υπόλοιπους Γκαλάκτικος στα 5 χρόνια του στο Μπερναμπέου κάνανε άρση τροπαίων, σηκώνοντας 2 πρωταθλήματα κι ένα Τσάμπιο Λιγκ! Προλάβαμε ωστόσο να τον κεράσουμε μια χωριάτικη σαλάτα στο Euro του 2004, στερώντας του έναν τίτλο, που τόσο ήθελε με την Εθνική Πορτογαλίας. Στα 34 του μετακόμισε στην Ιταλία κι ενώ άλλοι θα κάνανε διακοπές και τατουάζ μανίκια πήρε την Ίντερ από το χεράκι σηκώνοντας 2 Σκουντέτο πριν τραυματιστεί σοβαρά. Όχι ότι τον σταμάτησε αυτό, να έρχεται από τον πάγκο και με ποιοτικές συμμετοχές, να σηκώσει άλλα δύο πρωταθληματάκια.

Κάπου εκεί, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση κι άφησε παρακαταθήκη κάτι σπασίματα με τη μέση που θα τα ζηλεύανε και μπαλαρίνες, κάτι συστημένες 50άριες μπαλιές, κάτι ντρίμπλες ξεφτιλίκια σε αμυντικούς και εκείνα τα σουτ στο γάμα από το κωλοπόδαρο του!