Πάμπλο Πικάσο. Ένα όνομα, αλλά σίγουρα όχι μία ιστορία. Πολλές ιστορίες, κρυμμένες μέσα σε πίνακες του Πάμπλο που τους βλέπεις ακόμα σήμερα, τόσα χρόνια μετά… και ακόμα μένεις με το στόμα ανοικτό σαν χάνος.

Μια μέρα σαν τη σημερινή, στις 25 Οκτωβρίου του 1881, γεννιέται ο κυριότερος Ισπανός εκπρόσωπος της τέχνης του 20ού αιώνα. Ο ένας, ο μοναδικός, ο ανεπανάληπτος, Πάμπλο Πικάσο.

Εμείς βρήκαμε 6 πράγματα για τη ζωή του που ίσως να μην τα ήξερες και στα παρουσιάζουμε. Έλα να πέφτουν καρδούλες. heart 

1. Η πρώτη λέξη που είπε ήταν “Μολύβι, μολύβι…”
Άλλα μωράκια με το που ανοίξουν τα μάτια τους λένε κάνα ‘μπαμπά’, ‘μαμά’, ‘φαί’, κλπ. Ο Πάμπλο όμως ΔΕΝ ήταν ένα κανονικό μωράκι. Η μητέρα του, María Picasso y López, δήλωσε ότι τα πρώτα του λόγια ήταν “piz, piz” που είναι η συντομία του ‘lápiz’ που στα ισπανικά σημαίνει ‘μολύβι’.

2. Στα 9 είχε ήδη έναν πίνακα
Το 1890, λοιπόν, αυτό το 9χρονο πιτσιρίκι, πήρε τα χρώματά τους και αντί για τα κλασικά ‘ήλιους, σύννεφα, δεντράκια’ δημιούργησε αυτόν τον μοναδικό πίνακα με τίτλο “The Picador”. Eντάξει, τον λες ψιλοκαλό…
 

3. Το κανονικό του όνομα είναι μόνο 23 λέξεις!
“Ναι γεια σας! Θα ‘θελα να κάνω μια παραγγελία στο όνομα… Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.” Ναι, αυτό είναι το κανονικό του όνομα!

4. To γλυπτό στο κέντρο του Σικάγου
Έχουμε και λέμε. Το 1967, ο Πάμπλο έκανε ένα δημόσιο γλυπτό στο κέντρο του Σικάγου που του έδωσε το όνομα “Σικάγο Πικάσο”. Το δώρισε στην πόλη του Σικάγου και ΔΕΝ δέχτηκε ποτέ να πάρει λεφτά. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει μάθει τι αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο γλυπτό.

5. Ήταν ‘γύπας’ (και μπράβο του!)
Μιλάμε, ουσιαστικά, για έναν καλλιτέχνη και εκτός ατελιέ, καθώς στις 5 τελευταίες σχέσεις του έριχνε 30 χρονάκια και βάλε. Οι σχέσεις του πολλές, οι γάμοι του δύο, με τελευταίο γάμο αυτός με την Jacqueline Roque, αυτή η 27 ο Πάμπλο 79!

6. Ήταν ΚΑΙ ποιητής
Μετά τον πρώτο του γάμο, αποφάσισε να το ρίξει και στην ποίηση. Άρχισε, λοιπόν, να γράφει πολύ, ενώ ο ίδιος πίστευε ότι είναι πιθανότερο να γίνει γνωστός μέσα απ’ την ποίηση, παρά μέσα από την ζωγραφική.