Δεν είμαι γονιός και η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω και αν θα γίνω ποτέ. Αλλά να σου πω κάτι; Αν έχεις ξαδέρφια, τι να τα κάνεις τα δικά σου παιδιά; Κάθεσαι, παίζεις, δίνεις και παίρνεις χαρά και αγάπη, ξεθεώνεσαι, χάνεις και κανά κιλό και όταν αρχίζει η γκρίνια τα αφήνεις στη μαμά και τον μπαμπά τους και την κάνεις με ελαφρά. Δεν είναι ακριβώς ιδιοτελές, είναι απλά ένα τίμιο ντιλ που ξεκουράζει τους γονείς για μερικές ώρες, λίγο πριν επιστρέψουν ξανά στο δύσκολο ομολογουμένως σπορ της ανατροφής κουτσούβελων.

Ωστόσο, τα πιτσιρίκια δεν προσφέρουν μόνο διασκέδαση, δίνουν απλόχερα και λίγη από τη σοφία τους κάθε φορά που εμφανίζεται μια ευκαιρία. Ο δικός μου ξάδερφος ας πούμε, είναι ένας 80χρονος φιλόσοφος στο σώμα ενός 5χρονου μπούλη. Αυτός ο παιχταράς πριν από αρκετό μου είχε δώσει τα φώτα του για το πώς πρέπει να φλερτάρω τις γυναίκες και ομολογώ ότι οι συμβουλές του συνέβαλλαν δραστικά στη βελτίωση της σεξουαλικής μου ζωής.

Χθες, σε ένα ρεσιτάλ νηπιακού φιλοσοφικού λόγου, μου ανέλυσε πώς θα έπρεπε να συμπεριφέρομαι την πρώτη μέρα σε μια καινούργια δουλειά. Και μου είπε τα εξής:

ΜΗΝ ΠΑΣ ΜΕ ΜΑΓΙΩ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Σίγουρα θα πας Σεπτέμβρη για δουλειά. Όλα τα άσχημα Σεπτέμβρη συμβαίνουν, όλοι το ξέρουν αυτό. Σχολεία, δουλειές, καινούργιες σαπουνόπερες στην ελληνική τηλεόραση κλπ. Μην πας με το μαγιώ στη δουλειά γιατί δεν το εκτιμάνε τα αφεντικά εκεί πέρα. Αυτοί θέλουνε να ντύνεσαι λέει με ρούχα καλά για να μη φαίνεται ότι περνάς άσχημα. Μου είχε πει η μαμά ότι παλιά στο σχολείο έβαζαν τα παιδάκια να φοράνε όλα τα ίδια ρούχα για να μη ζηλεύουν αυτά που δεν είχανε λεφτά οι γονείς τους για καινούργια ρούχα. Έτσι κάνουνε και στις δουλειές, θέλουν όλοι να ντύνονται καλά για να μη ζηλεύουνε αυτοί που παίρνουνε λίγα λεφτά. Ξέρω εγώ τι σου λέω. 

ΚΑΝΕ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ

Εκεί που θα πας θα είναι πολλοί άνθρωποι. Εσύ να κάνεις παρέα με τους καλούς. Οι κακοί λογικά θα είναι περισσότεροι, αλλά μην αγχωθείς. Και σε μας στο σχολείο έτσι είναι, αλλά τα βγάζουμε πέρα. Αυτοί θα θέλουνε να σου πάρουνε το φαγητό σου, θα θέλουνε να σου πάρουνε τη σειρά στο κυλικείο και γενικά θα κάνουν κακά πράγματα. Εσύ να τους λες ότι όποιος το λέει είναι και όποιος είναι κακός, είναι κακός με τον εαυτό του. Μην τους προκαλείς, εσύ να κάνεις τη δουλειά σου και να τους αφήσεις να λένε ό,τι θέλουνε. Αν είσαι καλός, εσύ θα βγεις νικητής. 

ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Αυτό δεν πρέπει με τίποτα να το ξεχάσεις. Είναι μερικοί που έχουνε δουλειές και παίρνουνε κόσμο να δουλεύει και δεν τους πληρώνουνε γιατί λέει δεν έχουνε λεφτά αλλά αυτοί πάνε ταξίδια τρώνε συνέχεια σουβλάκια αντί να μαγειρεύουνε και τέτοια. Εσύ από την αρχή να πεις στο αφεντικό ότι δουλεύεις για να σε πληρώνουνε κανονικά. Μην είσαι κοροϊδάρα και ντραπείς. Το λες την πρώτη μέρα να το ξέρουνε και ξεμπερδεύεις. Όχι σαν τον μπαμπά που ξέχασε να το πει και τώρα 5 μήνες του έχουνε δώσει λεφτά μόνο μία φορά. Κανόνισε.

ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι στην καινούργια σου δουλειά, αλλά δεν είναι όλα εύκολα σε αυτή τη ζωή και εγώ το κατάλαβα όταν ήμουν μικρός. Τα μεγαλύτερα παιδιά στη δουλειά σου είναι εκεί πολύ καιρό που ξέρουν τα πράγματα καλύτερα και ξέρουν και περισσότερα παιδιά που μπορούν σου λύσουν όλα τα προβλήματα. Αρκεί να σε συμπαθήσουν. Γι’ αυτό να τους λες γεια το πρωί και καλή ξεκούραση φεύγοντας για να σε θυμούνται. Λογικά δεν θα σε θέλουν γιατί είσαι μικρός, αλλά μην μασάς, αν είναι καλά παιδιά θα σε θυμηθούν όταν πρέπει.

ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Λοιπόν αυτό είναι ένα καλό κόλπο, αλλά μην πεις στη μαμά ότι στο είπα. Εκεί στους ουρανοξύστες που βρίσκονται οι δουλειές και τα γραφεία, είναι πολύ δύσκολο να βρεις την τουαλέτα. Εσύ όταν πας ρώτησε κανέναν φίλο σου εκεί πέρα να σου πει που είναι και μόλις μάθεις μην το ξεχάσεις σε καμία περίπτωση. Κάθε φορά που θα γίνεται κάτι άσχημο και θα θέλεις να το αποφύγεις θα λες στο αφεντικό “κύριε να πάω τουαλέτα” θα σου λέει ναι και εσύ μετά θα γλιτώνεις τη γκρίνια. Εγώ το κάνω στο σχολείο και δουλεύει πάντως. 

Γεια τώρα.