Πριν μερικούς μήνες έκανα τη μαλακία και άνοιξα ένα μικρό μαγαζάκι που φτιάχνει καφέδες. Ψάχνοντας για ντελιβερά έψαξα να μάθω τι μισθό μπορεί να παίρνουν. Και μου έπεσαν τα μαλλιά που έτσι κι αλλιώς δεν έχω. Από 2 μέχρι 4 ευρώ την ώρα έπαιζαν, εννοείται χωρίς ένσημα, συνήθως με δικό τους μηχανάκι και με τρελή πίεση για αποδοτικότητα. 

Κάπου εκεί έπαιξαν τα νεύρα μου. Λίγος σεβασμός στα παιδιά ρε μαλάκες. Και οκ, δεν λέω, όλα τα επαγγέλματα έχουν υποστεί μειώσεις, σε όλους έχουν δυσκολέψει οι συνθήκες εργασίας, αλλά οι ντελιβεράδες κάνουν λειτούργημα ρε διάολε, είναι εγκληματικό να συγκρίνεται το επάγγελμά τους με οποιοδήποτε άλλο σε αυτό τον κόσμο.

Ο ντελιβεράς ρε φίλε, ο άνθρωπος που αψηφά γιορτές και αργίες, ο άνθρωπος που δεν ξέρει από βροχές και χιόνια, που βάζει πάνω από όλα το φαγητό και τον καφέ σου. Αυτός ο τίμιος τύπος που δουλεύει σε κάκιστες συνθήκες για να μπορείς εσύ να μασαμπουκιάζεις ανελέητα χωρίς να μαγειρεύεις.

Επειδή λοιπόν εδώ στο Provocateur, σεβόμαστε και ξέρουμε να το αποδεικνύουμε, είπαμε να σκεφτούμε μερικούς τρόπους για να γίνει καλύτερη η ζωή κάθε ντελιβερά σε αυτήν εδώ τη χώρα. 

Να προηγούνται παντού

Τι πιο απλό γαμώ το φελέκι μου; Όπως τα περιπολικά και τα ασθενοφόρα προηγούνται παντού και είναι απόλυτα φυσιολογικό να προηγούνται παντού, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να γίνει το ίδιο και με τους ντελιβεράδες. Ναι ρε φίλε, επιτελεί κοινωνικό έργο ο άνθρωπος και θα μπουκάρει ανάποδα στο στενό για να μπορεί να μου φέρει το φαγητάκι μου ζεστό, όπως μου αξίζει. Άντε μπράβο.

Να δίνουμε υποχρεωτικά το κατιτίς μας

Είπαμε ότι πρέπει να σέβεσαι τον ντελιβερά και ο καλύτερος τρόπος να το δείξεις τόσο σε εκείνον όσο και στο κάρμα σου, είναι το πουρμπουάρ που θα του αφήσεις. Και αυτό θα έπρεπε να είναι νόμος του κράτους. Εσύ που δεν δίνεις τίποτα στον τίμιο ντελιβερά σου αξίζει να βρεις λίγη από τη γρίπη του ψήστη που επιμελήθηκε το κάτι σαν σουβλάκι σου.

Εκμάθηση νοηματικής

Αυτό είναι ίσως το πιο επαναστατικό μετρο που προτείνουμε, ωστόσο πρέπει να σπάσεις αυγά για να κάνεις ομελέτα και εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μπορείς να επικοινωνείς με τον ντελιβερά χωρίς εκείνος να πρέπει να βγάλει το κράνος. Θα μάθεις νοηματική λοιπόν φίλε μου. Μην τρομάζεις, θα μάθεις τα πολύ βασικά όπως “ευχαριστώ”, “να ‘σαι καλά” και όλα τα νούμερα έτσι ώστε να συνεννοείσαι με τον διανομέα χωρίς εκείνος να πρέπει να κάνει ζογκλερικά και να χάνει πολύτιμο χρόνο από τη μεταφορά της παραγγελίας.

Υποχρεωτική τοποθέτηση έξυπνων φωτοκυττάρων στις αυλές

Εδώ το χοντραίνουμε λίγο αλλά οι απόψεις μας είναι επαναστατικές, ριζοσπαστικές και μόνο στόχο έχουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους τους ντελιβεράδες εκεί έξω. Προτείνουμε στο υπουργείο εργασίας να θεσμοθετήσει την ύπαρξη ειδικών μικροτσίπ που θα φέρουν στο κράνος τους οι ντελιβεράδες και θα αναγνωρίζονται από την αντίστοιχη συσκευή του σπιτιού που θα παίζει τον ρόλο του φωτοκυττάρου. Έτσι όταν ο ντελιβεράς θα πλησιάζει η πόρτα σου θα τον αναγνωρίζει, θα ανοίγει μόνη της, τα φώτα θα ανάβουν και δεν θα χρειάζεται πια να περιμένει λες και είναι στο ΙΚΑ Καλλιθέας.

Θα μπορούσαα να προτείνω πολλά μέτρα ακόμη αλλά δεν θα το κάνω. Για να δω αν θα φιλοτιμηθείτε από μόνοι σας και θα το κάνετε στα σχόλια…

*Ρισπέκτ σε όλα τα παιδιά που βγάζουν το ψωμάκι τους στο δρόμο μέσα σε αντίξοες συνθήκες με μισθούς της πλάκας.