Το διάβασες το χθεσινό για την Μεγάλη Παρασκευή έτσι; Και πίστεψες ότι θα σε αφήναμε έτσι και δεν θα γράφαμε τίποτα για το Μεγάλο Σάββατο; Ε, τώρα μας προσβάλλεις Ποροβοκάτορα και σε επαναφέρουμε στην τάξη. Για πάμε.

Αυτές οι μεγάλες αλήθειες του Μεγάλου Σαββάτου

Η πρεμιέρα του Μουντιάλ
Η μεγάλη εβδομάδα είναι για τις ηλικιωμένες ότι το μουντιάλ για τους άντρες. Μόνο που αυτές έχουν την τύχη να το ζουν κάθε χρόνο. Κι αν  η μεγαλοβδομάδα είναι το μουντιάλ το μεγάλο Σάββατο είναι ο τελικός. Το «δεύτε λάβετε φως» αποτελεί τη λήξη του παιχνιδιού και σηματοδοτεί την έναρξη της φιέστας που θα γίνει την επόμενη μέρα. Ας πούμε ότι ο παπάς που το ψάλλει, είναι ο Πλατινί της ενορίας του. Αυτός που θα απονείμει τον τίτλο στους νικητές.

Οι κανόνες NBA
Για να μείνουμε στο αθλητικό κλίμα, οι γιαγιάδες στις 23.59 μετατρέπονται σε ένα κράμα σούπερμαν, μπόντι μπίλντερ και Hulk. Παίζουν αποκλειστικά με κανόνες NBA και το αγκωνίδι πάει σύννεφο. Μην περιμένεις να σου σφυρίξουν φάουλ. Το ματσάκι είναι στημένο. Είναι σαν να μπαίνεις μαζί με τον 5χρονο ξάδερφό σου σε μαγαζί με ζαχαρωτά. Όλοι δουλεύουν για εκείνον κι εσύ απλά πληρώνεις. Δέξου το.

Η λαιμαργία
Η λαχτάρα για το φαγητό είναι πολύ μεγαλύτερη από την Κυριακή του Πάσχα. Μετά την ανάσταση (και εφόσον υποθέσουμε ότι έχεις νηστέψει) η επιστροφή στο σπίτι σημαίνει ΚΡΕΑΣ. Μαγειρίτσα, αυγά και ό,τι άλλο βρεθεί στο διάβα σου μέχρι να σου βγει η τροφή από τα αυτιά. Το πρωί της Κυριακής θα σηκωθείς και θα τσιμπάς λίγο λίγο μέχρι να στρωθεί το τραπέζι, οπότε μόλις συμφώνησες μαζί μου.

Τα βεγκαλικά
Έρχεται η απόλυτη δικαίωση για όλους τους γηπεδόκαυλους πιτσιρικάδες που πηγαίνουν στο γήπεδο. Καλή μου μάνα, εδώ κινδυνεύεις περισσότερο από τις φωτοβολίδες, ας το παραδεχτούμε. Στο γήπεδο γίνεται κι ένας υποτυπώδης έλεγχος για τα βεγγαλικά. Στην εκκλησία δεν υπάρχει ούτε ο έλεγχος ούτε ο κίνδυνος τιμωρίας της έδρας. Τι να γίνει; Να τιμωρήσει ο θρησκευτικός δικαστής τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα να λειτουργήσει 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών;

Το buzzer beater
«Ο νόμος του παρά 5». Στις 23.54 η εκκλησία θυμίζει Αυγουστιάτικη Αθήνα. Στις 23.55  θυμίζει Αυγουστιάτικη Μύκονο. Κόσμος παντού, σπρώξιμο, τσακωμοί, καντήλια (αυτά με τη φωτιά εννοώ, μην πέσετε να με φάτε). Στις 00.06 έχει μείνει μόνο ο ιερέας με συγγενείς και φίλους και οι δρόμοι έχουν πλέον γεμίσει αυτοκίνητα που πηγαίνουν με 200 σε κατοικημένη περιοχή για να προλάβουν ζεστή τη μαγειρίτσα.

Extra tip: Ζίππο. Δε σβήνει ποτέ. Ένας φίλος μας το είπε. Εμείς δεν το ξέρουμε.