Η πλέον ιερή μέρα των διακοπών του Πάσχα έχει ξημερώσει.

Τόνοι από κάρβουνα έχουν ήδη πάρει φωτιά, εκατομμύρια συνέλληνες στέκονται μπροστά από το αρνί με τη γλώσσα έξω, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες αρνιά έχουν κι αυτά τη γλώσσα τους έξω (και δεν είναι λόγω της λιγούρας τους).

Η Κυριακότερη των Κυριακών είναι εδώ, μαζί της και οι 5 μεγάλες πραγματικότητες που τη χαρακτηρίζουν.

1. Της γουρούνας το κάγκελο

Ξεκινάμε με τη μεγαλυτερότερη αλήθεια της Κυριακής του Πάσχα, αυτήν που γεφυρώνει θρησκείες και πολιτισμούς: Το πρωινό ξύπνημα για κάθε έλληνα χριστιανό, δεν διαφέρει και πολύ από το αντίστοιχο ενός ιρακινού μουσουλμάνου στη Μοσούλη. Ας όψονται οι “γουρούνες” του μικρού ξάδερφου που μοιράζει πόνο και ηχορύπανση.

2. Η μάχη της σούβλας

ΟΚ, η διαδικασία του ψησίματος είναι η καλύτερη αφορμή για να έρθει πιο κοντά το σόι. Πρωτόγνωρο κλίμα ευφορίας, χαβαλές, χοροί, πιώματα. Οι μοναδικοί που είναι στα “μαχαίρια” είναι οι δύο (συνήθως) που έχουν αναλάβει το ρόλο του ψήστη. -“Ρίξε κάρβουνα στα πλάγια, σου λέω!”, – “Δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω, ψήνω 50 χρόνια!” (η απάντηση του 49χρονου θείου).

3. Χοληστερίνη Αγάπη μου!

Η χοληστερίνη είναι για την Κυριακή του Πάσχα ότι και ο Καμμένος για το ΣΥΡΙΖΑ. Αναγκαίο κακό. Τσεκούρι και φωτιά στον βίγκαν και σε κάθε ιερόσυλο στομάχι εκεί έξω που δεν πράττει και δεν χλαπακιάζει τα δέοντα.

 

4. Χικ

Κατά το απογευματάκι άπαντες βγάζουμε τον Ντοθράκι που κρύβουμε μέσα μας και ένας ενδεικτικός διάλογος που ακούγεται σε κάθε τίμιο, πασχαλινό, νεοελληνικό τραπέζι πάει κάπως έτσι: – “Γκουρμέπο ντακουριλό!”, -“Πολάλω μακάαασφφφ!” .
Είναι επίσημο: Το αλκοόλ έχει αναλάβει πλήρως τα ηνία.

5. Τέζα

Η ώρα έχει πάει (το πολύ) 20:00. Ένα υπόκωφο βουητό καλύπτει τους αιθέρες σε πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα. Δεν είναι ο εγκέλαδος που μόλις ξύπνησε. Είναι οι χιλιάδες μπεκρωμένοι συμπατριώτες σου που ταυτόχρονα ξεκίνησαν να ροχαλίζουν τρία κλάσματα του δευτερόλεπτου αφότου την έπεσαν στο κρεβάτι.