Θα πρέπει να βρούμε άμεσα εκείνον που πρωτοσκέφτηκε τη φράση “ο καθρέφτης είναι τα μάτια της ψυχής“, να του τραβήξουμε τα αυτιά και να τον νουθετήσουμε. “Αδερφέ μου, συγγνώμη που στο λέω, αλλά έχεις άδικο. Ο καθρέφτης της ψυχής δεν είναι τα μάτια, αλλά ο τρόπος που έχεις οργανωμένο το γραφείο σου!

Μαζί μας θα συμφωνούσαν και τα παλικάρια από το Mr Porter, το μεγαλύτερο ανδρικό e-shop στον κόσμο τα οποία σκέφτηκαν, εικονογράφησαν και μας σέρβιραν στο πιάτο την καταπληκτική αυτή ενότητα σχετικά με τις φυλές των συναδέλφων που συναντάς κάθε πρωί στο γραφείο, κατηγοριοποιημένες ανάλογα με την εμφάνιση που έχει ο προσωπικός τους χώρος.

Πάμε να τους γνωρίσουμε;

1. O Μινιμάλ

Ούτε τηλέφωνο, ούτε στοίβες με χαρτιά, ούτε post it, ούτε τίποτα. Το γραφείο του κύριου Μινιμάλ, είναι “πιο-μινιμάλ-πεθαίνεις” και δεν καταδέχεται να φιλοξενήσει πάνω του κανένα αντικείμενο πέραν ενός εξίσου μινιμαλιστικού λαπ τοπ (apple κατά προτίμηση). Φήμες λένε ότι μια μέρα ο τύπος αυτός είδε στη δεξιά γωνία του γραφείου ακουμπισμένο το κινητό ενός συναδέλφου και έσπευσε να ζητήσει τριήμερη αναρρωτική. Πίνει μονάχα αλκαλικό νερό και εσπρεσάκι στο ίδιο, ολόλευκο και χωρίς στάμπα φλυτζανάκι του.

2. Ο Χαοτικός

Κάθεται σε απόσταση ασφαλείας από τον κύριο Μινιμάλ, καθώς διατηρούν ο ένας για τον άλλο άσβεστο μίσος. Στο γραφείο του μπορείς να βρεις (αν έχεις τη διάθεση να ψάξεις κανά δίωρο) τεύχος αθλητικής εφημερίδας την επομένη της κατάκτησης της ευρωπαϊκής κορυφής από τον Νίκο Γκάλη και την παρέα του. Η ακαταστασία του είναι (σύμφωνα με τον ίδιο) η κινητήριος δύναμή του και πιστεύει ότι το μπάχαλο που έχει μπροστά του είναι αποδεικτικό στοιχείο της εργασιομανίας του. Κάθε απόγευμα πριν φύγει, αφήνει σημειωματάκι στην καθαρίστρια: “Ούτε να το σκέφτεσαι…” συνοδευόμενο από μία νεκροκεφαλή. Περιττό να αναφέρουμε ότι στην επιφάνεια εργασίας του δεν έχει διαθέσιμο χώρο ούτε για μία επιπλέον συντόμευση.

3. Ο Οικογενειάρχης

Μία κορνίζα με τη σύζυγο, μία με την κορούλα του πασαλειμμένη παγωτό, μία με τον γιόκα να κλωτσάει τη μπάλα στην αυλή του σπιτιού και μία με την πεθερά μέσα στο συρτάρι. Από το 8ωρό του, ξοδεύει τουλάχιστον ένα δίωρο κοιτώντας και χαζογελώντας τις φωτογραφίες. Ωστόσο, ακόμη κι όταν έχει τα μάτια του στραμμένα στον υπολογιστή, μη νομίζετε ότι δουλεύει: έχει βάλει ως φόντο (μαντέψτε) μια οικογενειακή φωτογραφία από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τηλεφωνεί ανά μισάωρο στο σπίτι για να επιβεβαιώσει ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ κάτω από το γραφείο έχει ακουμπισμένες σακούλες με πράγματα που αγοράζει μέρα παρά μέρα από το κοντινό στη δουλειά παιχνιδάδικο.

4. Ο Φίτνες

Είναι ο εχθρός του ντιλιβερά. Μπορεί να έχει κλείσει μία πενταετία στη δουλειά αλλά δεν έχει παραγγείλει ποτέ, μα ποτέ, από έξω καθώς η δίαιτα και η φυσική του κατάσταση τον απασχολούν περισσότερο ακόμη κι από την προαγωγή του. Όταν δεν τρώει μπάρες δημητριακών, ξεκοκαλίζει αθώες φτερούγες κοτόπουλου και καταβροχθίζει το ένα φρούτο μετά το άλλο λαχανικό. Σε περίοπτη θέση έχει ακουμπήσει σκευάσματα με βιταμίνες και πρωτεΐνες, ενώ ξεχωρίζει το μετάλλιο από τη συμμετοχή του στον περυσινό μαραθώνιο. Μόνιμα κολλημένη στα χέρια του μια μπάλα anti-stress, ενώ κατά τη διάρκεια των meetings βρίσκει την ευκαιρία να κάνει καθιστός τις διατάσεις του. Εννοείται πως πηγαινόερχεται στο γραφείο με ποδήλατο και ότι έχει ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο που βρίσκεται δύο τετράγωνα παραπέρα.

5. O Φιγουρατζής

Μπορεί να μην έχει κλείσει τα 30 αλλά για κάποιο λόγο έχει ήδη κερδίσει μια ντουζίνα από βραβεία στον επαγγελματικό του τομέα, τα οποία είναι αυτονόητο πως τα έχει ακουμπισμένα περιμετρικά πάνω στο γραφείο. Στο οποίο γραφείο φιγουράρει ένα δερμάτινο ημερολόγιο με χαραγμένα τα αρχικά του, wireless ακουστικά, το iPhone 8 και μία οθόνη λίγο μικρότερη σε διαστάσεις από την αντίστοιχη που απολαμβάνεις τις ταινίες σου στο Βίλατζ. Κατά τη διάρκεια του φαγητού, σε κάνει να νιώθεις αμήχανα που τρως το χθεσινό μουσακά, όσο εκείνος σαβουριάζει ένα healthy meal από μια pop up εταιρεία μικρογευμάτων της οποίας την ύπαρξη θα ανακαλύψεις διαβάζοντας το success story της έναν μήνα αργότερα.

6. Ο Παραδοσιακός

Γίνεται εύκολα αναγνωρίσιμος από το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός που δεν διαθέτει υπολογιστή. Προτιμά να κάνει τη δουλειά του χειρογράφως ή χρησιμοποιώντας τη γραφομηχανή που έχει ακουμπισμένη πάνω στο γραφείο του. Μια γραφομηχανή, βέβαια, που δεν πολυχρησιμοποιεί, αλλά σημασία δεν έχει αυτό. Σημασία έχει ότι είναι ικανός να τη χρησιμοποιήσει. Ο ήχος κλήσης από το Nokia 3210 του, διακόπτει συχνά-πυκνά την ησυχία στο γραφείο, ενώ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, όταν η κουβέντα πάει στο Game of Thrones και την Taylor Swift, αυτός την επαναφέρει στον Νονό 1 και τους Beatles.

7. Ο Νομάς

Ο τελευταίος αυτός τύπος είναι μια κατηγορία μόνος του και (προφανώς) δεν συμπεριλαμβάνεται στο αφιέρωμα του Mr Porter. Και δεν συμπεριλαμβάνεται για τον εξής απλούστατο λόγο: δεν έχει γραφείο. Προτού βιαστείτε να τον χαρακτηρίσετε “αντικοινωνικό”, θα σας λέγαμε πως ο Νομάς είναι απλώς ένας φουλ αντισυμβατικός εργαζόμενος ο οποίος “πνίγεται” αν τον περιορίσεις στο αυστηρό πλαίσιο ενός γραφείου. Προτιμά να τριγυρνά στις εναλλακτικές καφετέριες της περιοχής του που διαθέτουν καλό WiFi και να φέρνει εις πέρας εκεί τη δουλειά του, παρατηρώντας τις σερβιτόρες τους περαστικούς. Το μόνο κακό με την περίπτωσή του είναι πως ξοδεύει το 1/3 του μισθού του σε muffins, κρέπες και φρεντοκαπουτσίνο.