Πέφτει στα χέρια σου η “Ανάσταση” του Λέων Τολστόι.

Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα από τα δημιουργήματα του μεγάλου Ρώσου -μα οικουμενικού- συγγραφέα που το συνέγραψε προς τη δύση της ζωής του και ξεπέρασε σε πωλήσεις ακόμη και τα “Πόλεμος Και Ειρήνη” και “Άννα Καρένινα”.

Μια εποχή όπου είχε συντελεστεί ήδη και καθ’ ολοκληρία η μεγάλη μεταστροφή στην προσωπικότητα του ιδίου: Ο αριστοκρατικός και αδηφάγος Λέων της νιότης, είχε δώσει πλέον τη θεση του σε έναν “αναρχικό χριστιανό”, όπως πολύ σωστά του έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός.

Σε έναν ιδιότυπο προφήτη της προεπαναστατικής Ρωσίας, ο οποίος θέτει εαυτόν απέναντι στις πανίσχυρους πυλώνες της ρωσικής κοινωνικο-πολιτικής πραγματικότητας: τον τσαρισμό, την εκκλησία, την αριστοκρατία, το σύστημα της δικαιοσύνης, του σωφρονισμού και των κατασταλτικών μηχανισμών εν γένει.

Αυτήν ακριβώς τη μεταστροφή του Τολστόι, έχεις την ευκαιρία να βιώσεις μέσα από την μυθιστορηματική “Ανάσταση”. 632 σελίδες γεμάτες από συγκλονιστικούς χαρακτήρες, γραμμένες χωρίς περιττούς λυρισμούς, οι οποίες ξεδιπλώνουν τόσο την ηθική μετάπλαση του ήρωα, όσο και τη σαθρά δομημένη τσαρική κοινωνία.

Πέφτει στα χέρια σου η “Ανάσταση” του Λέων Τολστόι. 632 σελίδες. Δεν έχεις παρά να τις… καταβροχθίσεις.

Μια σύντομη περιγραφή:

Βρισκόμαστε στη Ρωσία, στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Κατερίνα Μάσλοβα, μια φτωχή, ταλαιπωρημένη κοπέλα κατηγορείται για τη δολοφονία ενός εμπόρου σε κάποιον οίκο ανοχής. Στη δίκη της παρίσταται ως ένορκος ο πρίγκιπας Νεχλιούντοφ, ένας τυπικός εκπρόσωπος της ρωσικής αριστοκρατίας. Η σχέση του πρίγκιπα με την κατηγορούμενη Κατερίνα ξεκινάει μερικά χρόνια πριν, τότε που ο νεαρός Ντμίτρι αποπλάνησε την άμαθη κοπέλα, την άφησε έγκυο στον μικρό Μιτιένκα και αρνούμενος οποιαδήποτε ηθική ευθύνη, την εγκατέλειψε στην τύχη της. Η Κατερίνα καταδικάζεται, τελικά, σε τέσσερα χρόνια καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει η «ανάσταση» του πρίγκιπα Νεχλιούντοφ ο οποίος, κατατρεγμένος από τις Ερινύες και αρνούμενος να ζήσει μια ζωή ανέφελη μαζί  με την αριστοκράτισσα μνηστή του, ακολουθεί την νεαρή κοπέλα στο μαρτύριό της προσπαθώντας να την βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

 

info:

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Συγγραφέας: Λέων Τολστόι
Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 632