Οι φανατικοί της σειράς Veep θα πρέπει να πανηγύριζαν στο άκουσμα της είδησης πως ο σκηνοθέτης της κωμικής σειράς του HBO, Armando Ianucci, θα σκηνοθετήσει ταινία για τον θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν. Όταν η ταινία κυκλοφόρησε, όλοι ήταν ευχαριστημένοι, ακόμη και οι μη γνωρίζοντες το βιογραφικό του σκηνοθέτη/σεναριογράφου: Όλες οι προσδοκίες δικαιώθηκαν! Ακόμη και οι δικές μας που περιμέναμε μια πλατφόρμα streaming για να δούμε ξανά αυτήν την υπέροχη μαύρη κωμωδία. Και ήταν το Ertflix που μας έκανε τη χάρη.

Ertflix: O Θάνατος του Στάλιν
Ertflix: O Θάνατος του Στάλιν

Η καλύτερη κωμωδία του Ertflix αυτή τη στιγμή

Ο Ianucci φαίνεται πως μελέτησε βαθιά την κοινωνικό-πολιτική δομή της σταλινικής Σοβιετικής Ένωσης, όπου η κατάληψη της εξουσίας έμοιαζε με το παιχνίδι «μουσικές καρέκλες». Κάποιος έπρεπε να πεθάνει για να εξασφαλίσει ένας άλλος πως θα κάτσει στην καρέκλα του, στον επόμενο γύρο μιας κρίσης.

Όταν ο Ιωσήφ Στάλιν πεθαίνει, οι συνωμοσίες και οι πλεκτάνες για το πρόσωπο που θα καθίσει στον «θρόνο» της αχανούς χώρας είναι αμέτρητες. Θα είναι λογικό να περιμένει κανείς μακιαβελικές μεθόδους εξαπάτησης του εχθρού. Μόνο που οι «δελφίνοι» του Ianucci είναι στα όρια του γελοίου.

Οι κωμικοτραγικές καταστάσεις που στήνονται γύρω από το νεκροκρέβατο του «Πατερούλη της Σοβιετικής Ένωσης» προκαλούν άφθονο γέλιο, καθώς οι ερασιτέχνες επίδοξοι διάδοχοι του αιμοσταγούς πολιτικού δίνουν τη μάχη της καρέκλας.

Είναι καταπληκτικός ο τρόπος που ο Ianucci περιγράφει τι ήταν ο Στάλιν για τη Σοβιετική Ένωση. Ό, τι και ο Ιούλιος Καίσαρας για τη Ρώμη, θα απαντήσει κανείς βλέποντας την ταινία. Κι όμως, οι άμεσοι συνεργάτες του δεν τολμούν καν, να ψελλίσουν το νέο του θανάτου του. Είναι τέτοιος ο τρόμος μήπως και… αναστηθεί που κανείς δεν θέλει να αναλάβει καμία ευθύνη. Μοιάζει τόσο αστείο να παρακολουθείς ανθρώπους που ορίζουν τις ζωές εκατομμύρια άλλων να συμπεριφέρονται σαν πανικοβλημένα παιδάκια μπροστά σε ένα γεγονός που η προοπτική ταράζει και ενθουσιάζει παράλληλα.

Αυτή είναι η καλύτερη κωμωδία στο ERTFlix αυτή τη στιγμή. Μια φαρσοκωμωδία εποχής από έναν μετρ του είδους φέρνει ζεστασιά στα κρύα βράδια μας.

Περίληψη

Αρχές του 1953. Μόσχα. Ο αιφνίδιος θάνατος του Στάλιν προκαλεί αναταραχή ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης, καθώς το χάος και η παράνοια κυριαρχούν μετά την απώλεια του ηγέτη τους. Μετά το θάνατο του ηγέτη τους, η διαμάχη των μελών του Πολιτικού Γραφείου για τη διαδοχή του φέρνει στο προσκήνιο τη διαφθορά και την αυθαιρεσία της εξουσίας. Η αντιπαράθεση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Γκιόργκι Μαλένκοφ, του αρχηγού μυστικών υπηρεσιών Λαυρέντι Μπέρια αλλά και του αδίστακτου Νικίτα Κρούτσεφ, δημιουργεί μια σειρά κωμικοτραγικών καταστάσεων, αμέτρητων έξυπνων διαλόγων και μια σειρά από χιουμοριστικές ατάκες.