Και ξέρεις και… δεν ξέρεις τι θα δεις. Αυτό είναι το ωραίο (ή και όχι, εξαρτάται) με τις ταινίες του Σεθ Ρόγκεν (εν προκειμένω ενώνει τις δυνάμεις του με τον Ιβαν Γκόλντμπεργκ). Αναρωτιέσαι κάθε φορά πόσο θα το πάει στην «καμενιά», στην καφρίλα. Αν είσαι φαν του είδους πάντως, μην το σκέφτεσαι στιγμή. Το This is the End (Το Τέλος του Κόσμου), στο Ertflix, είναι για σένα.

Mαζί με το φιλαράκι του τον Τζέιμς Φράνκο, μαζί επίσης με τους Τζόνα Χιλ, Έμα Γουάτσον και γενικώς μια σύναξη διάσημων φίλων (μέχρι και η Ριάνα κάνει πέρασμα) σε φάση «μαζευτήκαμε να κάνουμε την πλάκα μας, δεν κάνουμε και μια ταινία;».

ΟΚ, έτσι όπως το θέσαμε, ακούγεται προχειροδουλειά – δεν είναι. Το υλικό, η ιδέα είναι εκεί. Post apocalyptic comedy σε ένα Λος Άντζελες που καταρρέει καθώς έρχεται «το τέλος του κόσμου». Με σεναριακή βάση το real life, άπαντες παίζουν μια μυθοπλαστική βερσιόν του εαυτού τους, ορίστε το θέσαμε το πλαίσιο.

Το Ertflix έχει για σένα την πιο ανίερη και αλλόκοτη post apocalyptic κωμωδία των τελευταίων ετών

Ένας χαβαλές που έγινε ταινία

Ανά σημεία γίνεται απολαυστικό – ξεκαρδιστικό, ανά σημεία παραπάει. Δεν υπάρχει όριο ξεκάθαρο, ακριβώς επειδή καταλύονται πολλοί κανόνες, πολλά «πρέπει». Είναι κάτι σαν ένα εσωτερικό celebrity αστείο το This is the End. Καλοί φίλοι που αφού έχουν την ευλογία να είναι και διάσημοι ηθοποιοί επικοινωνούν το χαβαλέ τους στο ευρύ κοινό.

Κοροϊδεύουν ο ένας τον άλλον, τσαλακώνουν εντελώς τη δημόσια εικόνα τους (και δεν τους καίγεται καρφάκι γι’ αυτό), «παίζουν» με τα κλισέ που τους συνοδεύουν και το τι έχει ακουστεί κατά καιρούς γι’ αυτούς.

Δεν είναι από τις ταινίες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στον κατάλογο του Ertflix, είναι όμως, μπορεί να γίνει έστω, μια ένοχη απόλαυση. Σίγουρα μιλάμε για μια κοφτερή σάτιρα, αφού αποδομεί εντελώς αυτό που οι άλλοι θαυμάζουν, σου κάνει σαφές πως το να είναι κανείς διάσημος δεν τον κάνει ξεχωριστό.

Το επιφανειακό, το ρηχό και το εφήμερο του star system λοιδορείται με όλους τους πιθανούς τρόπους και σε τελική ανάλυση αυτός είναι ο στόχος. Μην μας παίρνετε παιδιά και πολύ στα σοβαρά, ούτε εμείς οι ίδιοι δεν παίρνουμε πολύ τον εαυτό μας στα σοβαρά. Υπό μια έννοια είναι ένα μήνυμα εγγύτητας, ένα γκρέμισμα των ορίων των κόσμων. Συμβαίνει ίσως όταν… τελειώνει ο κόσμος.

Τι σε περιμένει στο Ertflix αν αφεθείς

Κοντολογίς αν επιλέξεις να μπεις στο Ertflix και πατήσεις το This is the End να το κάνεις με.. ανοιχτό μυαλό και ορίζοντες. Να ξέρεις επίσης πως δεν φτάνει στα επίπεδα του Superbad, της κωμωδίας-φάρου των 00s, το λέμε γιατί το δημιουργικό τιμ είναι το ίδιο και στα 2 φιλμ. Προετοιμάσου επίσης για πολύ… φούντα, ο Σεθ Ρόγκεν δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη του για τη μαριχουάνα.

Βασικά τον φανταζόμαστε με μεγάλη άνεση να συζητάει σε κατάσταση… μαστούρας το σενάριο με τους υπόλοιπους. Γι’ αυτό και περισσότερο από σάτιρα, γίνεται χαβαλές. Που με ένα μαγικό τρόπο βγήκε στις αίθουσες, έφυγε από το «μεταξύ μας». Αυτό ίσως που όλοι θα θέλαμε να μπορούσαμε να κάνουμε με την παρέα μας. Απλώς μερικοί προνομιούχοι εκεί έξω έχουν τη δυνατότητα όλο αυτό να το κάνουν και ταινία.

Γίνεται ανίερο, γίνεται συχνά χοντροκομμένο, αλλά είναι… αυτό που είναι. Γνήσιο δηλαδή. Μην το πάρεις στα σοβαρά αν το δεις. Απλώς… αφέσου.

* Πάτα ΕΔΩ για να δεις στο Ertflix το This is the End