Πολλές φορές, ζώντας μακριά από ένα φαινόμενο, δε μπορούμε να το κατανοήσουμε. Άλλες φορές το απορρίπτουμε, άλλες θεωρούμε πως λύνεται εύκολα. Εκεί έρχεται λοιπόν η τέχνη για να μας εξηγήσει και ποια τεχνή καλύτερη από το σινεμά. Η ταινία Mudbound, που είναι διαθέσιμη στο Ertflix, είναι μια ταινία που το 2017 επισκιάστηκε από το Moonlight, το La La Land, το Manchester By the Sea, και δεν μπόρεσε να επικυρώσει τη σπουδαιότητα της με κάποιο βραβείο.

Αλλά ευτυχώς, η σπουδαιότητα κάποιων έργων τέχνης επιβραβεύεται από τη διαδρομή τους, από την αναγνώριση των ανθρώπων και από το μάθημα που προσφέρουν. Μάθημα Ιστορίας, αλλά στην πράξη για ποιον λόγο συντηρούμε τη γνώση του παρελθόντος; Για να αποφύγουμε τα λάθη του, τα εγκλήματα μιας άλλης εποχής, για να αναγνωρίσουμε πως κακώς είχαμε επιτρέψει στις κοινωνίες να είναι έτσι. Αλλά και για να κατανοήσουμε πως αν δεν το είχαμε επιτρέψει, δεν θα είχαμε πάρει το μάθημα για το πώς να τις κάνουμε.

Έτσι συμβαίνει στην ανθρώπινη ιστορία και πρέπει μέσα από τον πόνο και την οδύνη να μάθουμε, πρέπει, δυστυχώς, να υπάρξει απώλεια, αίμα, κάποιοι να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο ή και να πεθάνουν, για να μάθουν οι κοινωνίες που πρέπει να κατευθυνθούν.

Το Mudbound είναι ένα έργο μεγάλης κληρονομιάς, ιδίως για τους μαύρους στις ΗΠΑ και εν γένει για την αμερικανική κουλτούρα. Είναι η δραματική εκδοχή του Green Book. Ή, το Green Book ήταν η πιο αισιόδοξη και χιουμοριστική εκδοχή του Mudbound, καθότι κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά.

Στο Mudbound που είναι διαθέσιμο στο Ertflix και δεν γίνεται να μην το δεις σήμερα κιόλας, βλέπουμε δύο βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να επιστρέφουν στην Αμερική, στο Μισσισίππι, μια απο τις πολιτείες όπου ισχύει ο διαχωρισμός λευκών-μαύρων και οι νόμοι του Τζιμ Κρόου.

Mudbound Ertflix ταινία

Ο ένας βετεράνος είναι λευκός, ο έτερος μαύρος. Νέοι άνθρωποι και οι δύο στην πραγματικότητα, γύρω στα 35 τους, επιστρέφουν στην πατρίδα, στις οικογένειες τους και θέλουν να ζήσουν επιτέλους μια καλή ζωή. Μακριά από το αίμα, από τους σκοτωμούς, από τον φόβο.

Για τον λευκό, αυτό είναι παιχνιδάκι. Για τον μαύρο όμως, δεν είναι. Επιστρέφει έχοντας υπηρετήσει την πατρίδα, έχοντας τιμήσει τη χώρα, και οι λευκοί εξακολουθούν να κοιτάνε τον ίδιο και την οικογένεια του υποτιμητικά. Εξακολουθούν να μη θέλουν τη συναναστροφή και να τους μιλάνε άσχημα.

Στα άσχημα λόγια έχουν συνηθίσει. Όμως, είναι νόμος, τα άσχημα λόγια φέρνουν πάντα και άσχημες πράξεις.

Ο Ρονσέλ και ο Τζέιμι υπηρέτησαν στον πόλεμο σε διαφορετικές μονάδες, αλλά τα βιώματα τους δεν διαφέρουν και πολύ.

Οι δυο τους έχουν να αντιμετωπίσουν το μετα-τραυματικό σοκ, αλλά ο Ρονσέλ έχει να αντιμετωπίσει και την βία του αδερφού του Τζέιμι, του Χένρι, και του πατέρα του, του Πάπι, που είναι δύο λευκοί ρατσιστές, μέλη της Κου Κλουξ Κλαν, και δε θέλουν ο Τζέιμι να συναναστρέφεται μαύρους. Παρόλα αυτά, ο Ρονσέλ είναι καθαρός πνευματικά, ξέρει ποιος είναι και θέλει να ζήσει μια ήρεμη ζωή. Ο Τζέιμι από την άλλη, πίνει συνέχεια και δεν μπορεί να το διαχειριστεί.

Ο εύθραυστος Τζέιμι, αντί να πάει κόντρα στον ρατσισμό, υποκύπτει και σιγά σιγά επιτρέπει την κακοποίηση του Ρονσέλ, μένοντας απαθής, αφοσιωμένος στον φόβο του και στις μνήμες του πολέμου.

Η οικογένεια του Ρονσέλ, οι Τζάκσον, είναι ίσως οι πιο εργατικοί, οι πιο φιλότιμοι στην περιοχή τους. Αλλά αυτό δεν αρκεί στους λευκούς. Πρέπει να τους σβήσουν από προσώπου γης.

Στην τελευταία πράξη του Mudbound, ο Τζέιμι αποφασίζει να σταθεί υπερασπιστής του Ρονσέλ, αλλά πια είναι αργά. Γιατί γύρω τους υπάρχει ένα μπουλούκι από λευκούς της Κου Κλουξ Κλαν που έχουν πάρει απόφαση να σκοτώσουν τον δεύτερο.

Mudbound Ertflix

Είναι μια ταινία που σου γδέρνει την ψυχή το Mudbound. Έτσι συμβαίνει με την αλήθεια. Όταν ζεις σε άγνοια, είσαι ήρεμος. Όταν μαθαίνεις την αλήθεια, η ψυχή σου αρχίζει να σε σκίζει από μέσα σαν τους φυλακισμένους που σκαλίζουν τις μέρες που είναι στη φυλακή.

Το σενάριο προσφέρει στην ταινία όσα χρειάζεται, ώστε δεν χρειάζονται σκηνοθετικές υπερβάσεις. Είναι όλα δοσμένα και αυτό φαίνεται και στις φανταστικές ερμηνείες. Κανείς ηθοποιός δεν υστερεί. Πρώτη απ’ όλους η Μέρι Τζ. Μπλάιτζ, μετά η Κάρι Μάλιγκαν, ο γεννημένος για να υποδύεται τον villain Τζέισον Κλαρκ, ο Γκάρετ Χέντλουντ, ο Τζέισον Μίτσελ, ο Ρομπ Μόργκαν και ο Τζόναθαν Μπανκς (ο Μάικ από το Breaking Bad) συνθέτουν ένα καστ που δεν έχει το τεράστιο όνομα, αλλά που οι ερμηνείες αποτελούν την απόδειξη του ταλέντου τους.

130 περίπου λεπτά διαρκεί το Mudbound και θέλει τρομερά γερό στομάχι για να το δεις. Ιδίως γιατί σε παραπλανά. Τα πράγματα είναι ήπια μέχρι το τελευταίο μισάωρο και έχεις ξεχάσει πως προετοιμάστηκες για μια επώδυνη ταινία.

Θα την βρεις στο Ertflix, είναι ταινία υψηλού αισθητικού και ιστορικού επιπέδου, άρα δεν έχεις δικαιολογία να μην τη δεις.