Κάθε καλοκαίρι, εθιμοτυπικά, τελετουργικά, το αγόρι μου (και παβλοφικά) κάνει το προσκύνημα του στην παιδική του ηλικία, βλέποντας στο YouTube τις αναμνήσεις του. Από την θρυλική περίοδο της βιντεοκασέτας μέχρι σήμερα που το ChatGPT γράφει σενάρια έχουν αλλάξει πολλά. Όχι το αδυσώπητο χιούμορ του Κώστα Τσάκωνα. Κάτι έπρεπε να πληρώσουμε για να περάσουμε στον εκσυγχρονισμό της digital εποχής και το τίμημα ήταν η λαϊκή κωμωδία. Αυτή που επιπόλαια κι απαξιωτικά σνομπάρουν κάτι δήθεν διανοούμενοι που κλαίνε τον Κούντερα. Που ποτέ δεν θα καταλάβουν το νόημα της φράσης που έλεγε συχνά ο Κώστας Τσάκωνας: “Η ζωή μου είναι βίος και ξυπολιτεία”.

Ο Κώστας Τσάκωνας λειτουργεί και ως φάρμακο κατά της λήθης (πάτα play στο απόσπασμα από τα Φθηνά Τσιγάρα). Βρήκαμε 7 ταινίες του που μας μεγάλωσαν, είναι συνώνυμο της καλτ νοσταλγίας που αναζητούμε κάθε καλοκαίρι.

Ο ιππότης της λιγούρας

Ο Μπάμπης και ο Μήτσος, δυο φτωχοί κομπιναδόροι, προσπαθούν με διάφορες δουλειές του ποδαριού και μικροαπάτες να τα φέρουν βόλτα. Μόλις αποκτούν ένα μικρό κεφάλαιο, αποφασίζουν να πιάσουν την καλή. Έτσι αρχίζουν να συχνάζουν σε πολυτελή ξενοδοχεία, υποδυόμενοι τους βαθύπλουτους. Εκεί γνωρίζουν δυο γυναίκες αριστοκρατικής καταγωγής, τις οποίες υποτίθεται πως θα μαδήσουν σαν κοτόπουλα. Παίζουν οι Μάρκος Λεζές, Γιάννης Γκιωνάκης , Ντίνος Ηλιόπουλος και τραγουδάει ο Άγγελος Διονυσίου. Οκ, μιλάμε για έπικ καλτίλα.

Ο κυνηγός της χαμένης φαλάκρας

Κανένας Ιντιάνα Τζόουνς. Οι περιπέτειες  για τον Μπάμπη Ταλαίπωρο δεν έχουν τέλος. Τον έδιωξαν από τη δουλειά του, τον χώρισε η γυναίκα του, του έκαναν έξωση, έφαγε ξύλο αλλά έχασε και τα ίχνη της μικρής Τερέζας, που είναι υπεύθυνη για όλα.

Πόντιος είμαι αλλά κάνω θεραπεία

Ο Θωμάς Ρεζιλίκης, επαγγελματίας άνεργος, έχει μια παράξενη μανία. Αναλαμβάνει τις ευθύνες όλων των τρομοκρατικών πράξεων που συμβαίνουν στην χώρα μας. Αυτό βέβαια αναστατώνει τις αστυνομικές αρχές του τόπου και τον φέρνει αντιμέτωπο με κωμικές καταστάσεις κωμικές, που δεν έχουν τέλος. Τον λένε τρομοκράτη Κανάκη. Τι άλλο να πούμε εμείς.

Κλασική περίπτωση βλάβης

Αν μας ρωτάς, ήταν η οσκαρική συμμετοχή της χώρας μας  το 1987- σε έναν δίκαιο κόσμο. Την ταινία που μας χάρισε τόσες ατάκες σκηνοθέτησε ο Τάκης Βουγιουκλάκης. Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Τσάκωνας και Τάσος Κωστής στο ρόλο δύο τεχνικών με ειδικότητα στις πάσης φύσεως επισκευές οικιακών συσκευών. Μπόλεκ και Λόλεκ. Ο μαστρο-Γιάννης (Κώστας Τσάκωνας) κι ο βοηθός του, ο Βλάσης (Τάσος Κωστής), είναι ίσως οι χειρότεροι στην πιάτσα. Οι μεγαλύτεροι μαστροχαλαστές έρχονται αντιμέτωποι με την ΜΕΡΕΜΕΤ ΣΕΡΒΙΣ, μια εταιρία κολοσσό, που θέλει να κλείσει το μαγαζάκι τους.

Μας τα ‘παν κι άλλοι που την είχαν πιο μεγάλη

Ο Γρηγόρης είναι ένας φτωχός βιοπαλαιστής, που τις Κυριακές κάνει παράλληλα και τον καντηλανάφτη. Ο Γρηγόρης έχει μια μονάκριβη κόρη, την Θοδώρα, που έχει παντρευτεί έναν κλασικό τεμπέλη, προικοθήρα, που σ’ όλη του τη ζωή απαιτεί θρασύτατα από το πεθερό του, τον Γρηγόρη, όλα τα αγαθά ακόμα και βίντεο. Στο τέλος αποφασίζει να δουλέψει και απαιτεί από τον πεθερό του να του αγοράσει ένα ταξί.

Η Γυναικάρα Απ’το Κιλκίς

ΕΠΟΣ: Η Σουλτάνα από το Κιλκίς (Πόντια εννοείται) έχει τρία παιδιά εγκαταλείπει τον άνδρα της, τον Νώντα, που είναι ψώνιο και θέλει να γίνει πολιτικός (ξαπλωμένος μπροστά από την τηλεόραση χωρίς να κουνά ούτε το δαχτυλάκι του, ενώ οι δανειστές χτυπούν καθημερινά την πόρτα). Έξαλλη φεύγει από το Κιλκίς για την Αθήνα για να βρει δουλειά. Αντιστέκεται σθεναρά σ’ έναν απατεώνα, τον Σήφη, και στη φιλενάδα του Μάρα, οι οποίοι προσπαθούν να την προωθήσουν στην πορνεία, και παριστάνει τον άνδρα για να πιάσει δουλειά σ’ ένα γραφείο ταξιδιών. Τέτοιο σενάριο ούτε στο Succession. Στο ίδιο γραφείο καταφτάνει και ο Νώντας, που έρχεται στην Αθήνα για να βρει τη γυναίκα του, και πιάνει δουλειά σαν θυρωρός σε κάποιο ξενοδοχείο. Εκείνος ορκίζεται ότι θα αλλάξει. Και rom-com ο Τσάκωνας. Νατάσα Γερασιμίδου, έφυγες νωρίς.

Η μεγάλη απόφραξη

Το γνωστό δίδυμο μαστροχαλαστών επιστρέφει με διαφορετικά ονόματα άλλα ίδια όρεξη για καταστροφή! Ο κυρ Τρύφωνας(Κώστας Τσάκωνας) και ο βοηθός του Βασίλης(Τάσος Κωστής) είναι έτοιμοι να εισβάλλουν στο νοικοκυριό σας και να σας το κάνουν καλοκαιρινό. Για πολλούς η ταινία θεωρείται ή φυσική συνέχεια της ταινίας“Κλασική περίπτωση βλάβης“. Το νούμερο 2 που λέμε.