Εδώ και πολλά, υπερβολικά πολλά χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν την γέννηση του Ιησού Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου. Ναι, τότε που μαζεύετε και μπουκώνετε με τα μελομακάρονα, την περίοδο των Χριστουγέννων δηλαδή.

Και μιας και είναι το πρόσωπο των ημερών λόγω του Πάσχα, το Live Science αποφάσισε να ασχοληθεί εκ νέου με τη γέννησή του, αν και αυτή την περίοδο, γίνεται το ακριβώς αντίθετο αφού, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Ιησούς σταυρώνεται. Ωστόσο, ένα μάτσο ιστορικοί και αστρονόμοι, συμφωνούν ότι ο Ιησούς δεν φαίνεται να γεννήθηκε εκείνη την ημέρα, ούτε καν το έτος 1 μετά Χριστόν. Όλα όσα ξέρουμε και γιορτάζουμε δηλαδή, ενδέχεται να είναι λάθος.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η εκκλησία επέλεξε την 25η Δεκεμβρίου επειδή βόλευε συνδέεται με το χειμερινό ηλιοστάσιο και τα «Σατουρνάλια», μια γιορτή η οποία είναι αφιερωμένη στη ρωμαϊκή θεότητα του Κρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, οι παγανιστικές γιορτές φέρονται να αντικαταστάθηκαν από τα Χριστούγεννα γιατί έτσι.

Βέβαια, κανείς ειδικός δεν είναι σε θέση μέχρι και σήμερα να προσδιορίσει μια σαφή ημερομηνία γέννησης του Ιησού, με ορισμένους μελετητές να πιστεύουν ότι γεννήθηκε μεταξύ του 6 π.Χ. και του 4 π.Χ., βασιζόμενοι εν μέρει στη βιβλική ιστορία του βασιλιά Ηρώδη του Μεγάλου. Στην προσπάθειά του να σκοτώσει τον Ιησού, ο βασιλιάς φέρεται να διέταξε τον θάνατο όλων των αρσενικών βρεφών ηλικίας κάτω των 2 ετών που ζούσαν στην περιοχή της Βηθλεέμ, ένα γεγονός γνωστό ως η «Σφαγή των Νηπίων».

via GIPHY

Αυτό φέρεται συνέβη λίγο πριν από τον θάνατο του ίδιου του Ηρώδη, ημερομηνία που εξακολουθεί να αμφισβητείται, επίσης. Πολλά αμφισβητούνται γενικά. Οι περισσότεροι μελετητές, συμπεριλαμβανομένων των Πίτερ Ρίτσαρντσον (όου) και Έιμι Μάρι Φίσερ (γες) ακολουθούν την ημερομηνία που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι ιστορικοί (οφ κορς), οι οποίοι πίστευαν ότι ο Ηρώδης πέθανε το 4 προ Χριστού.

Ωστόσο, οι ιστορικοί διαφωνούν τόσο σχετικά με την ημερομηνία θανάτου του Ηρώδη όσο και για το αν η ίδια η μαζική παιδοκτονία που περιγράφεται στη Βίβλο ότι διέταξε αποτελεί πραγματικό γεγονός. Σε βιβλίο του, ο μελετητής και συγγραφέας Ρέζα Ασλάν έγραψε ότι η σφαγή του Ηρώδη ήταν «ένα γεγονός για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία». Ενώ για τα άλλα… Τέλος πάντων, μην ανοίξουμε τέτοια κουβέντα μέρες που είναι.

Και κάπου εδώ μπαίνουν και οι αστρονόμοι το παιχνίδι. Μελετητές έχουν προσπαθήσει να προσδιορίσουν τη γέννηση του Ιησού με βάση το «αστέρι της Βηθλεέμ» και τα αστρονομικά φαινόμενα χωρίς μάλιστα να ζητήσουν έξτρα χρήματα για να πουν και τον καφέ. Για παράδειγμα, σε ένα άρθρο του 1991 στο Quarterly Journal of the Royal Astronomical Society ο αστρονόμος Κόλιν Χάμφρεϊς εκτίμησε ότι το «αστέρι» ήταν στην πραγματικότητα ένας αργά κινούμενος κομήτης, τον οποίο Κινέζοι παρατηρητές κατέγραψαν το 5 προ Χριστού. Ωστόσο, η θεωρία του Χάμφρεϊς έχει έκτοτε καταρριφθεί.

Ο μήνας της γέννησης του Ιησού έχει επίσης αποτελέσει σημείο συζήτησης, με μια θεωρία να υποστηρίζει ότι το άστρο της Βηθλεέμ μπορεί να ήταν η Αφροδίτη και ο Δίας που βρέθηκαν σε κοντινά σημεία στον ουρανό δημιουργώντας ένα έντονο φως περίπου το 2 προ Χριστού. 

«Δεν θα μάθεις ποτέεεεε».