Κουβαλούσε πάντα μαζί του ένα μολύβι. Επειδή μια φορά που το χρειάστηκε όταν ήταν μικρός, για να πάρει αυτόγραφο από έναν αγαπημένο του παίκτη του μπέιζμπολ, δεν είχε. Ποτέ ξανά συνεπώς δεν άφησε τον εαυτό του να πιαστεί απροετοίμαστος. Ο Πολ Όστερ ήξερε άλλωστε πως οι καλές ιστορίες παραμονεύουν (και) στις πιο απρόβλεπτες στιγμές, το ίδιο και η έμπνευση. Και το τυχαίο ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του έργου του, τον βασάνιζε, τον έλκυε.

Σε ηλικία 77 ετών δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ήταν γνωστό πως ήταν βαριά άρρωστος και οι κοντινοί του ήξεραν πως δεν του έμενε πολύς καιρός.

Ένας άνθρωπος ωστόσο με τόσο πλούτο συγγραφικό, με τόση επιρροή και επίδραση στις ψυχές άλλων, δεν «φεύγει» ποτέ. Το έργο του μένει και τον κάνει υπό μια έννοια αθάνατο. Η μόνη νίκη που μπορεί να έχει ένας θνητός σε αυτόν τον άνισο αγώνα είναι αυτός. Η μνήμη, η κληρονομιά.

Υπήρξε τόσο ιδιαίτερη η γραφή του Πολ Όστερ, τόσο αριστοτεχνικός ο χειρισμός της γλώσσας, των καταστάσεων και των νοημάτων, από μεριάς του. Εμείς εδώ απομονώσαμε 5 βιβλία που, νομίζουμε, είναι ένα «τικ» παραπάνω από τα άλλα του έργου του.

Πολ Όστερ: 5 βιβλία που τον έκαναν ξεχωριστό

4 3 2 1

Το καλύτερο βιβλίο του; Θα βρεις πολλούς που να το υποστηρίζουν, σθεναρά. Μην σε τρομάζει πως είναι κοντά στις 1.200 σελίδες. Δεν θα καταλάβεις για πότε το τέλειωσες. Και δεν θα το ξεχάσεις ποτέ.

Ένα εσωτερικό ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, ένα συναισθηματικό «ξεγύμνωμα» που σε γεμίζει διδαχές χωρίς ενδεχομένως καν να το καταλαβαίνεις ως διαδικασία.

Με ένα ιδιοφυές συγγραφικό τρικ. Ένα έργο, 4 εκδοχές. Για τον  Άρτσιμπαλντ Ισαάκ Φέργκιουσον. Με αφετηρία την ημέρα της γέννησής του ξεκινούν τέσσερα παράλληλα μονοπάτια: Τέσσερις Φέργκιουσον που θα ζήσουν τέσσερις εντελώς διαφορετικές ζωές.

Θα το βρεις ΕΔΩ.

Η Τριλογία της Νέας Υόρκης

Έχει ένα μαγικό «κάτι» αυτό το «3 σε 1» βιβλίο. Είναι από αυτά, δεν είναι πολλά γενικώς, που αν τυχόν ξαναδιαβάσεις, σου αποκαλύπτουν νέα πράγματα, που σου είχαν ξεφύγει στην πρώτη ανάγνωση. Πρωτότυπο και μοναδικό, έχει στοιχεία σκοτεινιάς και παραφροσύνης που θυμίζουν έργο του Χίτσκοκ.

Τρεις ιστορίες (Γυάλινη Πόλη / Φαντάσματα / Το Κλειδωμένο Δωμάτιο) που διακλαδώνονται αριστοτεχνικά μεταξύ τους. Είναι το βιβλίο που έκανε διάσημο τον Πολ Όστερ.

Θα το βρεις ΕΔΩ.

Αόρατος

Τέσσερα αλληλένδετα μέρη από τρεις διαφορετικούς αφηγητές που παραθέτουν μια έντονη ερωτική ιστορία με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Άλλος συγγραφέας θα μπορούσε να κάνει 10 ξεχωριστά βιβλία από αυτό το υλικό, ο Πολ Όστερ τα στρίμωξε σε ένα. Κι εδώ «παίζει» με διάφορα αφηγηματικά τρικ (όπως οι εναλλαγές του αφηγούμενου προσώπου) που συναρπάζουν τον αναγνώστη.

Έχει στοιχεία αστυνομικού θρίλερ, όμως πάνω από όλα έχει να κάνει με την αναζήτηση της αλήθειας. Θα το διαβάσεις μέσα σε ένα ΣΚ, τόσο εύκολα και ωραία ρέει ο λόγος.

Θα το βρεις ΕΔΩ.

Λεβιάθαν

Ένας συγγραφέας ερευνά το θάνατο ενός φίλου του. Από τις περιπτώσεις που ξέρεις εξ αρχής το φινάλε, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ιστορία και ο τρόπος που την αφηγείσαι, που συνθέτεις τα κομμάτια της.

Ένα παιχνίδι με το χρόνο και μια αλληλουχία γεγονότων και συμπτώσεων που η κάθε λεπτομέρεια έχει τη σημασία της.

Σάνσετ Παρκ

2008, η οικονομική κρίση μαστίζει τις ΗΠΑ. Τέσσερις απένταροι εικοσάρηδες κάνουν κατάληψη σ’ ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Σάνσετ Παρκ, μια άγρια γειτονιά του Μπρούκλιν. Και το story ξεκινά.

Ο «ευρωπαϊκός» τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων του Πολ Όστερ δημιουργεί κάτι εντελώς έξω από τα συνηθισμένα ενώ καταθέτει ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για τη σύγχρονη Αμερική και τα φαντάσματα που την στοιχειώνουν.

Έντονο και συναρπαστικό, παθιασμένο και διαχυτικό, αυτό το βιβλίο εξυψώνει την παροιμιώδη ικανότητα του συγγραφέα να σε αιφνιδιάζει, να πηγαίνει κόντρα στα κλισέ και στα αναμενόμενα.

Θα το βρεις ΕΔΩ.