Φέτος η θεατρική σεζόν είναι πραγματικά τόσο πλούσια, με νέες παραγωγές και μεγάλες επιτυχές από την προηγούμενη χρονιά που επέστρεψαν, που πραγματικά κάνουμε λίστα για να προλάβουμε να δούμε όλες τις παράστασεις που παίζουν στις αθηναϊκες σκηνές. Ο Νοέμβρης ήρθε με πολλές νέες πρεμιέρες και παρακάτω έχουμε μερικές προτάσεις για παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε.

«Closer» στο θέατρο Χώρα

© Πάτροκλος Σκαφίδας

Το Closer του Πάτρικ Μάρμπερ παραμένει ένα διαχρονικά επίκαιρο close-up στην ανθρώπινη αγωνία για σύνδεση. Στην θεατρική του εκδοχή οι τέσσερις ήρωες έρχονται κοντά, πλησιάζουν ο ένας τον άλλον ασφυκτικά και αχόρταγμα, χωρίς αναστολές. Μεσα από τους ηλεκτρισμένους διάλογους, την έντονη χημεία, και τις περισσότερες από μία κορυφώσεις, αφήνουν να αιωρείται η υπόνοια ότι οι πρωταγωνιστές ενεργούν με κίνητρο τον συναισθηματικό πόνο και την αυτοκαταστροφή, παρά τη γνήσια σύνδεση. Θα μπορέσουν οι ήρωες να συναντηθούν ή ούτε θα καταφέρουν να έρθουν κοντά με τον ίδιο τους τον εαυτό; Το πολυβραβευμένο έργο του Πάτρικ Μάρμπερ σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος, με τους Μιχάλη Λεβεντογιάννη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ναταλία Σουίφτ και Σπύρο Σταμούλη.
Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20. Από 4 Νοεμβρίου

«Το Γάλα» στο θέατρο Σταθμός

© Spyros Perdiou

Μια μητέρα από την πρώην Σοβιετική ένωση και οι δυο της γιοι συνθέτουν μια συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία. Ο συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης φωτίζει δεξιοτεχνικά τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων και τις ανησυχίες τους, όπως αυτές πηγάζουν μέσα από το κοινωνικό τους περιβάλλον. Έργο – σταθμός του νεοελληνικού θεάτρου, που υπολογίζεται ότι έχουν δει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό πάνω από 500.000 θεατές, επιστρέφει στο θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Ερμίνας Κυριαζή & Μάνου Καρατζογιάννη.
Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, από 18 Νοεμβρίου

Ο Άσχημος, Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

Ο Λέττε είναι άσχημος. Πολύ άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Όταν, εξαιτίας προβλημάτων στη δουλειά του, όλοι γύρω του αναγκάζονται να του εξομολογηθούν την απερίγραπτη έκταση της ασχήμιας του, αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα. Να αλλάξει πρόσωπο. Η εγχείρηση πηγαίνει υπερβολικά καλά και πλέον το ανείπωτα όμορφο πρόσωπό του, θα γίνει το διαβατήριό του για μια νέα ζωή – μια ζωή γεμάτη γυναίκες, δόξα, λεφτά. Όταν όμως το πρόσωπό του γίνεται προϊόν προς πώληση, τα πράγματα θα πάρουν μια πραγματικά άσχημη τροπή. Μετά τους Παίκτες, τον Άνθρωπο του Παντόλσκ, τη Στρέλλα, ο Γιώργος Κουτλής θα «αναμετρηθεί» με το έργο του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ, Ο Άσχημος, στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου. Πρόκειται για το το διασημότερο έργο του Γερμανού δραματουργού (έχει ανέβει σε πάνω από 30 χώρες), έρχεται μετά τα απανωτά sold out ενός άλλου έργου που σκηνοθέτησε ο Κουτλής, το Ο Σκύλος, η Νύχτα και το Μαχαίρι. Με τους Ορφέα Αυγουστίδη, Γιάννη Κλίνη, Μαίρη Μηνά, Ηλία Μουλά.
Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, Προφήτου Δανιήλ 3 & Πλαταιών. Από 10 Νοεμβρίου

Ο μπαμπάς ο πόλεμος

© Νίκος Βαρδακαστάνης

Η πολυπρόσωπη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, εμπνευσμένη από το ιστορικό γεγονός
της πολιορκίας της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, το 305 π.Χ., λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σατιρίζει σύγχρονα ήθη και πάθη. Η Ρόδος από ασφαλής τουριστικός παράδεισος, θα συνεχίσει να πλουτίζει αλλά πλέον μέσω μιας άλλης πιο επικερδούς επιχείρησης, αυτής της βιομηχανίας του πολέμου. Ο Καμπανέλλης πλέκει επί σκηνής έναν κόσμο με συμμαχίες,συγκρούσεις, πάθη, ματαιώσεις και προσδοκίες, έναν κόσμο διόλου μακριά από την πραγματικότητα, διόλου μακριά από τη φαιδρότητα και την τραγικότητα που έχει η ίδια η ζωή, ο ίδιος ο Πόλεμος. Την θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» σκηνοθετεί ο Κώστας Παπακωνσταντίνου.
Θέατρο Olvio, από 18 Νοεμβρίου

«Τρεις ψηλές γυναίκες» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μια ηλικιωμένη γυναίκα, αντιμέτωπη πια με το τέλος της ζωής της, περιβάλλεται από δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή του νεότερου εαυτού της. Με τη γνωστή του, ολιστική διαχείρηση του χώρου και του χρόνου, ο Αμερικανός Robert Wilson σκηνοθετεί το έργο του Edward Albee και εξιστορεί μαεστρικά το αποτύπωμα του χρόνου, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές αντανακλάσεις που γεννά ο καθρέφτης της ζωής. Πρωταγωνιστούν οι Ρένη Πιττακή, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Λουκία Μιχαλοπούλου.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 24 Νοεμβρίου

«Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» στο Θέατρο Γκλόρια

Συνεχίζεται για 3η σεζόν, όμως δεν είναι απίθανο να μην την έχεις δει, καθώς χτυπάει συνεχόμενα sold-out. Ή μπορεί να θες να την ξαναδείς. Η παράσταση του Γιάννη Κακλέα, με πρωταγωνιστή τον Πάνο Βλάχο επιστρέφει στο θέατρο Γκλόρια και προκαλεί το κοινό να αντιμετωπίσει άβολες αλήθειες. «Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αποτελεί μια αριστουργηματικά φαρσική και καταγγελτική σάτιρα για τη βία, την αυθαιρεσία της εξουσίας και την πολιτική διαφθορά. Με αναρίθμητα sold out, πάνω από 200.000 θεατές και πολλά θεατρικά βραβεία, ο θίασος μάς μυεί στο καυστικό σύμπαν του Ντάριο Φο με ζωντανή μουσική, τραγούδια και προπάντων με χιούμορ διακωμωδώντας με τρόπο μοναδικό το δικό μας σήμερα.
Θέατρο Γκλόρια, Ιπποκράτους 7. Από 1 Νοεμβρίου