Το συνώνυμο του Νοεμβρίου για τη Θεσσαλονίκη και τους απανταχού σινεφίλ είναι φυσικά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Είναι βασικό συστατικό του DNA της πόλης, η οποία εκείνο το 10ημερο κινείται σε αλλιώτικους ρυθμούς. Μια διοργάνωση που ξεκίνησε το 1960 ως «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου», απέκτησε μια ιδιαίτερα κοσμική χροιά και εξελίχθηκε στο ετήσιο ραντεβού της ελληνικής κινηματογραφίας με διάσημους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς και δημοσιογράφους να δίνουν το παρόν, δημιουργώντας ένα χολιγουντιανό σκηνικό.

Το φεστιβάλ κινηματογράφου είναι ένας ακόμα λόγος για μένα να βρίσκω αφορμές και να δραπετεύω για λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Τον γνώρισα φοιτήτρια και με έκανε να αγαπήσω ένα άλλο είδους κινηματογράφου από αυτόν που ήξερα μέχρι τα 18 μου. Τον ευρωπαϊκό, με τις ανεξάρτητες παραγωγές και τα short films των ταλαντούχων δημιουργών, και φέτος, έχω σκοπό να παρακολουθήσω όσες περισσότερες ταινίες μπορώ χρησιμοποιώντας την Mastercard® κάρτα μου, την επίσημη κάρτα πληρωμών του Φεστιβάλ για άλλη μια χρονιά. Να ξέρεις και εσύ ότι εάν αγοράσεις το εισιτήριό σου για το Φεστιβάλ από τα φυσικά σημεία πώλησης με τη Mastercard® κάρτα σου από τις 31/10 έως τις 11/11, έχεις την ευκαιρία να κερδίσεις μια από τις 200 διπλές προσκλήσεις για επόμενες προβολές, και έτσι να απολαύσεις με την παρέα σου ακόμη περισσότερες ταινίες.

Στο 64ο ΦΚΘ, μεταξύ άλλων θα δούμε σε πρώτη προβολή 23 ελληνικές ταινίες, επτά εκ των οποίων συμμετέχουν στα διεθνή διαγνωστικά τμήματα του φεστιβάλ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μαζί με την τελετή λήξης του Φεστιβάλ την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί και η τελετή των μεγάλων βραβείων. Ειδική αναφορά θα κάνουμε στο βραβείο Mermaid Award που απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής, όπου η Mastercard για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, υποστηρίζει ως Χορηγός προσφέροντας χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, προωθώντας τη συμβολή της τέχνης και του κινηματογράφου στην προώθηση των τόσο σημαντικών αξιών της διαφορετικότητας, της ισότητας και στο δικαίωμα που έχουμε όλοι μας να είμαστε αυθεντικοί. Και έχει και συνέχεια

Η Mastercard και φέτος με στόχο να εκφράσει με συνέπεια την ουσιαστική στήριξή της στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τη σωστή αντιπροσώπευσή της, μας καλεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, 11:00 με 13:00 στην Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο Ολύμπιον για να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση ICONIC TALKS Powered by Mastercard: Η εξέλιξη, οι προκλήσεις και το μέλλον της αναπαράστασης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση. Στην εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό, θα παρακολουθήσουμε μια σειρά βιωματικών ομιλιών από iconic καλλιτέχνες και δημιουργούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί μας τις προσωπικές τους εμπειρίες, ρίχνοντας φως στις προκλήσεις αλλά και τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει για την προβολή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον χώρο των τεχνών στην Ελλάδα, αλλά και τη συμβολή του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στη διαμόρφωση θετικής συνείδησης της ελληνικής κοινωνίας για την ίδια τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Και όταν κάνω λόγο για iconic προσωπικότητες, το εννοώ!

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος και δημιουργός της νέας τηλεοπτικής σειράς “Milky Way” μοιράζεται την προσωπική του εμπειρία σχετικά με τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στον χώρο του κινηματογράφου, ενώ η πολυαγαπημένη ηθοποιός και σεναριογράφος Δήμητρα Παπαδοπούλου μιλάει για την εμβληματική σειρά «Απαράδεκτοι» και τη δημιουργία του «Γιάννη» τη δεκαετία του ’90. Ο ηθοποιός Δημήτρης Τσίκλης θα μιλήσει για την αντιμετώπιση του κοινού σε έναν γκέι τηλεοπτικό χαρακτήρα και την εξέλιξη της εκπροσώπησης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον κινηματογράφο με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, ο Ζαχαρίας Μαυροειδής, ο οραματιστής σκηνοθέτης πίσω από την ταινία «Το καλοκαίρι της Κάρμεν», και ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος, ηθοποιός και συμπρωταγωνιστής της ταινίας, θα αναφερθούν στη σημαντική εξέλιξη του queer cinema και τις αξίες της ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, ενώ η ταλαντούχα ηθοποιός και χορογράφος, Φένια Αποστόλου, εστιάζει στο μεταβαλλόμενο τοπίο της ταυτότητας φύλου στον χώρο του κινηματογράφου και στο τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον.

Αν μετά από όλα αυτά, σε πείσαμε να είσαι Θεσσαλονίκη, δες παρακάτω προτεινόμενες ταινίες που θεωρούμε «άχαστες» και ανυπομονούμε για την προβολή τους.

«Animal»

Με φόντο ένα καλοκαιρινό θέρετρο, εκεί που ορδές τουριστών συρρέουν κάθε καλοκαίρι και το «κέφι» δεν σταματάει ποτέ, το Animal ακολουθεί τους ήρωές του μπροστά και πίσω από τα φώτα της σκηνής. Οι ανιματέρ που δουλεύουν σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο προετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν. Η Κάλια είναι η αρχηγός της ομάδας. Καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται και η πίεση αυξάνεται, οι νύχτες τους γίνονται βίαιες και ο αγώνας της Κάλιας αποκαλύπτεται στο σκοτάδι.

Πώς είναι να φοράς το ίδιο κοστούμι, να παίζεις τους ίδιους ρόλους και να εκτελείς το ίδιο πρόγραμμα με ενέργεια και χαμόγελο κάθε μέρα; Εκεί που γυρίζουν τα γρανάζια της “Live your myth in Greece” φαντασίωσης και που, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να καεί ακόμα και τη νύχτα.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη μήκους ταινία της Σοφίας Εξάρχου, που το 2017 με το The Park έκανε ένα από τα πιο δυνατά ντεμπούτα του νεότερου ελληνικού σινεμά. Η ταινία συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

«Guest Star»

Ο Λουκιανός Ασβεστόπουλος, που ζει στη σκιά των δύο σταρ γονιών του, δέχεται πρόταση να γίνει ο νέος κεντρικός παρουσιαστής γνωστού καναλιού. Τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα όταν στήνεται γύρω από το όνομά του ένα ψεύτικο ερωτικό ειδύλλιο με την Τζένα, μια εκκεντρική νεαρή τραγουδίστρια με τα δικά της προβλήματα.

Το «Guest Star» για μια ταινία που έχει γράψει και σκηνοθετεί ο Βασίλης Χριστοφιλάκης, όπου έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 2018 με το «Too Much Info Clouding Over my Head» και είχε αποσπάσει βραβείο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μαζί του παίζουν και οι αγαπημένες Έλλη Τρίγγου και Νατάσα Εξηνταβελώνη. Διαγωνίζεται στο Meet the Neighbors+.

«Ο τελευταίος ταξιτζής / The Last Taxi Driver»

Ο Θωμάς, ένας πενηντάρης κατ’ ανάγκην ταξιτζής, που ζει μαζί με τη γυναίκα του, τη Μαρία, και τον έφηβο γιο του, τον Τάσο. Παρότι έχει σπουδάσει φιλολογία και αγαπάει πολύ τη λογοτεχνία, ποτέ δεν κατάφερε να ζήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες που είχε από τον εαυτό του. Με αφορμή μια αυτοκτονία ενός πελάτη του, έρχεται αντιμέτωπος με την απονεκρωμένη ζωή του και καταλήγει να βυθιστεί στην ερωτική εμμονή.

Με πρωταγωνιστές τους Κώστα Κορωναίο, Κλέλια Ανδριολάτου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Εκτορα Λιάτσο και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη μεταξύ άλλων, ο Στέργιος Πάσχος επιστρέφει στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, μετά το βραβευμένο Αφτερλωβ».

Πολύδροσο

Η Σοφία, η κόρη, επιστρέφει στο Πολύδροσο για να φροντίσει τη Σοφία, τη μητέρα της. Στη γειτονιά που μεγάλωσε την περιμένουν όλοι οι λόγοι που την έκαναν κάποτε να θέλει να φύγει. Το Πολύδροσο είναι ένα απομονωμένο προάστιο και οι Σοφίες περνάνε τις μερες τους σκοντάφτοντας πάνω σε φαντάσματα του παρελθόντος.

Μια ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), που μεγάλωσε στο Πολύδροσο, για ανθρώπους τρυφερούς σε εναν όχι τρυφερό κόσμο. Με τις: Σοφία Κόκκαλη, Βίκυ Καγιά, Έλσα Ζάρρη, Μαίρη Γιαννούλα, Κάρλα Φουρ.

«Voices in Deep»

Αδέρφια χωρίς ιθαγένεια, ο Ταρέκ και ο Ζαΐντ ζουν στον δρόμο και φροντίζουν μόνοι τους για την επιβίωσή τους. Ο Ταρέκ δέχεται να δουλέψει ως σεξεργάτης παρά την όποια εκμετάλλευση, ώστε να φροντίσει τον ευάλωτο αδερφό του. Στο μεταξύ η Μπόμπι, μια πληγωμένη εθελόντρια, προσπαθεί να πουλήσει σακούλες με είδη από παράνομη αλιεία οστρακοειδών προτού επιστρέψει στην Αυστραλία.

Την ταινία σκηνοθετεί ο Ιάσονας Ραφτόπουλος και κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα». Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα της ελληνικής επικράτειας και παίζουν οι Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Καραβέβα, Κώστας Νικούλι και Hannah Sims.