«Να πω την αλήθεια πίστευα ότι θα κάρφωνε μπροστά μου». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην ερώτηση δημοσιογράφου για το ήδη κλασικό πλέον κόψιμό του στον Ντε Άντρε Έιτον των Σανς στο 4ο παιχνίδι των φετινών τελικών του NBA.  Ήδη μιλάμε για το career moment του Γιάννη, ενώ πολλοί αναλυτές το παραλληλίζουν με την τάπα του Λεμπρόν στον Ιγκοντάλα στο 7ο στη σειρά τελικών των 2016.

Φυσικά, εδώ και μερικές ώρες τα social media αλαλάζουν από ενθουσιασμό για αυτή τη φάση που ίσως αποδειχθεί κομβική στην προσπάθεια των Μπακς να κατακτήσουν τον τίτλο. Ας μην ξεχνάμε και την κρισιμότητα της συγκεκριμένης φάσης. Βρίσκόμαστε στην 4η περίοδο, απομένει 1:16 για την οκλήρωσή της και οι Σανς είχαν την ευκαιρία να φέρουν το ματς στα ίσιά. 

Στη χώρα μας, εκεί γύρω στις 7 παρά το πρωί πολλοί από όσους παρακολουθούσαν τον αγώνα πανηγύρισαν περισσότερο ή λιγότερο χαμηλόφωνα (μαθημένοι άλλωστε από τα τόσα ξενύχτια στους πανηγυρισμούς στο mute), ενώ επίσης παρατηρήθηκε και μια έξαρση στη χρήση επιθέτων, όπως «απίστευτο», «απίθανο», «αδιανόητο». Οι λιγότερο ψύχραιμοι είχαν σηκωθεί όρθιοι και επαναλάμβαναν «Τι έκανε, ρε μαλάκα;!».

Στην απίθανη περίπτωση που δεν έχεις δει τη φάση την έχουμε εδώ για σένα:

 

Οκ, πώς όμως κατάφερε αυτό το (δεν θα πρωτοτυπήσω) αδιανόητο κόψιμο;

Για αρχή έχουμε τις δηλώσεις του Γιάννη στη συνέντευξη Τύπου, όπου παραδέχθηκε ότι ο σκοπός δεν ήταν να κάνει τάπα στον Έιτον, αλλά να προστατέψει το καλάθι της ομάδας του. «Πήδηξα προς το καλάθι και νομίζω ότι αυτό με βοήθησε ώστε να βρεθώ μπροστά του και να κάνω την τάπα. Αν άφηνε την μπάλα, πιθανόν να την έβρισκα στην κάθοδο. Προσπάθησε να καρφώσει, αλλά βρέθηκα στη σωστή θέση πριν από αυτόν», εξήγησε.

https://www.youtube.com/watch?v=2LNwXj0NhSY

Όλη η φάση ξεκίνησε με το drive του Μπούκερ. Ο Έιτον, που μόλις του είχε δώσει την μπάλα, έκανε ανενόχλητος κίνηση προς το καλάθι. Ήταν μόνος του. Ο Μπούκερ το είχε δει, ο Γιάννης το είχε δει, ο Κόνατον των Μπακς το είχε δει που έκανε νόημα στον Γιάννη, όλοι το είχαμε δει. Η μπάλα ταξίδεψε στον αέρα και απλώς περιμέναμε να την πιάσει ο Έιτον, να την καρφώσει, να φέρει το ματς στην ισοπαλία και να απλώσει ένα βαρύ πέπλο σιωπής στο Fiserv Forum.

Τι δεν περιμέναμε; Το άλμα του Γιάννη. Ούτε ο Κόνατον δεν το περίμενε που παράδεχθηκε ότι ήταν τόσο απρόσμενη η εξέλιξη της φάσης που πάγωσε και ευτυχώς ο Τάκερ έτρεξε να μαζέψει τη διεκδικούμενη μπάλα.

Το υπέροχο The Ringer αφιέρωσε το τελευταίο επεισόδιο του The Void στην ανάλυση αυτής της φάσης και έθεσε το αυτονόητο ερώτημα: μήπως είνα αυτό το κορυφαίο κόψιμο στην ιστορία των τελικών;

 

Τι μαθαίνουμε κάτι συγκλονιστικό από το βίντεο; Η αλήθεια είναι πως όχι, αλλά έχουμε την ευκαιρία να χαζέψουμε ξανά το άλμα του Γιάννη, τον τρόπο με τον οποίο πάτησε στο αριστερό του πόδι πρώτα για γυρίσει αστραπιαία το κορμί του και στη συνέχεια για να απογειωθεί προς το καλάθι. Κυρίως όμως, δεν γίνεται παρά να θαυμάσουμε ότι ενώ τα μάτια του είναι μόνιμα στραμμένα στην πορεία της μπάλας, το σώμα του δεν πέφτει πάνω στον Έιτον.

Άντε και με το δαχτυλίδι. Δύο νίκες έμειναν.