Αν έχεις ταξιδέψει στην Ολλανδία, προφανώς ένα από τα πράγματα που σου έμειναν από το ταξίδι αυτό είναι η θεοποίηση του ποδηλάτου. Χρήση παντού και πάντα, χρήση από τους πάντες, φετίχ μεγάλο για κάθε κάτοικο της Κάτω Χώρας. Το αυτό, έστω και σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, οι κυβερνήσεις των οποίων φαίνεται να κατανοούν τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα περιβαλλοντολογικά, ψυχικά και σωματικά οφέλη από τη χρήση του συγκεκριμένου μέσου μεταφοράς. Είναι χαρακτηριστικό πως η γαλλική κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να κάνει το Παρίσι την πιο ποδηλατοφιλική πόλη έως το 2020.

Στο Ελλαδιστάν (ω! Τι έκπληξη!) έχουμε μείνει λιγάκι πίσω σε θέματα που σχετίζονται με την προώθηση της ποδηλατικής κουλτούρας. Είναι χαρακτηριστικό πως πέραν του ότι οι ποδηλάτες είναι οι παρίες των ελληνικών δρόμων που ριψοκινδυνεύουν με τις μετακινήσεις τους σε καθημερινή βάση, η επίσημη πολιτεία δείχνει να έχει στην τελευταία γραμμή της ατζέντας της οποιοδήποτε θέμα αφορά στην ανάπτυξη της ποδηλατικής χρήσης. 

Εδώ και μία πενταετία, κυβερνήσεις και τοπικοί φορείς κάνουν τη μία εξαγγελία μετά την άλλη χωρίς καμία εξ αυτών να υλοποιείται. Πιο τρανταχτό παράδειγμα από τον ποδηλατικό άξονα που θα συνδέει τα Βόρεια Προάστια με το παραλιακό μέτωπο (τα σχέδια του οποίου έχουν εκπονηθεί εδώ και χρόνια από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς), δεν υπάρχει. Η κυρίαρχη αντίληψη, έτσι κι αλλιώς, περιορίζεται στο στενόμυαλο: “εδώ ο κόσμος και η οικονομία μας καίγονται κι εμείς θα ασχοληθούμε με τα… ποδήλατα;”.

Όπως και να έχει, εμείς εδώ στο Provocateur λατρεύουμε το δίτροχο μέσο. Κι ως εκ τούτου, σας παρουσιάζουμε περήφανα τα 10 καλύτερα ποδήλατα για το τρέχον έτος. Μπορεί να μην καταφέρουμε να τα οδηγήσουμε ποτέ -είτε λόγω τσιμπημένης τιμής, είτε λόγω… ιδιαιτερότητας- ωστόσο κάθε ένα από αυτά έχει την τσαχπινιά του!

Το ΤΟΡ 10 του 2015
1. Χειροποίητο “σπαστό” ποδήλατο, φτιαγμένο από τιτάνιο, στο μέγεθος μιας ρόδας. Δημιούργημα μιας καναδέζικης start up, αναμένεται να κυκλοφορήσει στους δρόμους του κόσμου φέτος το καλοκαίρι.

 

 

2. Το συγκεκριμένο μοντέλο της της Canyon δεν είναι για τους πολλούς, αλλά μόνο για τους πρωταθλητές. Όπως ο βρετανός Alex Downsett, για παράδειγμα, ο οποίος χρησιμοποιώντας το κατέρριψε το προσωπικό του ρεκόρ. Μπορεί να φτάσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 53 χλμ/ώρα…

 

3. Φτιαγμένο από διάφορες ποικιλίες ξύλου και με χρώματα που ερεθίζουν τα οικολογικά αισθητήρια, το WooBi δεν ενδείκνυται για πυρομανείς. Μην πάνε κι άκλαυτα τα 7.000 περίπου ευρώ που κοστίζει…

4. Το Bamboo Bee, είναι κατασκευασμένο από (μαντέψτε) Bamboo και μπορεί να (απο)συναρμολογηθεί με περίσσια ευκολία.

5. Πλαίσιο από αλουμίνιο και τιμόνι από ξύλο. Με αυτό το ημι-ποδήλατο η ορθοπεταλιά είναι… μονόδρομος.

6. Ήξερες ότι η Ford παράγει ΚΑΙ ποδήλατα; Το ΜοDe:Pro είναι το ιδανικό δίτροχο που μπορείς να το βάζεις μέσα στο αμάξι σου και να το βγάζεις από αυτό για να συνεχίζεις τις ενδοαστικές σου μετακινήσεις όταν συναντάς τα μεγάλα ζόρια.

7. Boxer Rocket είναι το όνομά του και η μεταφορά των πιτσιρικιών σου (αν έχεις) ο αυτοσκοπός του. Εξ ου και το κουβούκλιο. Αν δε το όνειρο του μπόμπιρά σου είναι να γίνει αστροναύτης, ακόμη καλύτερα.

8. Το Velove Armadillo είναι ιδανικό για μεταφορές, ωστόσο δεν έχει βγει ακόμη σε κυκλοφορία. Αν πάντως βιάζεσαι τόσο πολύ και δεν μπορείς να περιμένεις, ακούσαμε ότι η ACS προσλαμβάνει κόσμο!

9. Η αλήθεια είναι πως το Zeppelin θα ήταν πιο ιδανικό για χιπστεράδες. Αν, όμως, είσαι από αυτούς που λατρεύουν τα ψώνια στο πολυσύχναστο ιστορικό Κέντρο, ο μεγάλος αποθηκευτικός του χώρος, ίσως να είναι ένας σημαντικός λόγος για να το κάνεις δικό σου.

10. Το ιταλικό Bicicletto, με πλαίσιο από ανθρακόνημα και φουτουριστικό σχεδιασμό, διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία για να βγάζεις πιο εύκολα την ανηφόρα. Το θέμα είναι αν θα βγάλεις εξίσου εύκολα 10.000 ευρώ από την τσέπη σου για να το αποκτήσεις.