Είναι λάθος να φλερτάρεις με άλλους ανθρώπους; Πρέπει να συμφωνήσετε για τα κόμματα; Και είναι όλα σχετικά με το σεξ; Οι θεραπευτές εξετάζουν τις αλήθειες και τους μύθους των σχέσεων. Οι ειδικοί απαντούν στον Guardian

Δεν γυρίζουν τα πάντα γύρω από το σεξ (Αλήθεια)

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια ικανοποιητική σεξουαλική σχέση είναι ένα σημαντικό μέρος μιας καλής σχέσης», λέει η Susanna Abse, ψυχαναλυτική θεραπεύτρια και συγγραφέας του “Tell Me the Truth About Love: 13 Tales from Couple Therapy”. «Αν και το σεξ μπορεί να μην είναι το πιο σημαντικό πράγμα, είναι σίγουρα ένας δείκτης χημείας και έχει σημασία – ειδικά στην αρχή. Επίσης, αν κάνεις κακό σεξ με κάποιον στην αρχή, γιατί θα ήθελες να συνεχίσεις;».

Ο σύντροφός σας πρέπει να ξέρει τι νιώθετε/χρειάζεστε (Μύθος)

Αυτός είναι ένας από εκείνους τους μύθους που μας έχουν πουλήσει τα ρομαντικά παραμύθια. Όσο κοντά κι αν είστε με κάποιον, λέει η Joanna Harrison, δικηγόρος διαζυγίων που έγινε θεραπεύτρια ζευγαριών και συγγραφέας του “Five Arguments All Couples (Need to) Have”. δεν θα μπορέσετε ποτέ να τον μαντέψετε για τα πάντα. «Και γιατί το θέλεις; Αυτό θα ήταν βαρετό. Επίσης, οι άνθρωποι αλλάζουν. όλοι εξελισσόμαστε». Αυτό που έχει σημασία είναι να μοιράζεστε ο καθένας αυτό που νιώθετε, να ακούτε ο ένας τον άλλον και να προσπαθείτε να δείτε τα πράγματα από τη σκοπιά του συντρόφου σας.

via GIPHY

Καμία σχέση δεν μπορεί να αντέξει την απιστία (Μύθος)

Μπορείτε να προχωρήσετε μετά από ένα τέτοιο συμβάν – με την προϋπόθεση ότι θα σας ζητησούν συγγνώμη, και θα υπάρξει συγχώρεση.

Μια σχέση είναι πιο δυνατή αν μοιράζεστε ένα κρεβάτι (Μύθος)

Το σημαντικό δεν είναι αν μοιράζεστε ένα κρεβάτι – αλλά να ξέρετε το λόγο για τον οποίο δεν το κάνετε.

Ποτέ μην πηγαίνετε για ύπνο μαλωμένοι (Μύθος) 

Δεν πρόκειται να λύσετε τίποτα απόψε. Πηγαίνετε για ύπνο και το επόμενο πρωί πιείτε ένα καφέ μαζί και συζητήστε το.

via GIPHY

Είναι λάθος να φλερτάρεις με άλλους ανθρώπους (Αλήθεια)

Αν ο σύντροφός σας μπορούσε να σας ακούσει και ο τρόπος που μιλάτε θα τον αναστατώσει, δεν είναι εντάξει.

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν (Μύθος)

Η θεραπεία γίνεται για να κατανοήσουμε γιατί συμπεριφερόμαστε όπως συμπεριφερόμαστε και να λαμβάνουμε συνειδητές αποφάσεις να αλλάξουμε τα πράγματα προκειμένου να τα βρούμε με κάποιον που μας ενδιαφέρει.

Μια διαφωνία δεν είναι απαραίτητα κακό  (Αλήθεια)

Οι διαφωνίες λοιπόν είναι γεμάτες χρήσιμες πληροφορίες για το τι έχει σημασία για τον καθένα από εσάς. Εάν τα ζευγάρια σταματήσουν να μιλούν για αυτό που τους ενδιαφέρει και μερικές φορές να μαλώνουν γι’ αυτό, μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν αποκομμένα.

via GIPHY

Υπάρχει ο ένας και μοναδικός εκεί έξω (Μύθος)

Έχουμε την τάση να ερωτευόμαστε ένα άτομο που υποσυνείδητα πιστεύουμε ότι θα μας θεραπεύσει, θα μας δώσει αυτό που δεν πήραμε στην αρχή της ζωής μας. Οι σχέσεις τείνουν να επαναλαμβάνουν καταστάσεις που έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Ερωτευόμαστε αυτό που μας ολοκληρώνει, με άλλα λόγια. Και είναι αυτό το συναίσθημα – ότι «ταιριάζουμε μαζί» – μας κάνει να νιώθουμε ότι βρήκαμε «το ένα». Μια επιτυχημένη σχέση καταλήγει στο να ξαναγράψεις το σενάριο, ώστε να μην ξαναζήσεις πράγματα που πήγαν στραβά στο παρελθόν.

Μια φορά άπιστος, πάντα άπιστος (Μύθος και αλήθεια)

Το ενδιαφέρον είναι γιατί κάποιος δεν το κάνει.

via GIPHY

Ο γάμος είναι κάτι τυπικό (Μύθος)

Λίγες τελετουργίες έχουν απομείνει στη σύγχρονη ζωή, λέει, και μια τελετή γάμου είναι αυτή που περιλαμβάνει άλλους καθώς και το ίδιο το ζευγάρι. Γι’ αυτό είχε σημασία να παλέψουμε για το νόμιμο δικαίωμα των ομοφυλοφίλων να παντρεύονται.

Αν πρέπει να κάνετε κοινές συνεδρίες , είναι πολύ αργά (Μύθος)

Τα άτομα είναι περίπλοκα και οι σύντροφοι που αγαπούν ο ένας τον άλλον και μπορούν να δουν ότι υπάρχει δυνατότητα για μια συνεχή σχέση μπορούν επίσης να δουν ότι υπάρχουν εμπόδια. Η θεραπεία, ειδικά πολύ νωρίς σε μια σχέση, μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια χωρίς να καταστραφεί η σχέση. Από την άλλη πλευρά, δείχνει ότι ίσως μόνο έτσι μπορείτε να συνυπάρξετε. Μερικά ζευγάρια φοβούνται να το διαλύσουν – πρέπει να μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου μόνος σου. Δεν είναι εύκολο.

Πρέπει πάντα να ομολογείτε μια απιστία (Μύθος/ Αλήθεια)

Αν δεν το αποκαλύψετε ποτέ στον σύντροφό σας, κάτι αποφεύγετε. Θα σας αφήσει σε μια θλιβερή θέση γιατί θα έχετε χάσει την αίσθηση ότι εσείς και ο σύντροφός σας μοιράζεστε τα βαθύτερα συναισθήματά σας.

Πρέπει να συμφωνείτε πολιτικά (Μύθος)

Πολύ πιο σημαντικό είναι να μοιράζεσαι τις ίδιες αξίες: τι είναι σημαντικό για σένα, αυτό που πιστεύεις αληθινά έχει σημασία. Εάν δεν συμφωνείτε σε αξίες, αυτό εισχωρεί στην καθημερινότητά σας και μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας σε πολύ βαθύ επίπεδο.

Τα προβλήματα σχέσεων οφείλονται πάντα στα χρήματα ή το σεξ (Μύθος)

Τα χρήματα και το σεξ είναι θέματα ταμπού σε πολλές οικογένειες και όλοι κουβαλάμε τις αποσκευές  μας σε οποιαδήποτε σχέση. Αλλά τα ζητήματα δεν αφορούν αυτά καθαυτά, αλλά το να μπορούμε να μιλάμε για αυτά τα πράγματα – και οτιδήποτε άλλο έχει σημασία.

Είναι πάντα προφανές όταν μια σχέση τελειώνει (Μύθος)

Ποτέ δεν ξέρεις αν τελικά ένα ζευγάρι θα γυρίσει το χαρτί.

 

via GIPHY

Πρέπει να έχετε πολλά κοινά (Μύθος)

Ασυναίσθητα αναζητούμε κάποιον που να έχει χαρακτηριστικά που μας λείπουν – αν είσαι ντροπαλός άνθρωπος, μπορεί να έλξεις τον εαυτό σου από κάποιον κοινωνικό». Σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να βασιστείτε στο άλλο άτομο για αυτά τα πράγματα – είναι γιν/γιανγκ.

Χρειάζεστε να βγαίνετε συχνά και σε συγκεκριμένες μέρες για ραντεβού με τον σύντροφό σας (Μύθος)

 Η σχέση σας χρειάζεται κοινό χρόνο ως ζευγάρι. Το πού, πότε και πώς είναι αδιάφορο: στριμωγμένοι στον καναπέ; Βλέποντας τηλεόραση; Με μια βόλτα; Όλα αυτά μπορεί να είναι τόσο καλά όσο ένα ακριβό γεύμα έξω.

Ένα μωρό θα θέσει σε κίνδυνο τη σχέση σας (Αλήθεια)

Το να έχεις ένα μωρό αλλάζει τα πάντα – δεν μπορείς να το υποτιμήσεις αυτό. Χάνεις την ελευθερία, χάνεις την αυτονομία, χάνεις την οικειότητα. Είναι μια πραγματικά δύσκολη περίοδος για ένα ζευγάρι.

Μπορείτε να έχετε μια καλή σεξουαλική ζωή για πάντα (Μύθος)

Το Viagra μας πούλησε αυτή την ιδέα. Όμως στον πραγματικό κόσμο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η πραγματικότητα είναι, για τα περισσότερα μακροχρόνια ζευγάρια, το σεξ σταματά μετά τα 50 ή τα 60 τους.