Σε ένα άρθρο για το Psychology Today, ο συγγραφέας και καθηγητής Πρέστον Νι σημείωσε ότι ένας αληθινός ναρκισσιστής μπορεί στην πραγματικότητα να αγαπά τον εαυτό του λιγότερο. ” Ο ναρκισσισμός συχνά ερμηνεύεται στη λαϊκή κουλτούρα ως ένα άτομο που είναι ερωτευμένο με τον εαυτό του. Είναι πιο ακριβές να χαρακτηρίσουμε τον παθολογικό ναρκισσιστή ως κάποιον που είναι ερωτευμένος με μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού του , την οποία προβάλλουν για να αποφύγουν να αισθάνονται (και να θεωρηθεί ως) ο πραγματικός, απαξιωμένος, πληγωμένος εαυτός», είπε ο Νι. Ο Νι συνέχισε σημειώνοντας ότι, «Κατά βάθος, οι περισσότεροι παθολογικοί ναρκισσιστές αισθάνονται σαν το «άσχημο παπάκι», ακόμα κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν».
Και ενώ αυτό μπορεί να μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση των ναρκισσιστικών ανθρώπων στη ζωή μας, δεν μας βοηθά απαραίτητα να τους αναγνωρίσουμε. Eδώ είναι 11 διακριτικά σημάδια ότι κάποιος μπορεί να είναι νάρκισσος.
1. Διακόπτουν συνεχώς
Στον ναρκισσιστή αρέσει να μιλάει για τον εαυτό του και δεν σας δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε μια αμφίδρομη συνομιλία
2. Σε λένε τρελό
Είναι μια μορφή ψυχολογικής κακοποίησης που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει άγχος και σύγχυση, διαλύοντας την εμπιστοσύνη του άλλου στον εαυτό τους και την ικανότητά τους να διακρίνουν τι είναι πραγματικό και τι είναι καλό για αυτούς.
3. Χάνουν το ενδιαφέρον τους όταν γίνεσαι ειλικρινής
Ο νάρκισσος θα χάσει συνήθως το ενδιαφέρον του τη στιγμή που θα αρχίσετε να ανοίγεστε για τον εαυτό σας ή θα αρχίσετε να μιλάτε για τα προβλήματά σας.
4. Είναι Γοητευτικοί
Ο νάρκισσος μπορεί να είναι εξαιρετικά γοητευτικός όταν θέλει, και στην πραγματικότητα αυτό θα μπορούσε να είναι ο λόγος που σε τράβηξε από την αρχή. Αν έχετε την αίσθηση ότι ένα άτομο ενεργοποιεί και «σβήνει» τη γοητεία του ανάλογα με το με ποιον μιλάει (σε αντίθεση με το να είναι σταθερά κοινωνικό ή εξωστρεφές), αυτό θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη κόκκινη σημαία.
5. Δεν έχουν ούτε μια κακή φωτογραφία στο Facebook
Σε ένα άρθρο για τη Huffington Post , ο W. Keith Campbell, επικεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και συν-συγγραφέας του The Narcissism Epidemic: Living in the Age of Entitlement , σημείωσε ότι ο ναρκισσιστής είναι συχνά το άτομο με ένα τόνο φίλους στο Facebook, αλλά ούτε μια κακή φωτογραφία στο Facebook. Σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ναρκισσιστής προσπαθεί να προβάλει μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού του στον κόσμο.
6. Ποτέ δεν φταίνε
Πιθανότατα δεν θα ακούσετε ποτέ, “Τελικά ήταν δικό μου λάθος και πήρα ένα πολύτιμο μάθημα από την εμπειρία.”Το παίζουν πάντα θύματα. Δεν είναι ποτέ.
7. Δεν μπορούν να χειριστούν την κριτική
Δεν μπορούν να αντέξουν ούτε μια μικρή κριτική και σίγουρα δεν μπορούν να την αφήσουν αναπάντητη.
8. Νιώθεις την ανάγκη να τον/την κολακεύεις συνεχώς
Εάν αισθάνεστε ότι το θεμέλιο της σχέσης σας είναι ότι κάνετε απλώς κομπλιμέντα και θετικές επιβεβαιώσεις, ίσως είναι καιρός να επανεκτιμήσετε τη δυναμική της σχέσης σας.
9. Δίνουν αυτόκλητα συμβουλές
Οι ναρκισσιστές γνωρίζουν πάντα λίγο περισσότερα. Φαίνεται να έχουν τις εσωτερικές πληροφορίες για τα πάντα, επειδή ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο νιώθουν πιο σημαντικοί.
10. Είναι κακοί στην αναμονή
Ο ναρκισσιστής είναι συνήθως εξαιρετικά κακός στο να περιμένει στις ουρές. Όποιες κι αν είναι οι ανάγκες ενός ναρκισσιστή, πρέπει να ικανοποιηθούν τώρα.
11. Θυμώνουν όταν χάνουν
Περιττό να πούμε ότι σίγουρα δεν είναι κάποιος που θα θέλατε στο γραφείο.