Το σενάριο είναι τόσο γνωστό και χιλιοπαιγμένο, που οριακά νιώθεις πως πρόκειται για το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο: πατάς play σε μια ταινία και στο μισάωρο σε έχει πάρει ο ύπνος. Έπειτα, είτε ξυπνάς όταν έχει φτάσει στο τέλος της είτε είσαι αυτός ο ψυχαναγκαστικός άνθρωπος που πατάει το stop άρον άρον και απλώς αλλάζει πλευρό. Ναι, είναι πράγματι συνηθισμένο να σε παίρνει ο ύπνος στα μισά (ή την αρχή) μιας ταινίας, αλλά μπορεί να κρύβει και κάτι πιο σοβαρό.
Διαβάζουμε στο Well + Good πως η εξήγηση πίσω από αυτό το «πρόβλημα» είναι απλή συνήθως. Μπορεί να οφείλεται από το ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου που ακολουθούμε και δεν αντέχουμε να το υπερβαίνουμε ούτε για χάρη του πιο καλογραμμένου σεναρίου, είτε επειδή αυτό που βλέπουμε είναι εξαιρετικά βαρετό. Ωστόσο, η Sarah Silverman, ειδική σε θέματα ύπνου, αναφέρει ότι αυτό ο ύπνος μπορεί να είναι ένδειξη μεγαλύτερου προβλήματος.
«Οι διαταραχές ύπνου είναι τρομερά συνηθισμένες και ιάσιμες, αλλά μπορεί να μην τις εντοπίζουμε καν, ειδικά στις γυναίκες. Το έντονο ροχαλητό δεν είναι η μόνο ένδειξη υπνικής άπνοιας. Μπορεί να είναι και το ότι σε παίρνει πανεύκολα ο ύπνος», εξηγεί η ειδικός. Εν τω μεταξύ, μπορεί να μη βγάζει και πολύ νόημα, αλλά μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα αϋπνίας. Ιδίως αν έχεις παρατηρήσει πως δεν σου συμβαίνει μόνο με ταινίες ή σειρές, αλλά πρακτικά μπορεί να σε πάρει ο ύπνος οπουδήποτε, εκτός από όταν πρέπει: την ώρα που πέφτεις για ύπνο.
Πώς να το γλιτώσεις
Μπορείς να ξεκινήσεις από τα ελαφριά γεύματα το βράδυ, καθώς τα βαριά, μεγάλα γεύματα παίζουν τον ρόλο τους στην υπνηλία. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις να μην κλείνεις όλα τα φώτα σε κάθε προβολή. Ξέρουμε πόσο απολαμβάνεις την ατμόσφαιρα. Παράλληλα, ψήσου και να μην ξαπλώνεις και να μη χώνεσαι κάτω από τα παπλώματα λες και κατά βάθος θες να κοιμηθείς. Και έχε δίπλα σου ένα ποτήρι νερό με παγάκια. Θα σε βοηθήσει να μη νυστάζεις. ΟΚ, να μη νυστάξεις αμέσως.
Τέλος, μπορούμε να παραδεχτούμε πως όλοι έχουμε πει τη φράση «βάζω κάτι να δω για να με πάρει ο ύπνος»; Ευχαριστούμε.