Η είδηση είναι η εξής: Έξι στους δέκα Έλληνες άνω των 18 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Πάμε να δούμε τι κάνει το Υπουργείο Υγείας για να το αντιμετωπίσει αυτό: Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) σχεδίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων. Στη χώρα μας, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6 % είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι, με 3 από τις 4 οικογένειες να έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα. 

Το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να:

α) έχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως,

β) να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση,

γ) να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας κα φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

 

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον Προσωπικό Γιατρό, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, στη δράση συμπεριλαμβάνεται ειδικό, πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 60 ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (με ειδική στόχευση στην ΠΦΥ) και επιδιώκει να τους εξοπλίσει με γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερα υπηρεσίες για την αλλαγή συμπεριφορών υγείας και να μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς σε ένα νέο πλαίσιο, λειτουργώντας ως σύμβουλοι και ενδυναμώνοντας τα άτομα, προκειμένου η σωστή επιλογή, να γίνεται εύκολη επιλογή.

Διαβάστε ακόμα στο Provocateur:

Τι σου λέει ο διαιτολόγος (και τι ακούς εσύ)

Δίαιτα, πρέπει να χωρίσουμε

8 απαίσια πράγματα που παθαίνεις όταν κάνεις δίαιτα!