Το να υπολογίζεις την ηλικία του σκύλου σου μέχρι τα 5 του έτη, έχει πλάκα. Κάπως. Μετά δεν έχει. Μετά οι αριθμοί σου προκαλούν στρες. Ας το αντιμετωπίσουμε. Εν τω μεταξύ, αυτός ο γνωστός μπακαλίστικος τρόπος υπολογισμού της σκυλοηλικίας που θέλει κάθε χρόνο να μετράει για εφτά, δεν ισχύει. Είναι λάθος. Και το μαθαίνουμε σήμερα. 

Μπορεί τόσα χρόνια οι κηδεμόνες σκύλων να χρησιμοποιούσαν αυτόν τον κανόνα (1 προς 7), ωστόσο, νέα φόρμουλα που ανέπτυξαν επιστήμονες έδειξε πως αυτός ο τρόπος υπολογισμού μόνο ακριβής δεν είναι. 

Η νέα αυτή φόρμουλα αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA που συμβαίνουν όταν οι σκύλοι γερνούν. Κάπως έτσι, η εκτίμηση της ηλικίας τους γίνεται πιο ακριβής. Τη θέλουμε πιο ακριβή; Είμαστε έτοιμη; Δεν έχουμε ιδέα. 

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Systems, αναλύθηκε η μεθυλίωση του DNA 104 Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, ηλικίας από μόλις λίγων εβδομάδων ως και 16 ετών. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια νέα φόρμουλα που χαρτογραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία ενός σκύλου, σε αντιστοιχία με την ανθρώπινη. 

Ο κανόνας «1 προς 7» είναι υπεραπλουστευμένος και μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις 

Όπως προέκυψε, ένας σκύλος ενός έτους, αντιστοιχεί με έναν άνθρωπο 30 ετών. Ναι. Ενώ ένας σκύλος 4 ετών αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 52 ετών. Κάπως έτσι, από τη νέα αυτή φόρμουλα προκύπτει πως οι σκύλοι μεγαλώνουν ταχύτατα τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής τους, με έναν δίχρονο σκύλο να αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 42 ετών. 

Σε ό,τι αφορά τη διαδεδομένη θεωρία πως ένα έτος σκύλου ισοδυναμεί με 7 ανθρώπινα έτη, δεν είναι ιδιαίτερα ακριβής. Αυτό γιατί βασιζόταν στη μέση διάρκεια ζωής ενός σκύλου και ενός ανθρώπου και όχι σε κάποια συγκεκριμένη βιολογική διαδικασία. Η νέα φόρμουλα, πάντως, βασίζεται σε αλλαγές στα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA, οι οποίες συμβαίνουν όσο οι σκύλοι γερνούν. 

Σύμφωνα με τον Τρέι Άιντεκερ, συγγραφέα, PhD καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του UC San Diego και στο Moores Cancer Center, «το νέο σύστημα είναι ανώτερο από το προηγούμενο ‘πολλαπλασιάστε επί επτά’, έναν υπεραπλουστευμένο κανόνα που μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις σχετικά με το πώς γερνούν οι σκύλοι». 

Μέσα σε όλα, η νέα αυτή φόρμουλα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη και στην κτηνιατρική περίθαλψη, καθώς παρέχει έναν πιο ακριβή τρόπο για τον προσδιορισμό των κινδύνων για την υγεία ενός σκύλου, που σχετίζονται με την ηλικία. Παράλληλα, θα μπορούσε να βοηθήσει τους κτηνιάτρους σε έναν καλύτερο καθορισμό της σωστής ηλικίας για διάφορες κτηνιατρικές διαδικασίες, όπως η στείρωση. Όπως είναι γνωστό, μπορεί να έχουν διαφορετικούς κινδύνους ανάλογα με την ηλικία του σκύλου. 

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδικασία γήρανσης ενός σκύλου είναι οι αντίστοιχες επιπτώσεις στη γήρανση του ανθρώπου. Καθώς οι σκύλοι μεγαλώνουν, βιώνουν πολλές ίδιες σωματικές αλλαγές με αυτές των ανθρώπων, όπως αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα ή τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος. Σε κάθε περίπτωση, ως τότε, η γήρανση των σκύλων έχει επιβραδυνθεί, με έναν 8χρονο σκύλο να ιδοδυναμεί με έναν 64χρονο άνθρωπο. 

Ποια είναι η νέα φόρμουλα

Η εξίσωση, γενικώς, είναι 15In (ηλικία σκύλου) + 31 = ανθρώπινη ηλικία. Ωστόσο διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού σε λειτουργικό iOS ή Android. Συγκεκριμένα, αν έχεις iPhone, που διαθέτει τη λειτουργία φυσικού λογάριθμου ή “In”, πληκτρολόγησε πρώτα την ηλικία του σκύλου και στη συνέχεια πάτησε ο κουμπί “In”. Έπειτα, πολλαπλασίασε αυτό το αποτέλεσμα με το 16 και στη συνέχεια πρόσθεσε το 31. 

Αν χρησιμοποιείς την επιστημονική αριθμομηχανή της Google, πάτησε πρώτα το πλήκτρο “In”, μετά πληκτρολόγησε την ηλικία του σκύλου και στη συνέχεια εξίσωσέ το. Μετά, πολλαπλασίασε με το 16 και τέλος πρόσθεσε το 31.

Χρησιμοποιώντας αυτή την εξίσωση:

  • ένας σκύλος 1 έτους είναι σαν ένας άνθρωπος 31 ετών,
  • ένας 3χρονος σκύλος είναι σαν ένας 49χρονος άνθρωπος,
  • ένας 7χρονος σκύλος είναι σαν ένας 62χρονος άνθρωπος.

Τώρα απλώς άφησέ μας σε σχόλιο την ανθρώπινη ηλικία του σκύλου σου, γιατί είμαστε σε σοκ. 

Πηγή: Nbcnews

Διάβασε ακόμα: