Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί. Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου στην έγκυρη εφημερίδα “The Washington Post”. Σώπα. Μιλάμε για σοκ. Κανείς δεν το περίμενε.  Δύο εξέχοντες ερευνητές, ο Daniel Kahneman και ο Matthew Killingsworth, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα σε μια κοινή μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

https://twitter.com/xtreme_clarity/status/1633219097478430728?ref_src=twsrc%5Etfw

Αλλά το 2021, ο Killingsworth, ερευνητής της ευτυχίας και ανώτερος συνεργάτης στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ανακάλυψε ότι η ευτυχία δεν ισοπεδώνεται μετά από 75.000 δολάρια και ότι μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με εισόδημα πολύ μεγαλύτερο από 200.000 δολάρια. Στη μελέτη τους, οι Kahneman και Killingsworth εξέτασαν 33.391 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργάζονται και αναφέρουν εισόδημα του νοικοκυριού τουλάχιστον 10.000 $ ετησίως. Οι ερευνητές είπαν ότι δεν είχαν ουσιαστικά δεδομένα για όσους κερδίζουν πάνω από 500.000 $ (που να τους βρουν). Για να μετρηθεί η ευτυχία τους, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τα συναισθήματά τους σε τυχαία διαστήματα μέσα στην ημέρα μέσω μιας εφαρμογής smartphone που αναπτύχθηκε από την Killingsworth με την ονομασία Track Your Happiness.

Η μελέτη κατέληξε σε δύο μεγάλα συμπεράσματα: Πρώτον, ότι “η ευτυχία συνεχίζει να αυξάνεται με το εισόδημα ακόμη και στο υψηλό εύρος εισοδημάτων» για την πλειοψηφία των ανθρώπων, δείχνοντας ότι για πολλούς από εμάς το να έχουμε περισσότερα χρήματα μπορεί να μας κάνει όλο και πιο ευτυχισμένους. Αλλά η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι υπήρχε μια «δυστυχισμένη μειοψηφία», περίπου το 20 τοις εκατό των συμμετεχόντων, “η δυστυχία της οποίας μειώνεται με την αύξηση του εισοδήματος μέχρι ένα όριο, και στη συνέχεια δεν δείχνει περαιτέρω πρόοδο”.

https://twitter.com/aifazkarediya/status/1633411862556471296?ref_src=twsrc%5Etfw

“Για τους πολύ φτωχούς ανθρώπους, τα χρήματα σαφώς βοηθούν πολύ”, είπε ο Killingsworth στο New Scientist . “Αλλά αν έχετε ένα αξιοπρεπές εισόδημα και εξακολουθείτε να είστε μίζεροι, η πηγή της δυστυχίας σας μάλλον δεν είναι κάτι που μπορούν να διορθώσουν τα χρήματα”. Γι αυτό υπάρχει η ψυχοθεραπεία.