Ναι, όλοι μας αυτό πιστεύουμε και μόλις μπήκε ο Γενάρης τρέξαμε στις πιλάτες και τα cross training. Γιατί θεωρούμε την άσκηση ως βασικό συστατικό – ίσως το πιο σημαντικό συστατικό – κάθε προσπάθειας απώλειας βάρους. Κι έρχεται η επιστήμη και μας διαλύει το σύμπαν και τις ρουτίνες μας. Η άσκηση αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος της ημερήσιας καύσης θερμίδων.

Μια μελέτη του 2009 δείχνει ότι οι άνθρωποι φαίνεται να αυξάνουν την πρόσληψη τροφής μετά την άσκηση — είτε επειδή είναι σίγουροι ότι έκαιγαν πολλές θερμίδες είτε επειδή πεινούσαν περισσότερο. Ένα μόνο κομμάτι πίτσα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναιρέσει το όφελος μιας ώρας προπόνησης.

Ο καθηγητής Tim Spector, διάσημος διαιτολόγος και συγγραφέας, παραδέχεται ότι η άσκηση είναι εξαιρετική για τη γενική υγεία μας, ειδικά την καρδιά μας. Η άσκηση – οποιουδήποτε είδους – στην πραγματικότητα παίζει «πολύ μικρό ρόλο στην απώλεια βάρους», δήλωσε στο podcast του Steven Bartlett «The Diary of a CEO».

Τι είπε; «Αν δεν αλλάξετε τη διατροφή σας, δεν ωφελεί και αυτό είναι γνωστό πλέον από όλους τους ειδικούς της παχυσαρκίας και τις μελέτες». Οι θερμίδες είναι ένας τρόπος μέτρησης της ενέργειας — είτε της ποσότητας που περιέχεται στα τρόφιμα είτε της ποσότητας που καίγεται μέσω της δραστηριότητας. Οι άνθρωποι παίρνουν βάρος όταν καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίνε μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων. Για να χάσετε βάρος, χρειάζεται να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που λαμβάνονται. Είπε ότι η μέτρηση θερμίδων, αν και βραχυπρόθεσμα αποτελεσματική, ήταν «ανοησία». Οι μοντέρνες δίαιτες νηστείας, η υπερβολική άσκηση και η μειωμένη κατανάλωση φαγητού δεν θα έχουν αποτελέσματα. Που να κρατήσουν πολύ. Επίσης, καμία τροφή δεν βοηθά στην απώλεια λίπους – δεν υπάρχει τίποτα σε κανένα φαγητό που να σας κάνει να χάσετε βάρος. Η προπόνηση με βάρη είναι το κλειδί για κάθε στόχο φυσικής κατάστασης – όσο περισσότερους μύες έχεις, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολισμός σου.

Οι μελέτες γενικά δείχνουν ότι η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα – η ποσότητα που συνιστάται για καλή υγεία – συνήθως προκαλεί μικρή ή καθόλου απώλεια βάρους από μόνη της. Η άσκηση όμως έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, καρκίνου, διαβήτη, άνοιας, κατάθλιψης, κρυολογήματος, πόνου στην πλάτη, οστεοπόρωσης και πρόωρου θανάτου. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο, να τονώσει την ενέργεια, να αποτρέψει την αδυναμία της τρίτης ηλικίας και ακόμη και να ενισχύσει τη σεξουαλική μας ζωή.