Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Φινλανδία κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την World Happiness Report. Ποιος να το περίμενε αυτό; Οι Βορειοευρωπαίοι κυριάρχησαν για άλλη μια φορά στις πρώτες θέσεις – με τους Δανούς δεύτερους μετά τους Φινλανδούς, ακολουθούμενους από τους Ισλανδούς, τους Ελβετούς και τους Ολλανδούς. Η χώρα των απέραντων δασών και λιμνών είναι επίσης γνωστή για τις εύρυθμες δημόσιες υπηρεσίες της, τις πανταχού παρούσες σάουνες, την καθολική εμπιστοσύνη στην εξουσία και τα χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας και ανισότητας.

Τι είναι αυτό το Report της ευτυχίας; Κάθε χρόνο, μια ομάδα ειδικών στην ευτυχία από όλο τον κόσμο κατατάσσει 156 χώρες με βάση το πόσο ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες και δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας. Η ευτυχία μπορεί να φαίνεται σαν μια άπιαστη έννοια για ποσοτικοποίηση, αλλά υπάρχει μια επιστήμη γύρω από αυτήν.  Η έκθεση παγκόσμιας ευτυχίας, που διανύει τώρα το 10ο έτος της, βασίζεται στην εκτίμηση των ίδιων των ανθρώπων για την ευτυχία τους, καθώς και σε οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.

Λοιπόν, ζητήθηκε από ανθρώπους σε 156 χώρες να εκτιμήσουν/βαθμολογήσουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10. Εξετάζει παράγοντες που συμβάλλουν στην λειτουργία του κοινωνικού κράτους, το προσδόκιμο ζωής, την αλληλεγγύη και την απουσία διαφθοράς.  Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε έναν ετήσιο δείκτη του ΟΗΕ που κατέταξε το Αφγανιστάν ως το πιο δυστυχισμένο, ακολουθούμενο από τον Λίβανο. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο στην ευημερία. Και μπράβο τους. Τι ακριβώς κάνει τους ανθρώπους στη Φινλανδία τόσο εξαιρετικά ικανοποιημένους από τη ζωή τους;

Δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους γείτονές

Υπάρχει μια διάσημη φράση ενός Φινλανδού ποιητή: «Kell’ onni on, se onnen kätkeköön». Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: Μην συγκρίνεις ή καυχιέσαι για την ευτυχία σου. Οι Φινλανδοί το λαμβάνουν πραγματικά υπόψη , ειδικά όταν πρόκειται για υλικά πράγματα και αχρείαστες επιδείξεις πλούτου. Συμβουλή για την ευτυχία : Εστιάστε περισσότερο σε αυτά που σας κάνουν χαρούμενους και λιγότερο στο να φαίνεστε επιτυχημένοι. Το πρώτο βήμα για την αληθινή ευτυχία είναι να ορίσετε τα δικά σας πρότυπα, αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους.

Δεν παραβλέπουν τα οφέλη της φύσης

Σύμφωνα με έρευνα του 2021, το 87% των Φινλανδών αισθάνονται ότι η φύση είναι σημαντική για αυτούς επειδή τους παρέχει ψυχική ηρεμία, ενέργεια και χαλάρωση. Στη Φινλανδία, οι εργαζόμενοι δικαιούνται  τέσσερις εβδομάδες καλοκαιρινών διακοπών. Συμβουλή για την ευτυχία : Το να περνάμε χρόνο στη φύση αυξάνει τη ζωτικότητα , την ευεξία και μας δίνει μια αίσθηση προσωπικής ανάπτυξης. Βρείτε τρόπους να προσθέσετε λίγο από τη φύση  στη ζωή σας, ακόμα κι αν είναι απλώς η αγορά μερικών φυτών για το σπίτι σας.

Δεν σπάνε τον κύκλο εμπιστοσύνης της κοινότητας

Η έρευνα δείχνει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα εμπιστοσύνης σε μια χώρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες της. Ένα πείραμα «χαμένου πορτοφολιού» το 2022 δοκίμασε την εντιμότητα των πολιτών πετώντας  192 πορτοφόλια σε 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στο Ελσίνκι, 11 από τα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη. Οι Φινλανδοί τείνουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να εκτιμούν την ειλικρίνεια. Εάν ξεχάσετε τον φορητό υπολογιστή σας σε μια βιβλιοθήκη ή χάσετε το τηλέφωνό σας στο τρένο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα το βρείτε.

Υγ: Κι επειδή δεν είμαστε και χθεσινοί, πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλοί από τους 5,5 εκατομμύρια κατοίκους της σκανδιναβικής χώρας περιγράφουν τους εαυτούς τους λιγομίλητους και επιρρεπείς στη μελαγχολία και παραδέχονται ότι κοιτάζουν με καχυποψία τις δημόσιες εκδηλώσεις χαράς.