Ο Χιούγκο και ο Ρος Τέρνερ είναι δυο ομοζυγωτικοί δίδυμοι. Τα δυο αδέρφια ακολούθησαν για 12 εβδομάδες πολύ διαφορετική διατροφή. Ο ένας έγινε vegan και ο άλλος έτρωγε κρέας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Και η ανάπτυξή τους πολύ διαφορετική. 

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2020, ο Χιούγκο τρεφόταν αυστηρά ως vegan, ενώ στο μενού του αδερφού του, Ρος, κυριαρχούσε σε καθημερινή βάση το κρέας. Όλο αυτό το διάστημα η Virgin Active και το Τμήμα Έρευνας Διδύμων από το πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου παρακολουθούσε την εξέλιξή τους. Οι θερμίδες που κατανάλωναν ήταν οι ίδιες σε ημερήσια βάση. Παράλληλα, με τη διατροφή τους, προπονούνταν εντατικά, πέντε με έξι φορές την εβδομάδα, καθώς προετοιμάζονται για αποστολές σε ακραία σημεία του πλανήτη. Να αναφέρουμε κάπου εδώ, πως τους αποκαλούν τα “περιπετειώδη πειραματόζωα”. Μάλλον όχι τυχαία. 

Στο τέλος των 12 εβδομάδων όλα είχαν αλλάξει: το βάρος, τα επίπεδα χοληστερίνης και το ποσοστό λίπους στο σώμα του καθενός, εξαιτίας της διατροφής τους. 

Τι συνέβη στον vegan Χιούγκο

Μέσα σε δώδεκα εβδομάδες το σωματικό του βάρος μειώθηκε από τα 83,9 κιλά στα 82,1 κιλά. Το λίπος του έπεσε στο 12%. Τα επίπεδα χοληστερίνης ρου μειώθηκαν, με τον ίδιο να αναφέρει πως ένιωθε συχνότερα γεμάτος ενέργεα, πιθανότατα επειδή το σάκχαρο στο αίμα του δεν έπεφτε τόσο συχνά όσο παλιότερα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήταν και πνευματικά διαυγής και συγκεντρωμένος, αν και υπήρχαν και αρνητικές “παρενέργειες”, αφού όπως είπε, είχε χάσει τη σεξουαλική του διάθεση. 

Τι συνέβη στον παμφάγο Ρος

Ο Ρος ξεκίνησε από τα 79,4 κιλά και τρώγοντας καθημερινά κρέας, παρά την καθημερινή άσκηση, πήρε 1,8 κιλά λίπους και 4,5 κιλά σε μυϊκή μάζα. Έφτασε τα 85,7 κιλά. Το ποσοστό λίπους στο σώμα του αυξήθηκε στο 15% αλλά η χοληστερίνη του έμεινε σταθερή. 

Ωστόσο, οι επιστήμονες, συλλέγοντας δείγματα από τα κόπρανα των διδύμων, εντόπισαν και άλλες σημαντικές διαφορές

Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί μικροοργανισμούς, και το σύνολο αυτών των μηκύτων, βακτηρίων και αρχαιοβακτηρίων, με τον πλούτο και την πολυπλοκότητά τους, ονομάζεται μικροβίωμα. Στην περίπτωση του Χούγκο, διαπιστώθηκε πως είχε γίνει πιο ανθεκτικό, μειώνοντας τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Ωστόσο, και στις δυο περιπτώσεις, υπήρχαν απώλειες λόγω της αυστηρής vegan και αυστηρής κρεατοφαγικής διατροφής. 

Στον Ρος έλειψαν πολύ οι υδατάνθρακες, ενώ ο Χιούγκο επιμένει πως η λίμπιντό του εξαφανίστηκε. “Όμως, τα επίπεδα ενέργειάς μου ήταν καλύτερα. Δεν είχα υπογλυκαιμίες. Δεν μπορούσα να φάω σνακ όπως σοκολάτες, μπισκότα και άλλα γλυκά. Έτρωγα κυρίως ξηρούς καρπούς και φρούτα”, λέει. 

Πώς επηρέασε η διατροφή την προπόνησή τους; 

Ο Χιούγκο είχε περισσότερη ενέργεια στο γυμναστήριο και δεν υπήρξε ούτε μια φορά (στις πέντε μέ έξι την εβδομάδα) που να ένιωσε πως δεν είχε δύναμη. Ο Ρος ακριβώς το αντίθετο. Πεινούσε πάρα πολυ στις 10-11. Είχε κορυφώσεις ενεργητικότητας και μετά κατέρρεε. 

Τα “περιπετειώδη πειραματόζωα”

Παράξενο παρατσούκλι, αλλά έτσι τους ονομάζουν, αφού από το 2011 κάνουν διάφορες εξορμήσεις σε δυσπρόσιτα και επικίνδυνα σημεία του πλανήτη. Το 2015 ανέβηκαν στην υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, το όρος Elbrus στον Καύκασο, για να συγκρίνουν τον παραδοσιακό ορειβατικό εξοπλισμό με μοντέρνα εργαλεία. Είναι απόφοιτοι του τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, του πανεπιστημίου Loughborough. Κατέχουν ήδη δυο ρεκόρ: ως μέλη του νεότερου πληρώματος που διέσχισε κωπηλατώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό και ως οι πρώτοι δίδυμοι που κωπηλάτησαν οποιονδήποτε ωκεανό του πλανήτη.

Έχουν ταξιδέψει και στην Γροιλανδία, όπου δοκίμασαν ένα κιτ πανομοιότυπο με αυτό του Σερ Ernest Shackleton από το 1914 με ένα σύγχρονο και το «παλιό» αποδείχτηκε καλύτερο.

Η τελευταία τους περιπέτεια μπορεί να ήταν διατροφική, αλλά τώρα ετοιμάζονται για την επόμενη. 

Πηγή: menshealth.com