Άκου λίγο περισσότερο αυτόν που μελαγχολεί στις γιορτές

Είναι απόλυτα ΟΚ να συμβαίνει.

Άκου λίγο περισσότερο αυτόν που μελαγχολεί στις γιορτές

Είναι απόλυτα ΟΚ να συμβαίνει.


Μελαγχολία των Χριστουγέννων ή αλλιώς χριστουγεννιάτικα blues. Όπως και να το πεις ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων μελαγχολεί τις γιορτές. Ίσως αισθάνεσαι μια μικρή ζήλια για όσους στολίζουν νωρίς, για τα φωτάκια που αναβοσβήνουν στους δρόμους, για τα σχέδια των γιορτών «σε ποιο σπίτι θα φάμε φέτος», για εκείνους που είναι χαρούμενοι κι εσύ όχι.

Το μείγμα είναι μελαγχολία και άγχος μέσα στο λαμπερό και γυαλιστερό σκηνικό όπου όλοι φαίνεται σα να εκβιάζουν τους εαυτούς τους να περάσουν καλά -ή σου φαίνεται εσένα ότι το κάνουν- και αισθάνεσαι πως είσαι η μελαγχολική παραφωνία. Να σου πω πως παραφωνία σίγουρα δεν είσαι καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων το παθαίνουν. Ένα μέρος είναι αυτοί που ήδη πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος αλλά και ένα άλλο είναι αυτοί που παθαίνουν τη λεγόμενη «μελαγχολία των γιορτών».

Χριστούγεννα

Αμερικάνοι ψυχολόγοι σημείωσαν πρώτη φορά ότι η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να διεγείρει αισθήματα μελαγχολίας ή επιδείνωση των συμπτωμάτων σε άτομα που ήδη υποφέρουν από κατάθλιψη τη δεκαετία του 30. Έχει παρατηρηθεί πως η μελαγχολία εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους.

Ανεπάρκεια

Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται ανεπαρκείς, έχουν ενοχές επειδή δεν μπορούν να είναι χαρούμενοι και ενθουσιώδεις, τα αισθήματα δηλαδή που θεωρούν πως απαιτεί η συγκεκριμένη περίοδος. Λες και τα Χριστούγεννα, όλα πρέπει να είναι φωτεινά, χαρούμενα και γεμάτα θετικά συναισθήματα. Δημιουργείται ένα είδος επιβολής, ότι πρέπει να είσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, μια κατάσταση που μπορεί αγχώσει όσους δεν μπορούν να προσαρμοστούν.

Διάβασε τη συνέχεια στο The Notebook

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα