O κρύος ιδρώτας, το τρέμουλο, η ναυτία, οι κράμπες στο στομάχι και το σφίξιμο στο λαιμό και στο στήθος. Αυτά είναι τα σωματικά συμπτώματα μιας κρίσης πανικού. Και οι περισσότεροι που πήγαν σε ένα ψυχίατρο να μιλήσουν για την αγχώδη διαταραχή, πλέον, κουβαλούν τα αγχολυτικά στο πορτοφόλι τους. Ξέρουν τι σημαίνει “βενζοδιαζεπίνες. Ξέρουν πόσο δυνατά χτυπάει η καρδιά τους με την σκέψη ενός αεροπορικού ταξιδιού, ενός deadline ή χωρίς λόγο και θέλουν να σταματήσουν να φοβούνται ότι θα πεθάνουν. Παίρνουν αγχολυτικά για να είναι λειτουργικοί. Βρήκαν μια αίσθηση ασφάλειας σε ένα μικρό χαπάκι. Υπάρχουν στο διπλανό γραφείο σου οι άνθρωποι που χρειάζονται καθημερινά μισό χάπι για να καταφέρουν να μπουν στο θέατρο ή το μετρό (επειδή υποφέρουν από κλειστοφοβία) ή για να μιλήσουν μπροστά σε κόσμο. Το άγχος τους ταλαιπωρεί σε όλη τους τη ζωή. Είναι εξουθενωτικό.

https://twitter.com/carley_was_here/status/1598038709974228994?ref_src=twsrc%5Etfw

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος έχουν προσπαθήσει τα πάντα: τρέξιμο, βελονισμό, βιβλία αυτοβοήθειας, θεραπεία, podcasts, μασάζ χαλαρωτικά, προσευχές. Ναι. Τζιν και τόνικ, επίσης. Και, φυσικά, αγχολυτικά, σε καθεστώς ελεγχόμενης συνταγογράφησης. Πιστεύαμε ότι είναι μια συνήθεια αμερικανική τα χάπια για να βγει η μέρα. Μέχρι που ήρθαν οι έρευνες να επιβεβαιώσουν τις υποψίες μας. Οι Έλληνες είναι ένα έθνος Xanax. Στην καραντίνα οι Ελληνες το έριξαν στα αντικαταθλιπτικά και ναρκωτικά. Είμαστε επίσημα ένας πληθυσμός ψυχικά ασθενών. Ανησυχούμε για τα πάντα.

https://t.co/nQglRHsBGc

Το Netflix σε αυτό το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ βάζει στο μικροσκόπιο το ευρέως συνταγογραφούμενο αγχολυτικό φάρμακο. Στις ΗΠΑ,  είναι σοκαριστικό να ανακαλύπτουμε ότι 1 στους 8 ενήλικες χρησιμοποιεί το Xanax. Κάποια στιγμή, ένας από τους ειδικούς ψυχικής υγείας μιλά για την καταστροφική επίδραση του Xanax μακροπρόθεσμα και πώς συνταγογραφεί κάνναβη για να βοηθήσει τους ασθενείς με συμπτώματα άγχους. Στο σύγχρονο ιατρικό σύστημα, συχνά προσπαθούμε να λάβουμε άμεση ανακούφιση αντί να εξαλείψουμε τη βασική αιτία του προβλήματος. Το Xanax συνταγογραφήθηκε υπερβολικά από τους γιατρούς και έγινε το μαγικό χάπι στις περισσότερες περιπτώσεις. Στο ντοκιμαντέρ “Take Your Pills: Xanax”, ακούμε τις μαρτυρίες ανθρώπων που έπαιρναν Xanax σε τακτική βάση για να καταπολεμήσουν τις οξείες αγχώδεις διαταραχές τους. Μέσω αυτών, γνωρίζουμε το είδος της εξάρτησης που μπορεί να αναπτύξει κάποιος και πόσο δύσκολο θα μπορούσε να είναι να σταματήσει εντελώς τη χρήση.

https://twitter.com/netflix?ref_src=twsrc%5Etfw

Ένα σημαντικό μέρος της κατανόησης γιατί το Xanax είναι δυνητικά επικίνδυνο περιλαμβάνει την εκμάθηση των επιπτώσεών του στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Το Xanax ανήκει σε μια  κατηγορία  φαρμάκων που ονομάζονται  βενζοδιαζεπίνες  ή «benzos», τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο κοινό τη δεκαετία του 1960 ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα βαρβιτουρικά. Άλλα benzo εκτός από το Xanax που συνήθως συνταγογραφούνται περιλαμβάνουν τα Ativan, Valium, Klonopin και Librium. Το άγχος ανάκαμψης μόλις σταματήσει η χρήση του Xanax μπορεί να είναι πιο σοβαρό από τα αρχικά προβλήματα άγχους.

https://twitter.com/netflix?ref_src=twsrc%5Etfw

Το Xanax κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ότι έχει ξεπεράσει το αίσθημα ανεπάρκειας που βιώνει. Κι αυτός ακριβώς είναι ο κίνδυνος. Ο ασθενής νιώθει εξάρτηση. Κι ανήμπορος χωρίς το μαγικό χάπι. Οι φαρμακευτικές παραδέχθηκαν ότι οι βενζοδιαζεπίνες έχουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά όταν λαμβάνονται μακροχρόνια. Σκεφτείτε το Αλτσχάιμερ και την άνοια.