Τις μέρες που καταναλώναμε πλάνα αυτοβελτίωσης και ατάκες όπως “η καλύτερη εκδοχή του εαυτου μου”. Τις μέρες που βρίσκαμε όρεξη να θέτουμε νέους στόχους, παρακολουθώντας influencers και YouTuber να φλεξάρουν πρωινά ξυπνήματα, ρουτίνες ομορφιάς και προπονήσεις πριν τις 8 το πρωί, τις οποίες ακολουθούσε η αποστειρωμένη ιεροτελεστία των πράσινων smoothies και των nomakeup makeup tutorials. Τις μέρες που απρόθυμα στριμωχνόμασταν σε κολάν γυμναστικής για να ξορκίσουμε την πρόβλεψη που μας ήθελε να χαραμίσουμε ακόμα μια εγγραφή στο γυμναστήριο με πατατάκια και τσίπουρα. Αυτές ακριβώς τις μέρες αποδομεί η λέξη της χρονιάς, “goblin mode”. 

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο όρος αυτός αφορά ανθρώπους που νιώθουν πως η όλη μάχη ανάδειξης της “καλύτερης εκδοχής του εαυτού” τους, τούς χαώνει περισσότερο από το αναμενόμενο. Αναφέρεται σε “ένα είδος συμπεριφοράς που είναι αναπολογητικά εγωκεντρικό, τεμπέλικο, ακατάσταστο και άπληστο, με έναν τρόπο που απορρίπτει τις κοινωνικές νόρμες ή απαιτήσεις.” Πρόκειται για την πρώτη λέξη που ανακυρήχθηκε μετά από ψήφο του κοινού. Η δεύτερη ήταν το “metaverse”, αλλά ειλικρινά, το goblin mode κρύβει περισσότερη ανθρωπίλα. Τη σιχαίνεστε αυτή τη λέξη, το ξέρουμε. 

“Δεδομένης της χρονιάς που έχουμε βιώσει, το “goblin mode” δίνει φωνή σε όσος νιώθουν κάπως συντετριμμένοι σε αυτή τη φάση”, αναφέρει ο Casper Grathwohl, πρόεδος του Oxford Languages. “Είναι ανακουφιστικό το να αναγνωρίζεται πως δεν είμαστε πάντα οι ιδανικές, curated εκδοχές του εαυτού μας που μάς ενθαρρύνουν να παρασουσιάζουμε στο Instagram και στο TikTok. Αυτό έχει γίνει εμφανές από τη δραματική άνοδο πλατφορμών όπως το BeReal, όπου χρήστες μοιράζονται εικόνες του μη επεξεργασμένου εαυτού τους, συχνά απαθανατίζοντας εγωκεντρικές στιγμές σε goblin mode”. 

Το hashtag #goblinmode συχνά χρησιμοποιείται στο TikTok σαν το αναπολογητικό αντίπαλο δέος του #thatgirl, το οποίο είναι γεμάτο από βίντεο στα οποία οι χρήστες κάνουν “όλα τα σωστά πράγματα”. Την τέλεια διατροφή, το πειθαρχημένο ραντεβού με την προπόνηση, το smoothie, την ενυδατική, το διάβασμα του βιβλίου, το όχι στο ντελίβερι. Το goblin mode είναι ακριβώς το αντίθετο. Δεν προσπαθεί να βελτιώσει καμία ενστικτώδη ρωπή προς την τεμπελιά, την έξη, τις τηγανιτές πατάτες και τα δυο ποτήρια παραπάνω. Ίσως να αποτελεί και μια αποστροφή από την επιβεβλημένη “τελειότητα” που βλέπουμε στα social media και έχουμε σχεδόν κοντέψει να χάψουμε ως πραγματική και αβίαστη.  

Ο Αμερικανός γλωσσολόγος, Ben Zimmer, δήλωσε στον Guardian πως “το goblin mode πραγματικά μιλάει στους καιρούς και στο zeitgeist, και είναι ξεκάθαρα μια έκφραση του 2022. Οι άνθρωποι κοιτάζουν τις κοινωνικές νόρμες με νέους τρόπους. Δίνει στους ανθρώπους την άδεια να απορρίψουν τις κοινωνικές νόρμες και να είναι ανοιχτοί σε καινούργιες”. Βέβαια, έχει προφανώς και αρνητική χροιά ο όρος. Μιας και το να μην ξέρεις ποιος είσαι κάποιες στιγμές, είναι κάτι σαν έλλειψη κατεύθυνσης. Και το να βαριέσαι τα πάντα, ρίσκο για φλερτ με την ανηδονία. Βέβαια, καλύτερα να το ξέρεις και να το βιώνεις συνειδητά, παρά να το καταπιέζεις προσποιούμενος τον δραστήριο σε αυτό το αέναο, μάταιο κυνήγι της καθημερινότητας. 

Το Goblin Mode θα έπρεπε να είναι meme, όπως το “permacrisis”, η λέξη του λεξικού Cambridge, που βασικά… είναι η ζωή μας την τελευταία δεκαετία.