Πηγαίνω σε ψυχολόγο αρκετά χρόνια! Έχω αλλάξει τρεις και οι 2 μου χάρισαν πολύτιμα μαθήματα που με έκαναν καλύτερη και πιο δυνατή (εάν σου τύχει η μία κακή διάβασε εδώ). Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας άλλαξε την κοσμοθεωρία μου εντελώς. Μου έδωσε όπλα να αντιμετωπίσω τα άγχη και τους φόβους μου, με βοήθησε να ανακαλύψω πτυχές του εαυτού μου, να «με προστατεύω» και πολλά άλλα. Ευτυχώς, στις μέρες μας δεν είναι ταμπού να πηγαίνεις σε ψυχολόγο. Δε σε κάνει αυτόματα «τρελό» ή ότι κάτι κακό συμβαίνει με εσένα. Σημαίνει πως έχεις την ωριμότητα να κατανοήσεις ότι έχεις πρόβλημα, να το κοιτάξεις κατάματα και να το αντιμετωπίσεις!

Εάν το σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, θα σου γράψω τα 5 μαθήματα που πήρα μετά από τις συνεδρίες μου.

#1 Να αναγνωρίζω και να αποδέχομαι τα συναισθήματά μου

Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να αναγνωρίζεις τι αισθάνεσαι. Ο θυμός, η λύπη, η χαρά, το άγχος προέρχονται από κάπου. Σίγουρα πολλές φορές έχεις αισθανθεί άγχος και δεν μπορείς να καταλάβεις το γιατί. Ένας ψυχολόγος σε βοηθάει να μπορέσεις να πας στα ενδότερα της σκέψεώς σου και να κατανοήσεις τη ρίζα του προβλήματος. Σταδιακά όταν έμαθα αυτή τη διαδικασία (δεν είναι πάντα εφικτή ούτε εύκολη) κατάφερα να φέρνω το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, να μην το διογκώνω και να μην το υπεραναλύω.

ψυχοθεραπεία

#2 Δεν μπορώ και δεν πρέπει να προσπαθώ να ελέγξω όλες τις καταστάσεις

Ένας αγχώδης άνθρωπος σαν την αφεντιά μου, συνήθως, προσπαθεί να ελέγξει τις καταστάσεις γύρω του και την τροπή τους. Αυτό πολλές φορές σημαίνει πως πρέπει να μπεις στη διαδικασία να ελέγξεις και να χειραγωγήσεις ανθρώπους, έτσι ώστε να γίνουν τα πράγματα όπως θες και να μην σε πιάσει άγχος. Το να μάθεις να επικοινωνείς τη θέση σου ξεκάθαρα, χωρίς να προσπαθείς να ελέγξεις με διάφορους τρόπους τη θέση του άλλου θέλει πολύ δουλειά και είναι τρομερά απελευθερωτικό.

Διάβασε τη συνέχεια στο TheNotebook.