Λατρεύεις τη σοκολάτα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είσαι η μόνη. Σύμφωνα με έρευνα, οι Αμερικανοί, κατά μέσο όρο, τρώνε περίπου 4,3 κιλά σοκολάτας ετησίως, καταλαμβάνοντας την 9η θέση στους 10 κορυφαίους καταναλωτές σοκολάτας στον κόσμο. Αν νομίζεις ότι είναι πολλά, τότε θα σοκαριστείς αν μάθεις ότι στην Ελβετία κατά μέσο όρο κάθε άτομο απολαμβάνει περίπου 9 κιλά σοκολάτας ετησίως.


Παρόλο που η σοκολάτα είναι αδιαμφισβήτητα νόστιμη, ορισμένες παραλλαγές της μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Όπως αποδεικνύεται, δεν είναι όλες οι σοκολάτες ίδιες. Για παράδειγμα, η μαύρη μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία όταν την απολαμβάνουμε με μέτρο, αλλά άλλα είδη, όπως η λευκή και η γάλακτος, μπορούν να είναι γεμάτα με λίπος και πρόσθετη ζάχαρη.


«Για να λάβετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία από το κακάο, πρέπει να επιλέξετε μια μαύρη σοκολάτα που έχει 70% περιεκτικότητα ή και περισσότερο», εξηγεί η Danielle McAvoy, MSPH, RD και Διαιτολόγος στο Strong Home Gym. «Το ποσοστό του κακάο σας λέει και το ποσοστό της ζάχαρης», λέει. Για παράδειγμα, εάν μια σοκολάτα γράφει ως 50%”, αυτό σημαίνει ότι αποτελείται από 50% κακάο και 50% ζάχαρη και γαλακτοκομικά. Αλλά ακόμη και η υγιεινή μαύρη σοκολάτα μπορεί να υπερκαταναλωθεί.
 
Εάν αισθάνεσαι ότι οι διατροφικές σου συνήθειες επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σου, η αποφυγή της σοκολάτας τουλάχιστον για ένα διάστημα, θα μπορούσε να σε βοηθήσει. Μπορεί να σου φανεί δύσκολο στην αρχή, αλλά μπορεί να κάνει θαύματα τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα σου. Από καλύτερη νυχτερινή ξεκούραση μέχρι λιγότερες εναλλαγές της διάθεσης, εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν την κόψεις για 30 ημέρες.

1. Θα αντιμετωπίσεις λιγότερες εναλλαγές της διάθεσης

Όταν κόβουμε τη σοκολάτα, κόβουμε και τη ζάχαρη, κάτι που μπορεί στη συνέχεια να έχει εξισορροπητική επίδραση στη διάθεσή μας. «Όταν εξαλείφετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, θα απαλλαγείτε από μία από τις κύριες αιτίες των εναλλαγών της διάθεσης και της ευερεθιστότητας», εξηγεί ο Jay Cowin, NNCP, RNT, RNC, CHN, CSNA, Διατροφολόγος και Director of Formulations στην ASYSTEM. Ο Cowin εξηγεί ότι η ζάχαρη είναι μια τοξίνη που μπορεί να εξαντλήσει την ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί όλεθρο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης, λιγούρες και άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές», λέει.

Μπορέις να μάθεις περισσότερους λόγους στο The Notebook