Στο μυαλό μας, κάποιες τροφές είναι παντρεμένες. Όπως τα αυγά με το μπέικον και οι τηγανητές πατάτες με το μπέργκερ. Τώρα ξέρεις καλά πως ακολουθεί ένα αλλά. Γιατί είναι νόμος πως ό,τι είναι νόστιμο και εύκολο είναι λάθος. Γιατί η ζωή, με τους κανόνες διατροφής της και τη μανία της να μας καταπιέζει, δεν έχει πλάκα. Τέλος πάντων.

Κάποιες τροφές όσο απολαυστικές και αν είναι μαζί, όσο υγιεινές και αν και οι δυο, σε σημείο που σε κάνουν να σκέφτεσαι “τι μπορεί να πάει λάθος;”, δεν πρέπει να συνδυάζονται. Ναι, οι διατροφολόγοι θεωρούν πως μπορούν μάλιστα να έχουν και καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Σε κάθε περίπτωση, εσύ μπορείς να κάνεις μια συζήτηση με τον δικό σου διατροφολόγο για τους παρακάτω συνδυασμούς.

Αυγά και μπέικον

Προφανώς και δεν υπάρχει πιο απολαυστικό πρωινό από τα τηγανητά αυγά με μπέικον. Εκτός αν περιλαμβάνει φυστικοβούτυρο. Πάντως, ο συνδυασμός τους δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία. Μπορεί να προκαλέσει θέματα στην πέψη και αυτό γιατί ουσιαστικά τρώς δυο τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στο ίδιο πιάτο. Το σώμα σου δυσκολεύεται να κάνει τη διεργασία. Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρωινό περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά. Θα ήταν καλύτερο να αντικαταστήσεις το μπέικον με υδατάνθρακες, όπως το ψωμί. Ή το αυγό με ένα αβοκάντο ή ντοματίνια.

Γιαούρτι και φρούτα

Τα φρούτα είναι τρόφιμα που ιδανικά καταναλώνονται μόνα τους. Όταν συνδυάζονται με άλλες τροφές, όπως το γιαούρτι, μπορούν να προκαλέσουν καούρα. Αν θες να κάνεις το γιαούρτι σου κάπως πιο απολαυστικό, προτίμησε να προσθέσεις κανέλα, μέλι και ξηρούς καρπούς.

Γάλα και χυμός πορτοκαλιού

Δεν σου έχει τύχει σε αυτό το σχεδόν γραφικό πρωινό ξενοδοχείου, που πίνεις και γάλα και πορτοκαλάδα την ίδια στιγμή, να νιώσεις ναυτία; Προφανώς και είναι απόλυτα λογικό. Αυτή η παράξενη αίσθηση στο στομάχι μπορεί να κρατήσει από δύο έως έξι ώρες, ανάλογα με τα επίπεδα των οξέων του πορτοκαλιού, που σε συνδυασμό με το γάλα, αλλάζει εντελώς τη σύσταση του δεύτερου και καταλήγει στο στομάχι με υφή που θυμίζει τυρί. Κράτα ότι τα όξινα φρούτα δεν είναι καλός συνδυασμός με το γάλα.

Μπέργκερ και τηγανητές πατάτες

Ψυχραιμία, αλλά οι ειδικοί σε θέματα διατροφής δεν θεωρούν αυτό το γεύμα ό,τι καλύτερο. Πιστεύουν πως είναι καλύτερο να παραγγείλεις δυο μπέργκερ, παρά ένα με πατάτες, γιατί μπορεί να νιώθεις πως σε χορταίνει περισσότερο, αλλά στην ουσία διαταράσσεις τα επίπεδα του σακχάρου σου, παίρνοντας πολλές θερμίδες. Ενώ δυο μπέργκερ, περισσότερες πρωτεΐνες. Προσωπικά, επιλέγω δύο μπέργκερ μαζί με πατάτες, αλλά ποιος με ρωτάει;

Νερό και τροφή

Μπορεί να θεωρείς ένα ποτήρι νερό δίπλα στο πιάτο σου απαραίτητο, αλλά στην ουσία όταν πίνεις νερό όσο τρως, μειώνεις την παραγωγή σάλιου και άρα δυσχεραίνεις την πέψη σου. Παράλληλα, ενδέχεται να οδηγήσεις στην παραγωγή οξέων, στην αύξηση της ινσουλίνης στο σώμα σου και τελικά να βάλεις και κιλά. Καλύτερα μια κόκα κόλα μετά. Τι; Όχι;