Η παρακάτω ιστορία ίσως σου είναι γνώριμη. Όλη την εβδομάδα δουλεύεις για 8 ώρες. Άλλες δυο είσαι στον δρόμο, στο λεωφορείο, στο μετρό, στην κεραμική, στο αμάξι. Παρασκευή βράδυ λες στον καπιταλισμό «τα λέμε τη Δευτέρα» και το μόνο που θέλεις είναι να κοιμηθείς και να αναπληρώσεις τον ύπνο που στερήθηκες τις καθημερινές. Κοιμάσαι νωρίς. Το κάνεις. Σχεδόν σαν συνταξιούχος. Σάββατο πρωί –ή και μεσημέρι- ξυπνάς με πονοκέφαλο. Δεν είσαι μόνος. Οι επιστήμη το λέει «σύνδρομο του Σαββάτου». Εμείς το λέμε «πονοκέφαλο του καπιταλισμού». Αν συνήθως σε επισκέπτεται μετά από αρκετές ώρες ύπνου, ξέρεις καλά για τι πράγμα μιλάμε. 

Τι προκαλεί τον πονοκέφαλο:

  • Το μη σταθερό πρόγραμμα ύπνου
  • Το στρες
  • Η καφεΐνη
  • Η γυμναστική
  • Η ζέστη
  • Η υγρασία
  • Το έντονο ηλιακό φως
  • Ένα καυτό ντους

via GIPHY

Οι τρόποι να τον γλιτώσεις:

Να ξυπνάς την ίδια ώρα

Άσε τα snooze. Οι πονοκέφαλοι δεν γουστάρουν το σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Οπότε αν ξυπνάς το Σάββατο την ίδια ώρα με τις καθημερινές, είναι λιγότερο πιθανό να ξυπνάς με πονοκεφάλους. Αν πάλι ήπιες την Παρασκευή το βράδυ, μιλάμε για hangover. Ζήσε με αυτό.

Μη στρεσάρεσαι

Τι έγινε τώρα; Γίναμε σαν εκείνους τους ενοχλητικούς τυπάδες που σου λένε «μην αγχώνεσαι» λες και έχεις κανένα κουμπί; Δυστυχώς, το να αφήνεις το στρες σου ανεξέλεγκτο αυξάνει τις πιθανότητες να ξυπνήσεις με πονοκέφαλο. Θεωρητικά, αυτή η ξαφνική Σαββατιάτικη χαλάρωση (ο καπιταλισμός που λέγαμε) οδηγεί σε αυτόν τον πονοκέφαλο.

Κι όμως, πιες καφέ

Αν οι καθημερινές σου περιλαμβάνουν δυο καφέδες τη μέρα, η έλλειψή τους το Σάββατο μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Ο καφές είναι έξη, άρα η καφεΐνη ένας ακόμα εθισμός, από τον οποίο η αποχή, έχει τα συμπτώματά της.

Μην ξεχνάς το πρωινό

Το να σκιπάρεις γεύματα είναι αιτία πονοκεφάλων. Θες smoothie, θες ομελέτα; Ό,τι και να προτιμάς, κατανάλωσέ το πρωί. Επίσης, δεν μπορείς να πάρεις παυσίπονο με άδειο στομάχι.

Πιες περισσότερο νερό

Οι άνθρωποι με συχνούς πονοκεφάλους, συχνά είναι αφυδατωμένοι. Ειδικά, αν έκανες μια σκληρή προπόνηση την Παρασκευή, χρειάζεσαι ακόμα περισσότερο νερό.

Καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Το έντονο φως και οι ακτίνες UV δεν είναι φίλοι σου. Σε κανένα επίπεδο.

Ντους με χλυαρό νερό

Το ζεστό νερό σε αφυδατώνει και εσένα και το δέρμα σου. Προτίμησε ένα χλιαρό ντους. Ή ακόμα και κρύο.

Μην αφήσεις έναν πονοκέφαλο να καταστρέψει το Σάββατό σου

Με ένα Σαββατοκύριακο έχουμε μείνει, διάολε.

___

*Δες έναν γιατρό αν έχεις συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες.