Για όλους έρχεται η στιγμή που μπαίνουν στο παράλληλο σύμπαν του wellness. Θες μετά από μια σοβαρή ερωτική απογοήτευση; Θες αφού το Google έχει αποφασίσει πως ένας πονοκέφαλος θα σημάνει τον θάνατό σου και θα πεθάνεις; Θες μετά από το φλερτ με μια κρίση αρρωστοφοβίας μετά από τόσα Covid tests; Έρχεται η ώρα που το αφήγημα της μεσογειακής διατροφής και της άσκησης δεν μοιάζει αρκετό και θες το κάτι παραπάνω. Δεν είναι άδικα τόσο κερδοφόρα η βιομηχανία του wellness στην τελική.

Απανταχού influencers, των οποίων τις μισές φορές δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις, έρχονται να προσθέσουν ένα ακόμα bullet στην ήδη τεράστια λίστα με τα πράγματα που μετατρέπουν «το σώμα μας σε ναό μας». Ωστόσο, παρά την καλή σκέψη, αυτές οι τάσεις και micro-τάσεις που δημιουργούν καταλήγουν να είναι από εντελώς χαζές μέχρι αρκετά επικίνδυνες. Δεν θέλουμε να προσβάλουμε κανέναν, αλλά αλήθεια, πώς γίνεται το να εκθέτεις το περίνεό σου στον ήλιο να είναι μια εξαιρετική ιδέα για το γενικότερο wellness σου; Απλώς δεν το πιάνουμε.

Από αυτή την «εξαιρετική» πρακτική μέχρι τα jade balls της Γκουίνεθ Πάλτροου, παρακάτω θα διαβάσεις πέντε από τα πιο ηλίθια και επικίνδυνα wellness trends που κυκλοφορούν στον -συχνά όχι και τόσο- μαγικό κόσμο των social media. 

“Methylene blue”

Σχετικά πρόσφατα, ειδικοί σε θέματα υγείας, πάλεψαν σκληρά να πείσουν διάφορους influencers να σταματήσουν να πιστεύουν στις ευεργετικές ιδιότητες του “methylene blue”. Περί τίνος πρόκειται; Για μια απολυμαντική, αντιμυκητιακή και αντιπαρασιτική θεραπεία που χρησιμοποιείται συνήθως για τον καθαρισμό δεξαμενών ψαριών, την οποία για καιρό τώρα οι influencers ακολουθούν, υποστηρίζοντας πως έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν ισχυριστεί πως το mathalyne blue λειτουργεί και ως νοοτροπικό και «ισχυρός γνωστικό ενισχυτής», πιστεύοντας πως μπορεί ακόμα και να θεραπεύσει το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και την άνοια. 

Δυστυχώς, όμως, το methylene blue δεν είναι κάποιου είδους θαύμα. Μιλώντας στον Independent, ο Hussain Abdeh, ανέφερε πως μπορεί να γίνει τοξικό σε μεγάλες δόσεις. «Η λήψη μη ελεγχόμενης ποσότητας μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη», προειδοποίησε. 

“Κολπικός ατμός”

Η wellness βιομηχανία έχει αποφασίσει να βγάλει λεφτά από το concept «αιδοίο». Το vaginal steaming είναι σχετικά ανέξοδο, και «πωλείται» ως θαυματουργό. Πρακτικά, απλώς κάθεσαι πάνω από μια λεκάνη με καυτό νερό και βότανα και θεωρητικά αφήνεις τον ατμό να «καθαρίσει» τον κόλπο σου. Η -ποια άλλη;- Γκουίνεθ Πάλτροου υπόσχεται σε όσους τη θεωρούν κάτι σαν γκουρού του wellness πως με αυτόν τον τρόπο θα πάρουν ένα boost ενέργειας, θα ισορροπήσουν τις ορμόνες τους και θα καθαρίσουν τη μήτρα τους. Πολλά ερωτηματικά. 

ΟΚ, η όλη ιδέα του να χαρίζεις ένα σπα στο αιδοίο σου, ακούγεται ενδιαφέρουσα. Ωστόσο, όλη αυτή η ζέστη και η υγρασία μπορεί να σε εκθέσει σε μολύνσεις. Άσε που ο κόλπος καθαρίζεται μόνος του, για αυτό και ο γυναικολόγος σου επιμένει να μην κάνεις υπερβολικές πλύσεις εκεί κάτω, μιας και με αυτόν τον τρόπο διαταράσσεις το pH της περιοχής και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλήσεις και μολύνσεις από μύκητες και μικρόβια. 
Με λίγα λόγια, βράσε το νερό και πιες ένα τσάι καλύτερα. 

Ωμό κρέας 

Η Heidi Montag εθεάθη πρόσφατα να ροκανίζει την ωμή καρδιά ενός βίσωνα, ενώ μια άλλη φορά, αποφάσισε να ανεβάσει στο Instagram ένα βίντεο στο οποίο έτρωγε ωμό συκώτι και όρχεις ταύρου. Μια ερώτηση μόνο: για ποιο λόγο να το κάνεις αυτό; 

Μιλώντας στο περιοδικό PEOPLE, η τηλεοπτική περσόνα δήλωσε πως «τα όργανα είναι πολύ θρεπτικά», τονίζοντας πως η κατανάλωση ενός ωμού συκωτιού θα διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, δήλωσε πως προσπαθεί να μείνει έγκυος εδώ και ένα χρόνο και κάτι και πρακτικά είναι διατεθειμένη να δοκιμάσει οτιδήποτε υπόσχεται να τη βοηθήσει. Σε ό,τι αφορά τα οφέλη που η ίδια διαπίστωσε από την κατανάλωση ωμού κρέατος είπε πως είχε «πολύ περισσότερη ενέργεια, διαύγεια, αυξημένη λίμπιντο και βελτίωση στον χρόνιο πόνο» που είχε. 

Από πού να αρχίσουμε; Από τον κίνδυνο σαλμονέλας, από τη λοίμωξη από ταινία ή από την πιθανότητα να πεθάνει κανείς αν καταπιεί ωμό κρέας; Επιπλέον, το ωμό κρέας πρόσφατα συνδέθηκε με έναν ανησυχητικό τρόπο με alt-right ομάδες. Γενικότερα, αν κάτι μας προκάλεσε αυτή η ιδέα, είναι μια συνολική αηδία. 

Περίνεο στον ήλιο

Πίσω στο 2019, η wellness influencer Metaphysical Meagan, έγινε viral ανεβάζοντας στο Instagram μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται να έχει σηκώσει τα πόδια της, για να πάρει… ήλιο το… περίνεό της. Ναι. Μάλιστα υποστήριξε πως 30 δευτερόλεπτα αυτής της πρακτικής, ισοδυναμούν με μια ολόκληρη μέρα έκθεσης στο ηλιακό φως, με ρούχα. Στα οφέλη, στρίμωξε την αυξημένη ενέργεια, τον καλύτερο ύπνο, και την καλύτερη σύνδεση με τη σεξουαλική μας ενέργεια. 

Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως τα να βγάζει κανείς το περίνεό του στον ήλιο βελτιώνει την υγεία του σε κάποιο επίπεδο. Το χειρότερο όμως είναι πως πρόκειται και για μια εν δυνάμει επικίνδυνη πρακτική, γιατί ως γνωστόν, η ηλιακή ακτινοβολία ενέχει κινδύνους για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Και επειδή την τελευταία φορά που τσεκάραμε, ήταν αδύνατον να πασαλείψουμε με SPF την περιοχή εκεί κάτω, ας το αφήσουμε καλύτερα. 

Yoni egg

Σε ό,τι έχει να κάνει με παράξενα wellness trends, η Γκουίνεθ Πάλτροου δεν λέει να σταματήσει να χαρίζει κάποια από τα πιο κρίντζι. Το 2017, στο Goop, η Γκουίνεθ πουλούσε κάπου στα 66 δολάρια, ένα Jade Egg, το οποίο υποσχόταν να αυξήσει τη σεξουαλική ενέργεια όποιας γυναίκας το αγόραζε, αλλά και να βελτιώσει τη γενικότερη υγεία και απόλαυση. Σύμφωνα με το Goop, το αυτό το αυγό από νεφρίτη έμπαινε ουσιαστικά μέσα στον κόλπο και ρύθμιζε τα επίπεδα ορμονών, αλλά θα βελτίωνε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. 

Γυναικολόγοι δεν άργησαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να απολυμανθεί επαρκώς και με ασφάλεια αυτό το πολλά υποσχόμενο αυγό, επειδή έχει πόρους. Με λίγα λόγια, αυτό το «θαύμα» όχι μόνο δεν θα βελτίωνε τη σεξουαλική ζωή όσων το αγόρασαν, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει βακτηριακή κολπίτιδα ή/και σύνδρομο τοξικού σοκ. 

Τελικά, το Goop έφαγε ένα ωραιότατο πρόστιμο 145.000 δολαρίων το 2018, για αυτό το πολλά υποσχόμενο αλλά γεμάτο αβάσιμους ισχυρισμούς αυγό νεφρίτη. Και ακόμα δεν έχουμε ξεχάσει τα κεριά κόλπου της που εξερράγησαν σαν αυτοσχέδιες βόμβες.