Ας το παραδεχτούμε, τον τελευταίο χρόνο έχουμε συνηθίσει να είμαστε μόνοι. Προκειμένου να μειώσουμε την εξάπλωση της Covid-19,θυσιάσαμε επισκέψεις στην οικογένεια και τους φίλους μας, προσαρμοστήκαμε στην εργασία από το σπίτι και περιορίσαμε την κοινωνική μας ζωή στη σφαίρα του Zoom.

https://twitter.com/hashtag/LetsTalkLoneliness?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας της Αγγλίας διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους 18-24 ετών είχαν αναφέρει ότι ένιωθαν μοναξιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Είναι μεγάλη υπόθεση. Κυρίως λόγω των συναισθηματικών παρενεργειών (συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πιθανότητας άγχους και κατάθλιψης)αλλά και των επιπτώσεων για τη σωματική μας υγεία, όπως η στέρηση ύπνου και ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

https://twitter.com/hashtag/LetsTalkLoneliness?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά σημάδια μοναξιάς

Προτιμάτε να αγοράσετε πράγματα παρά να δείτε τους ανθρώπους και τις αγοραστικές σας συνήθειες να αυξάνονται καθώς προσπαθείτε να καλύψετε ένα κενό.

Ξέρεις μόνο για τις ζωές των φίλων σου επειδή το είδες στο Facebook. Όχι επειδή σου το είπαν.

Ακόμα και όταν είσαι γύρω από άλλους, νιώθεις ότι δεν ανήκεις. Οι συνδέσεις αισθάνονται περιστασιακές και επιφανειακές.

Οι κοινωνικές καταστάσεις αισθάνονται αγχωτικές και εξαντλητικές και συχνά φεύγετε νωρίς.

Τι μπορείς να κάνεις;

Είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους. Όλοι το κάνουμε, αλλά μπορεί να βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται από έξω. Προσπαθήστε να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη για την ψυχική σας ευεξία και μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι βοηθά στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους. Περάστε χρόνο έξω.

Η παραμονή σας στο χώρο πρασίνου μπορεί να βοηθήσει την ευημερία σας. Περάστε χρόνο με τα ζώα. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ο χρόνος γύρω από τα ζώα μπορεί να βοηθήσει με τα συναισθήματα μοναξιάς, είτε μέσω της απόκτησης ενός κατοικίδιου ζώου είτε ξοδεύοντας χρόνο γύρω από τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Μπορεί να αισθάνεστε ότι γνωρίζετε πολλούς ανθρώπους, αλλά αυτό που είναι πραγματικά λάθος είναι ότι δεν αισθάνεστε κοντά τους ή δεν σας δίνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζεστε.

https://twitter.com/eternaldroplets/status/1404048432461869056?ref_src=twsrc%5Etfw

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει να μιλήσετε με ειλικρίνεια για το πώς αισθάνεστε σε φίλους και οικογένεια. Το αίσθημα μοναξιάς μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό και μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη γενική ευημερία σας. Αν επιμείνει, καλό θα ήταν να βρείτε έναν ψυχολόγο.