Γειά σου, προβοκάτορα. Πώς τα περνάς την τελευταία χρονιά; Δεν έχεις ιδέα. Ούτε εμείς; Το βράδυ πριν κοιμηθείς ρίχνεις ένα συνεχόμενο σκρολάρισμα, εναλλάσσοντας το ένα social media app μετά το άλλο, πριν αρχίζεις να νυστάζεις πολύ και κοιμηθείς; Και εμείς. Ξέρεις γιατί; Εμείς όχι, αλλά ξέρει η επιστήμη: για να μη σκέφτεσαι και για να αποφύγεις τα συναισθήματά σου. Ναι, μια νέα έρευνα μας κάνει το πιο βίαιο call out.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα του Vita Health Group, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πριν τον ύπνο έχει πάψει να είναι ένας ευχάριστος τρόπος να χαλαρώνουμε από την πίεση της μέρας και έχει μετατραπεί σε μια επικίνδυνη συνήθεια που δεν μας επιτρέπει να έρθουμε σε επαφή με τα πραγματικά μας συναισθήματα. Αυτό αφορά σε μεγάλο βαθμό τη Gen Z. Πάνω από τα μισά άτομα που ερωτήθηκαν (56%), ηλικίας από 18-24 ετών είπαν πως χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως το Twitter, το Instagram, το Facebook, το Snapchat και το TikTok κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν. Αυτή η δραστηριότητα είναι αρκετά μεγαλύτερη, σε σχέση με τους υπόλοιπους ενήλικες που ερωτήθηκαν, 50% των οποίων απάντησαν πως κάνουν χρήση τέτοιων εφαρμογών πριν κοιμηθούν, ενώ ένα 27% μόλις την αποκάλεσαν «καθημερινή συνήθεια».

via GIPHY

Το θέμα δεν είναι το ποσοστό των ανθρώπων που πρακτικά σκρολάρουν στο κρεβάτι. Ποιος δεν το κάνει αυτό, μεταξύ μας; Το θέμα είναι ο λόγος που το κάνουν. Σοβαρά, τώρα, γιατί χρειαζόμαστε τα social media για να μας πάρει ο ύπνος; 76% των ερωτηθέντων πάντως απάντησαν πως δεν χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο το βράδυ για να αξιολογήσουν τη μέρα τους ή τα συναισθήματά τους -πράγματα που λίγο πολύ θεωρούσαμε δεδομένα πριν εισβάλουν τα social media στη ζωή μας. Άρα; Το Vita Health Group, που διεξήγαγε την έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως αυτό το κατά τα άλλα αθώο σκρολάρισμα έχει έναν στόχο: να αποφεύγουμε τα ίδια τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, με τον Tom Bivins του Vita να αναφέρει πως αυτή η εμμονή μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας αφήνει με ελάχιστο χρόνο να δούμε πώς νιώθουμε, επιτρέποντάς μας να αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας. «Οι βραδινές ώρες είναι συχνά η πρώτη στιγμή που αφηνόμαστε μόνοι με τις σκέψεις μας χωρίς απόσπαση», αναφέρει η έρευνα. «Αν και αυτό μπορεί να έρθει σαν ευπρόσδεκτη ανακούφιση σε κάποιους, η έρευνά μας υποδηλώνει πως οι νέοι στρέφονται στα social media πριν κοιμηθούν, και αυτό μπορεί να είναι μια προσπάθεια να απωθήσουν τις αρνητικές ή άβολες σκέψεις από το μυαλό τους».

Και ενώ η εύκολη σκέψη είναι πως ΟΚ, τι μπορεί να πάει στραβά με το να καταφέρνεις να μη νιώσεις χάλια, η σκληρή αλήθεια είναι πως ό,τι κρύβεις κάτω από το χαλάκι, δεν εξαφανίζεται, απλώς διογκώνεται και κάποια στιγμή έρχεσαι όπως και να έχει αντιμέτωπος μαζί του. «Η συνεχής χρήση τακτικών αποφυγής συναισθημάτων, όπως το scroll στα social media μπορεί να είναι επιζήμια για τη σωματική και ψυχική ευεξία», αναφέρει ο Bivins και ειλικρινά δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ας ξεκινήσουμε με το να αφήνουμε το κινητό εκτός κρεβατοκάμαρας. Μόνο η αρχή είναι δύσκολη, αδέρφια.