Μες στα νέα για τον κορωνοϊό, τις καραντίνες και τον πανικό, επιτέλους ήρθε κι ένα (πολύ!) καλό νέο απ’ τα ιατρικά ρεπορτάζ του κόσμου. Ο γνωστός πια “ασθενής του Λονδίνου”, ο δεύτερος ασθενής που έδειξε να ‘χει πιθανότητες ίασης απ’ τον ιό HIV του AIDS, τελικά θεραπεύτηκε!

O Άνταμ Καστιγιέχο (πλέον γνωρίζουμε το όνομά του), είναι πλέον υγιής, όμως δεν θεραπεύτηκε από τα μέχρι τώρα φάρμακα ενάντια στον ιό, αλλά λόγω μιας μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων στην οποία υποβλήθηκε για να θεραπεύσει την οξεία μυελογενή λευχαιμία που τον χτύπησε. Αυτά τα βλαστοκύτταρα λοιπόν, έτυχε να περιέχουν δύο αντίγραφα μιας σπάνιας μετάλλαξης που καθιστά τα λευκά αιμοσφαίρια ανθεκτικά στον ιό.

Σήμερα ο Άνταμ έχει θεραπευθεί και από τον καρκίνο και από τον HIV, όπως συνέβη με αντίστοιχη λογική και στον πρώτο ασθενή που ξεπέρασε τον HIV, τον “ασθενή του Βερολίνου” το 2011.

Με δύο ασθενείς να έχουν ξεπεράσει λοιπόν τον πιο θανατηφόρο ιό της εποχής μας, η ελπίδα καίει κι είναι μεγάλη και φωτεινή. Προφανώς η μάχη ακόμα δεν έληξε, αλλά μπορούμε πια να είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι. Για έναν κόσμο πιο ζωντανό, πιο όμορφο, για πολλούς ανθρώπους που θα συνεχίσουν για χρόνια ακόμα να βλέπουν υγιείς τον ήλιο.