Όταν είσαι μικρός, σου μαθαίνουν πως πρέπει να φέρνεις καλούς βαθμούς, να ‘σαι ήσυχος και να διαβάζεις. Όταν είσαι μικρή σου λένε να μην αντιμιλάς, να σέβεσαι, να μην τσακώνεσαι. Κι έχουν δίκιο που στα λένε. Όμως συχνά οι γονείς κι οι μεγαλύτεροι δεν μένουν εκεί.

Προκειμένου να μην αντιμιλάς, καλύτερα να μην έχεις δική σου άποψη. Από φόβο μην κάνεις φασαρία, καλύτερα να μη μιλάς καθόλου. Ναι, μερικές φορές οι οικογένειες για να εξυπηρετήσουν την ανάγκη τους για κοινωνική συμμόρφωση, μπορούν να κάνουν ένα παιδί που λάμπει, να γίνει… αόρατο! Κι επειδή προσφάτως είχαμε πιάσει ψιλή κουβέντα γι’ αυτό με τα φιλαράκια μας στο Brightside.me, συμφωνήσαμε πως ναι, μερικές φορές το να ‘σαι “μαύρο πρόβατο” μπορεί να σημαίνει ότι είσαι ξεχωριστός και σπουδαίος άνθρωπος. Να γιατί:

1. Σε κάνει να νιώθεις ελεύθερος

Οι κανόνες κι οι ανάγκες γονιών, συγγενών, φίλων, κοινωνίας, μερικές φορές μπορούν να πιέσουν πολύ τη ζωή σου. Αν θες να ευχαριστείς τους πάντες, συχνά φτάνεις να μην ευχαριστείς τον εαυτό σου. Αν κανείς δεν περιμένει τίποτα από σένα, μπορείς να κάνεις τα πάντα, γιατί είσαι ελεύθερος να τα κάνεις. Και να τα κάνεις χωρίς άγχος και με χαμόγελο!

2. Σε γλυτώνει από “τοξικούς” ανθρώπους

Όταν ζεις για την κριτική των άλλων, σίγουρα θα πέσεις κι απέναντι σε ανθρώπους που… ηδονίζονται να σε κριτικάρουν πικρόχολα. Σε ανθρώπους που δεν θέλουν να βοηθήσουν, αλλά να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα, όσο καλά κι αν τα πας. Για να νιώσουν καλύτερα εκείνοι! Αν δεν σε νοιάζει η γνώμη παρά μόνο εκείνων που αξίζουν, αν δεν σε νοιάζει η κριτική του καθενός, γλυτώνεις απ’ όλο αυτό το ψυχικό ζόρι.

3. Σε κάνει ανεξάρτητο

Μαθαίνεις να μην έχεις μόνιμη στήριξη χωρίς γκρίνια, και για να γλυτώσεις τη γκρίνια μαθαίνεις να ζεις χωρίς την ανάγκη των άλλων. Όχι ότι δεν θέλεις ανθρώπους γύρω σου, αλλά μπορείς να ζήσεις στα ζόρια (ακόμα και στα μεγάλα) χωρίς βοήθεια, κι αυτό είναι σπουδαίο!

4. Σε κάνει μοναδικό

Αν νομίζουν ότι είσαι παράξενος, μάλλον είναι γιατί δεν έχεις μπει στο καλούπι τους. Ότι είσαι αυθεντικός άνθρωπος, ότι δεν έγινες ο,τι περίμενε ο κόσμος, ούτε διάλεξες μια κατηγορία τους για να μπεις μέσα. Είσαι αυτός που είσαι, είσαι αυτή που είσαι, ζεις όπως θέλεις και ελάχιστοι άνθρωποι στη γη μπορούν να το ισχυριστούν πραγματικά αυτό!

5. Έχεις μεγάλα… κότσια!

Θέλει θάρρος, πίστη και δύναμη να πας κόντρα στα “πρέπει” των ανθρώπων. Βλέπεις, με τη σιγουριά που έχουν οι κοινωνίες ότι “ξέρουν το σωστό”, μπορούν να σε φέρουν σε δύσκολη θέση αν το δικό σου σωστό είναι άλλο. Αν όμως το παλέψεις, πας κόντρα, σπάσεις αυτή την καταπίεση, τότε μόνο περήφανος (ή περήφανη) πρέπει να νιώθεις. Είσαι δυνατός άνθρωπος και μπράβο σου!