“Δεν τον φοβάμαι τον Θεό, αυτός καταλαβαίνει και συχωρνάει. Τους ανθρώπους φοβάμαι. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν και δε συχωρνούν”, μονολογεί ο Καζαντζάκης στην “Αναφορά στον Γκρέκο”. “Αυτά που χάθηκαν, αυτά που δεν ήρθαν μην τα κλαις. Αυτά που τα ‘χες και δεν τα ‘δωσες κλάφ’ τα”, συμπληρώνει ο Ρίτσος στα “Χάρτινα”…   

Λίγο πριν το 2019 μας αφήσει χρόνους, η βελόνα του παλιού ραδιοφώνου συντονίζει ολόκληρο τον πλανήτη στην ίδια συχνότητα. Εκατομμύρια λαμπιόνια ανάβουν, καθώς η μυρωδιά από ζαχαρωτά βουτηγμένα σε μέλι και καρύδια, μοιάζει με κρούστα πάνω από τη γη, κάνοντας τους άλλους πλανήτες να σκάνε από τη ζήλια τους! Γράμματα φεύγουν για τη μακρινή Καισαρεία, εκεί που εργάζονται ξωτικά με μυτερά καπέλα και πονηρά χαμόγελα. Eκεί που το αφεντικό τραβά κορδέλες και “λαδώνει” ταράνδους. Εκεί που τα γράμματα, κρύβουν ψυχές και ελπίδες.

Μια ανάσα λοιπόν απ’ τα Χριστούγεννα, τη “ρωγμή” στην καθημερινότητα του χρόνου, στην οποία συμπυκνώνονται ένα σκασμό νοήματα, στήνονται προσδοκίες για τις μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά εμπειρίες που έρχονται. Χριστούγεννα και οι απανταχού άνθρωποι πρέπει να ζουλίξουν κάμποσο το μυαλό τους, να βρουν επιτέλους εκείνους τους τρόπους να σχετιστούν μεταξύ τους και να το αντέξουν. Και αν όλοι ψάχνουμε το νόημα αυτών των ημερών, στο μόνο που θα καταλήξουμε είναι ότι μοιάζει με το αποτύπωμα μας. Τόσο ίδιο και διαφορετικό την ίδια ακριβώς στιγμή. Η ανάγκη για αβίαστη απόλαυση και χρόνοε για περισυλλογή κάτω από ένα στολισμένο δέντρο ή σε ένα αστόλιστο σπίτι. Τζάκι με ίσως δακεικές αλλά σίγουρα αγύριστες αγκαλιές, απόδραση μέσα μας και ξανασμιξίματα με τον εαυτό που χάσαμε εκείνα τα βράδια στην κούραση μιας ζωή που δεν θα σταματήσει ποτέ να τρέχει. Βιτρίνες που αναβοσβήνουν και σακούλες που γεμίζουν αθώες ενοχές για μπόλικη ζάχαρη και ζεστή σοκολάτα. Γέλια και μια υπέροχη μελαγχολική εσωστρέφεια.  Φαντασμαγορικές εμφανίσεις σε ξέφρενα πάρτυ και πιτζάμες στην καρδιά ενός καναπέ που μοιράζεται την αγάπη και την ελπίδα για έναν πιο ανάλαφρο χρόνο που φτάνει. Στόχοι και βλέμματα που η καλοσύνη λαμπιρίζει σαν σπάνιο κρύσταλλο που επιτέλους ανακαλύφθηκε και μοιράστηκε στους ανθρώπους σαν τη φωτιά του Προμυθέα. Ο Θεός και ο άνθρωπος, η πίστη για έναν καλύτερο εαυτό, για ένα ακόμη ταξίδι. 

Είναι άραγε τα δώρα που κάνουν τον μεγαλύτερο θόρυβο όταν ανοίγουν; Το χαρτί που σκίζεται, η κορδέλα που κυλά σε γυαλιστερές σακούλες, τα επιφωνήματα που το συνοδεύουν. Δώρα για όσους αγαπήσαμε, για όσους δεν γνωρίσαμε ακόμη, για εμάς που πρέπει να φροντίσουμε. 

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, έχεις την ευκαιρία για ένα από εκείνα τα σπουδαία δώρα που μπορούμε να κάνουμε μόνο εμείς στον εαυτό μας. Να έρθεις να εξερευνήσουμε και να αναπολήσουμε, να θυμηθούμε και εν τέλει να προσπαθήσουμε να επανα-νοηματοδοτήσουμε. Να έρθεις όταν τα φώτα της πόλης αναβοσβήνουν να κατανοήσουμε και -γιατί όχι;- να επανορθώσουμε γεγονότα και εμπειρίες από το τώρα ή το παρελθόν, που ακόμη διεκδικούν χώρο στη σκέψη και στο συναίσθημά μας. Η Σέλμα Λάγκερλεφ, θα μας αφήσει να ξεφυλλίσουμε το Χριστουγεννιάτικο διήγημα της, τον “Μύθο του Χριστουγεννιάτικου τριαντάφυλλου”, κάνοντας ένα προσωπικό ταξίδι στο νόημα των Χριστουγέννων, με όχημα τη “συγγνώμη” και τη “συγχώρεση”.

Ο Πάνος Μάλαινος, ο εισηγητής και καπετάνιος αυτού του ταξιδιού στην καρδιά του χειμώνα, είναι ψυχολόγος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), με διδακτορικό τίτλο στην εγκληματολογία από το Πάντειο, και με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχική Υγεία από το ΕΚΠΑ και στην Κοινωνιολογία από το Πάντειο. Έχει λάβει εκπαίδευση στην ψυχοδυναμική και γνωσιακή ψυχοθεραπεία στο Αιγινήτειο νοσοκομείο και στη συστημική ψυχοθεραπεία από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, ενώ είναι τελειόφοιτος Δραματοθεραπευτής. Εργάζεται στην Ψυχιατρική Κλινική Ενηλίκων του Σισμανογλείου ΓΝΑ, ενώ στην παρούσα φάση είναι ψυχολόγος του τμήματος Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο Σισμανόγλειο. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το πεδίο των Θεραπειών μέσω Τέχνης, καθώς και για το θέατρο συνολικά, και συμμετέχει σε ερασιτεχνικά σχήματα για μη επαγγελματίες ηθοποιούς.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες και για τη συμμετοχή σου σε αυτό δεν είναι απαραίτητη καμιά θεατρική εμπειρία. ‘Οσοι συμμετέχουν θα νιώσουν πιο καλύτερα φορώντας άνετα ρούχα και ένα ζευγάρι καλτσάκια. Ο αριθμός των ανθρώπων που θα συνταξιδέψουν, δεν μπορεί να ξεπερνά τους δέκα.

Έλα το Σάββατο 21 Δεκέμβρη, να αδειάσουμε για να γεμίσουν ξανά τα μέσα μας, από τις 5μμ έως 8μμ (θα υπάρξει διάλειμμα).
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείς να επικοινωνήσει στο: 2106125311 και 6945552120.
Όλα αυτά τα όμορφα θα συμβούν σ
το εργαστήρι Τεχνών GRATIA ARTIS, Περικλέους 13 και Δραγούμη 4Α, Μαρούσι (πολύ κοντά στο σταθμό ΗΣΑΠ) και το κόστος συμμετοχής είναι στα 40 ευρώ +ΦΠΑ.