Ανάμεσα σε 4.240 ταινίας από όλο τον κόσμο, μόνο 11 επιλέχθηκαν από το Επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα των Καννών, ανάμεσα τους και το “The Distance between us and the Sky”, του Βασίλη Κεκάτου.  Όπως ο ίδιος λέει σε συνέντευξη του:

“Η “Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς” είναι μια ερωτική ιστορία για δύο νεαρούς άνδρες που γνωρίζονται σε ένα βενζινάδικο της παλιάς εθνικής οδού. Είναι όμως συγχρόνως μια ταινία για την απόσταση που μας χωρίζει από οτιδήποτε πιστεύουμε πως δε θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε ποτέ. Είτε αυτό είναι η πραγματική αγάπη, είτε απλώς η κανονικότητα· η ελευθερία του να μπορούμε να παραδινόμαστε σε όποιον και όποια θέλουμε χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογηθούμε για αυτό στην κοινωνία”.

Η ταινία, κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους ή αλλιώς “ήταν δίκαιο και έγινε πράξη”. Και επειδή πολλά δίκαια, δεν γίνονται απαραίτητα και πράξεις, χαιρόμαστε λίγο παραπάνω για ταλέντα που βλαστίζουν μέσα στην αισθητική και την πρωτοποριακή ματιά, νέων ανθρώπων.

Σήμερα, ο Βασίλης σκηνοθετεί τα τέσσερα σποτ του 60ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θέλοντας με τον τρόπο αυτό, να ευχηθεί “Χρόνια Πολλά” στη διοργάνωση. Σε παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου, και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, το αποτέλεσμα συγκινεί μέσα από τις στιγμές που οι άνθρωποι επιμένουμε να μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε και γουστάρουμε.

Τσέκαρε, ντε.

1. “Τούρτα”

2. “Κοχύλι”

3. “Τηλεφωνικό Θάλαμος”

4. “Βιολέττα”