Ηλιακή Ακτινοβολία: Επιπτώσεις

Ο τρόπος που επιδρά ο ήλιος στο σώμα μας σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η ευαισθησία του δέρματος, το περιβάλλον και οι συνθήκες έκθεσης.

Ηλιακή Ακτινοβολία: Επιπτώσεις

Ο τρόπος που επιδρά ο ήλιος στο σώμα μας σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η ευαισθησία του δέρματος, το περιβάλλον και οι συνθήκες έκθεσης.


 Από τα επιφανειακά εγκαύματα μέχρι τον καρκίνο του δέρματος, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες, τις οποίες είναι αδύνατον να αποτρέψεις. Όσο και να προσπαθήσεις, η φύση πάντα θα σε κερδίζει, εκτός αν είσαι λίγο πιο προσεκτικός.

Επίμονη αίσθηση δυσφορίας

Η έκθεση στον ήλιο συχνά είναι απολαυστική, δεν διαφωνεί κανείς. Όμως, η δυσφορία που μπορεί να προκληθεί ίσως οδηγήσει σε προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα είναι τα εξής:

  • Το ηλιακό έγκαυμα ή ηλιακό ερύθημα είναι η πιο συχνή ένδειξη υπερβολικής έκθεσης στις ακτίνες UVB.
  • Ορισμένες δερματικές διαταραχές όπως είναι η ατοπία ή η ροδόχρους νόσος κάνουν το δέρμα ιδιαίτερα ευαίσθητο σε περιβαλλοντικές συνθήκες και ειδικότερα στον ήλιο που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες αντιδράσεις.
  • Μολονότι ο ήλιος δείχνει να βελτιώνει αρχικά την ακμή, τα αποτελέσματα δεν έχουν μεγάλη διάρκεια: η έκθεση στις ακτίνες UV προκαλεί πάχυνση της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος. Πρόσεξε την περίπτωση υποτροπής κατά την οποία μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια μετά το καλοκαίρι. Εμείς τα λέμε, μην πεις μετά ότι δεν τα είπαμε. 
  • Η φωτοδερματίτιδα εμφανίζεται έπειτα από έκθεση στον ήλιο, εξαιτίας μιας ασυνήθιστα υψηλής ευαισθησίας στις ακτίνες UV. Μεταξύ των πιο γνωστών, οι ηλιακές αλλεργίες ή το καλόηθες  πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός προκαλούν την εμφάνιση μικρών κόκκινων σπυριών στην περιοχή του στέρνου, στους ώμους, τα χέρια και τα πόδια.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας σε μη προστατευμένο δέρμα;

 

 

Η προστασία ξεκινά από την παιδική ηλικία

Από την παιδική ηλικία, η ηλιακή ακτινοβολία έχει τεράστιες επιπτώσεις, αλλά γι' αυτό πρέπει να φροντίζει η μαμάκα σου. Επειδή το δέρμα των παιδιών είναι πιο λεπτό από το δέρμα των ενηλίκων και δεν είναι εξοικειωμένο στον ήλιο εφόσον εκτίθεται λιγότερο συχνά, η φροντίδα του δέρματός τους πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας, για να έχουμε υγιή παιδιά που χαίρονται τον όμορφο καιρό.

Κάθε άνθρωπος γεννιέται με ένα συγκεκριμένο βαθμό αντοχής στον ήλιο που τον βοηθά να προστατευτεί από συγκεκριμένη ποσότητα ακτινοβολίας UV. Όταν η αντοχή αυτή μειώνεται, το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να επανορθώσει τη φθορά που προκαλείται από τον ήλιο. Όσο πιο νωρίς ένα παιδί εκτεθεί στον ήλιο, τόσο πιο γρήγορα θα μειώνεται η αντοχή του στον ήλιο. Για να διαφυλάξετε το απόθεμα αυτό, η μόνη λύση είναι να χρησιμοποιείτε αποτελεσματική προστασία από πολύ νεαρή ηλικία. Καλό είναι να προσέχουμε.

Ενημερωθείτε για την βέλτιστη προστασία

Τα Δερματολογικά Εργαστήρια της La Roche-Posay έχουν δεσμευτεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος και έχουν συμμετάσχει σε πολλές δράσεις ενημερωσης για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος σε συνεργασία με διεθνείς και τοπικούς φορείς. Εάν παρατηρήσεις μια πρόσφατη αλλαγή ή αν έχεις αμφιβολίες, επισκέψου άμεσα έναν δερματολόγο. Να θυμάσαι ότι η μέθοδος αυτο-εξέτασης ABCDE δεν αντικαθιστά τον δερματολόγο σου, ο οποίος είναι το μοναδικό άτομο που μπορεί να κάνει διάγνωση των ύποπτων βλαβών και να αποφασίσει εάν θα πρέπει να ξεκινήσεις θεραπεία ή όχι.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα