Αν δεν σου φαίνεται παράλογη η εικόνα μιας οικιακής μπαταρίας μεγέθους ΑΑ πεταμένης στον κάδο σκουπιδιών του σπιτιού σου , τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείς το εξής:

Αυτό το μικροσκοπικό μεταλλικό αντικείμενο μπορεί να ρυπάνει το νερό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση που κάνουν 2.760 άνθρωποι για μία ημέρα. Είμαστε βέβαιοι πως αν γνώριζες εξαρχής το παραπάνω στοιχείο δεν θα άφηνες την μπαταρία  έξω από τον κάδο ανακύκλωσης αλλά ούτε βέβαια και την μπαταρία του κινητού τηλεφώνου.

Εξίσου σημαντική με την ανακύκλωση των μπαταριών, είναι κι αυτή των ίδιων των συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Οι αριθμοί και σε αυτήν την περίπτωση, είναι ενδεικτικοί: Ανακυκλώνοντας μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, εξοικονομείται ενέργεια ίση με τη λειτουργία ενός φορητού υπολογιστή για 44 ώρες ή με την ηλεκτροδότηση ενός σπιτιού για περίπου 18 ώρες. Ο ορυκτός πλούτος που εξοικονομείται για τον πλανήτη (βλέπε κασσίτερο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό), είναι αν μη τι άλλο πολύτιμος, ενώ παράλληλα αποτρέπεται η ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα με τοξικά χημικά στοιχεία, όπως το κάδμιο, ο υδράργυρος και το αρσενικό. 

Παράλληλα, μέσα από την ανακύκλωση μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας, του φορτιστή και των λοιπών αξεσουάρ της, διασφαλίζεται ότι θα επαναχρησιμοποιηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ περισσότερο από το 90% των υλικών τους, κάτι που συνεπάγεται ότι θα κατασκευαστούν νέα προϊόντα με χαμηλότερο περιβαλλοντικό και ενεργειακό κόστος. 

Στην ίδια λογική, η ανακύκλωση των άδειων μελανοδοχείων εκτυπωτών laser αποτελεί κι αυτή μια αυτονόητη πραγματικότητα που δεν θα πρέπει να την παραγνωρίζουμε: Για κάθε ένα μελανοδοχείο που ανακυκλώνεις, να ξέρεις πως εξοικονομείς περίπου 3,1 κιλά πετρελαίου, μια ποσότητα που αντιστοιχεί στη διαδρομή Αθήνα-Σούνιο με ΙΧ αυτοκίνητο. 

Σώσε το περιβάλλον κι αυτό θα σε σώσει

Από τα μικρά, λοιπόν, θα ξεκινήσουμε: από μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας που δεν χρειαζόμαστε πια, από μια οικιακή μπαταρία που έχει κάνει τον κύκλο της, από ένα άδειο μελανοδοχείο εκτυπωτή laser. Μια καλή αφορμή για την εκκίνηση αυτή μπορεί να είναι η 5η Ιουνίου, όπου γιορτάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Άλλωστε, δεν αποτελεί λύση το να πετάξουμε το κινητό, τη μπαταρία, το μελανοδοχείο σε έναν οποιονδήποτε κάδο, από τη στιγμή που υπάρχουν κοντά μας σημεία συλλογής τα οποία προωθούν προς ανακύκλωση ή και επαναχρησιμοποίηση ακόμα όλα αυτά τα αντικείμενα. 

Σε αυτά συγκαταλέγονται και τα καταστήματα του δικτύου COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, στα οποία μπορείς να αφήσεις το παλιό σου κινητό, την μπαταρία ή το άδειο μελανοδοχείο σου. 

Αν μάλιστα  σκοπεύεις κατά το διάστημα 2/6 έως 16/6 να ανακυκλώσεις  κάποια από τις κινητές σου συσκευές (κινητά τηλέφωνα, smartphones και tablets), θα μπορείς να αποκτήσεις έως 20 ευρώ φθηνότερα* κάθε νέο smartphone, tablet και αξεσουάρ, επιλέγοντας μέσα από μία μεγάλη ποικιλία.

Με αυτόν τον τρόπο στέλνεις μήνυμα ανακύκλωσης και γίνεσαι σύμμαχος στην προσπάθεια που κάνει ο Όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος αναγνωρίζει ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και ότι η ορθολογική και αποδοτική χρήση τους αποτελούν βασικές προτεραιότητες στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

* Η προσφορά ισχύει έως και 16/6 για αγορά επιλεγμένων Smartphones, Tablets και Αξεσουάρ με επιτόπου εξαργύρωση δωροεπιταγής έως €20