Τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται σε ξενοφοβικό ντελίριο, μία μικρή χώρα δείχνει να είναι στα συγκαλά της και να ξέρει πως να φερθεί σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και ναι, όσο οξύμωρο και να είναι αυτό με βάση το πρόσφατο παρελθόν, αυτή η χώρα δείχνει να είναι η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για εκείνο το κράτος και εκείνους τους πολίτες που αξίζει κανείς να λέει “Ευρωπαίους” και αυτό δεν είναι πατριωτικό παραλλήρημα.

Δεν γίνεται όμως να μην υπάρξει και η άλλη πλευρά στο μόνο success story που αξίζει να αναφερόμαστε…

Η πλευρά που θα βγάλει όλην την σκατοψυχιά της, τα ρατσιστικά της σύνδρομα και θα προσπαθήσει ακόμα και να εκμεταλλευτεί την κατάσταση των προσφύγων. 

Το καλό είναι ότι ξεχωρίζουν σαν την μύγα μέσα στο γάλα, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία δείχνει καθημερινά και την αλληλεγγύη της, είτε έμπρακτα, είτε μέσα από τη ρητορική της.

Μαζέψαμε το top 5 ελληνικής σκατοψυχιάς, ένα top 5 ντροπής που ελπίζουμε να μη μεγαλώσει άλλο, αλλά και να μη ξεχαστεί.

Τα ποστς δεν ακολουθούν κάποια αξιολογική σειρά, γι’ αυτό και ζητάμε συγγνώμη αν κάποιος κάφρος νιώθει αδικημένος που βρίσκεται πιο χαμηλά από κάποιον άλλον κάφρο.

1. Η καταστροφή με τρακτέρ hotspot στα Άθυρα Πέλλας

Σήμερα διαβάσαμε την εξωφρενική είδηση ότι αγρότες στα Άθυρα Πέλλας όργωσαν τον χώρο πρώην στρατοπέδου, όπου επρόκειτο να στεγαστεί hotspot για 3.000 πρόσφυγες. 

Τρακτέρ μέσα στη νύχτα κατέστρεψαν εντελώς τον χώρο, ο οποίος, προφανώς, είναι πλέον ακατάλληλος για την προσωρινή εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων. 

Την Πέμπτη, κάτοικοι του ίδιου χωριού προπηλάκισαν τον δήμαρχο Πέλλας, ο οποίος τους ενημέρωσε σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει εκεί το hotspot.

Φαίνεται ότι η φαντασία κάποιων ανθρώπων λειτουργεί καλύτερα όταν είναι να καταστρέψει, παρά να δημιουργήσει. Μα με τρακτέρ;

 

2. Η πυρκαγιά στο στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά

Το στρατόπεδο στα Άθυρα Πέλλας επιλέχθηκε για hotspot, γιατί προηγουμένως το στρατόπεδο Φιλιππάκου είχε αρπάξει φωτιά, με το που αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στέγασης προσφύγων.

Τη στιγμή που έπιασαν φωτιά τα μαγειρία του στρατοπέδου και με τις φήμες για εμπρησμό να κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί απ’ έξω και είχαν κλείσει την είσοδο με τρακτέρ.

Για πόσες δουλειές μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί ένα τρακτέρ σ’ αυτόν τον τόπο;

Το επόμενο πρωί, ο διάολος έσπασε το ποδάρι του και πήρε φωτιά και το εγκατελειμένο στρατόπεδο Καψάλη που βρίσκεται στην περιοχή, το οποίο καταστράφηκε εντελώς (σε αντίθεση με το “Φιλιππάκου” που το πρόλαβαν).

Τελικά, πέρασε το δικό τους και η δημιουργία hotspot ακυρώθηκε.

 

3. Οι γουρουνοκεφαλές στο hotspot Σχιστού

Εδώ μιλάμε για τη μεγαλύτερη ταλιμπανική καφρίλα μέχρι σήμερα σ’ αυτή τη χώρα.

Άγνωστοι πήγαν τη νύχτα, μετάξύ 22 και 23 Φεβρουαρίου, στο hotspot του Σχιστού και κρέμασαν στα κάγκελα του φράχτη μια γουρουνοκεφαλή. Στόχος τους ήταν να “μολύνουν” τον χώρο για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και φυσικά να ανατριχιάσουν το πανελλήνιο.

Οι αρχικάφροι κρέμασαν και έναν σταυρό, έριξαν αίμα γουρουνιού στο χώμα και κόλλησαν και ένα χαρτί που έγραφε “Η Ελλάδα έχει ιδιοκτήτη την υπέρμαχο στρατηγό, την προστάτιδα του γένους των Ελλήνων”.

Ζήλεψε μέχρι και Κου-Κλουξ Κλαν, αλλά είπαμε: η φαντασία κάποιων ανθρώπων λειτουργεί καλύτερα όταν είναι να καταστρέψει, παρά να δημιουργήσει.

 

4. Μαγαζάτορες στα Τέμπη ξυλοκοπούν εθελοντή που μοίραζε νερά σε πρόσφυγες

Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τους Οικολόγους Πράσινους, Νίκος Πουτσιάκας βρισκόταν στα Τέμπη και βοηθούσε εθελοντές να μοιράσουν νερά και τρόφιμα στους πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στο σημείο. Αυτό με λίγα λόγια σήμαινε ότι έκοβε την πελατεία από ντόπιους μαγαζάτορες που τους πουλούσαν 2 ευρώ το νερό. Οι ίδιοι άλλωστε, σε συζήτηση που είχε μαζί τους, του είχαν πει χαρακτηριστικά “Πολλά είναι; Για έλα να δεις τι γίνεται στην τουαλέτα, μας έχουν γεμίσει σκατά. Άλλοι τους παίρνουν για το νερό τέσσερα ευρώ”. 

Αποτέλεσμα της δράσης του ήταν να τον χτυπήσουν και να αναγκαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο. “Ευτυχώς με βοήθησαν τα παιδιά που είχαν έρθει από Λάρισα (σ.σ. εννοεί τους εθελοντές) και γλίτωσα τα χειρότερα”, δήλωσε ο ίδιος.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί μία κατηγορία “σκατοψυχιάς” από μόνο του.

 

5. Αστυνομικός χαστουκίζει μετανάστη στην Κω

Η φωτογραφία του Έλληνα αστυνομικού που χαστούκισε μετανάστη, όσο εκείνος περίμενε να πάρει τα έγγραφά της προσωρινής παραμονής του, έκανε τον γύρο του κόσμου το καλοκαίρι.

Αρχικά ο αστυνομικός είχε δηλώσει το εξοργιστικό, ότι απλώς έδειχνε τον δρόμο στους πρόσφυγες και ότι δεν χτύπησε ποτέ κανέναν. Στη συνέχεια όμως ανέφερε ότι έδρασε εν βρασμώ ψυχής εξαιτίας της “ψυχολογικής φόρτισης και πίεσης που δέχονται οι αστυνομικοί από τους μετανάστες” στην Κω.

Όσον αφορά το μαχαίρι που τον βλέπουμε να κρατάει, ο ίδιος δήλωσε ότι το κατέσχεσε απ’ τους πρόσφυγες. 

Το περιστατικό έκανε γνωστό ο ανταποκριτής του Associated Press, Dalton Bennett, ο οποίος ανέβασε τη φωτογραφία που έδειχνε τον “νταή” αστυνομικό να βαράει τον πρόσφυγα στο Twitter.

 

Σημείωση: Προφανώς και έχουν μείνει απ’ έξω περιστατικά που είτε δεν τα γνωρίζουμε, είτε δεν τα θυμόμαστε, είτε δεν πήραν τόση μεγάλη δημοσιότητα όσο αυτά. Οι όποιες παρατηρήσεις είναι καλοδεχούμενες.