Ο August De Los Reyes είναι ένας άνθρωπος που κρύβει μια συγκλονιστική ιστορία. Για σκέψου να πέφτεις στον ύπνο σου από το κρεβάτι και αρκετό καιρό μετά, οι γιατροί να σου ανακοινώνουν ότι θα μείνεις ανάπηρος για όλη σου τη ζωή. Ε, δεν το λες και εύκολη κατάσταση. Ευτυχώς για εκείνον (αλλά και για την ανθρωπότητα), όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω αλλά βάλθηκε να κάνει τη ζωή όλων μας καλύτερη με έναν πολύ απλό τρόπο: Κάνοντας την δική του ζωή ευκολότερη.

Ως Designer και Leading Innovator της Microsoft είναι δεδομένο άλλωστε πως έχει τα μέσα και τoυς οικονομικούς πόρους να καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο που αναπτύσσονται προϊόντα και υπηρεσίες στην εταιρία, έτσι ώστε να είναι πιο λειτουργικά για τα άτομα με αναπηρίες. 

Μέσα από την προσπάθεια του, θέλει να αποδείξει πως όταν προϊόντα και υπηρεσίες σχεδιάζονται για τους έχοντες ειδικές ικανότητες, δίνουν σε όλους μας ειδικές δυνατότητες. Δυνατότητες που δεν είχαμε και που όπως αποδεικνύεται και ιστορικά, αποκτήσαμε με αυτή τη σχεδιαστική φιλοσοφία. 

Ας το δούμε όμως πρώτα μέσα από την καθημερινότητα μας. Ένα πεζοδρόμιο που σχεδιάζεται για να εξυπηρετούνται αναπηρικά αμαξίδια ή να περπατούν με άνεση οι τυφλοί συμπολίτες μας, κάνει τη μετακίνηση όλων μας καλύτερη. Οι πεζοί βαδίζουν πολύ ευκολότερα, τα ποδήλατα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν χωρίς καμία δυσκολία (εφόσον δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος), οι οικογένειες ή ακόμα και τα πιτσιρίκια με πατίνια και skate απολαμβάνουν τις μετακινήσεις τους στην πόλη. Με έναν σμπάρο… πολλά τρυγόνια!

Αν το δούμε ιστορικά, πολλές από τις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο και την ποιότητα  ζωής μας προς το καλύτερο, δημιουργήθηκαν για κάποιους που τις είχαν άμεση ανάγκη, και πρακτικά χρησιμοποιήθηκαν από όλη την ανθρωπότητα. Υπάρχουν πολλά και πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα: 

  • Ο Graham Bell, ο άνθρωπος που όλοι μας έχουμε συνδέσει με την εφεύρεση του τηλεφώνου, ήταν καθηγήτης σε σχολείο για κωφάλαλους όπου και πειραματιζόμενος με τα τεχνολογικά μέσα της εποχής, εφηύρε το τηλέφωνο. Χαρακτηριστικό είναι πως οι έρευνες του Μπελ σχετικά με τους κωφάλαλους εντυπωσίασαν και έτσι κάποιοι γονείς κωφάλαλων παιδιών αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν το έργο του. Τα αποτελέσματα… γνωστά!

  • Το 1937 ο Joseph Friedman εφηύρε το καλαμάκι. Κι όμως, κανένας δεν το είχε σκεφτεί μέχρι τότε. Ο Friedman είχε μια ανάπηρη κόρη δύο ετών τότε και την έβλεπε να παλεύει με τον εαυτό της για να πιει λίγο νερό από το ποτήρι. Έτσι σκέφτηκε το καλαμάκι, και πρακτικά άλλαξε τις συνήθειες του ανθρώπινου είδους και των Σαλονικιών.
     
  • Ο Vint Cerf από την άλλη, δεν γνωρίζουμε αν έχει παιδιά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θεωρείται ένας από τους “πατέρες” του ίντερνετ και όχι άδικα. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα βαρυκοΐας, σκέφτηκε να δημιουργήσει ηλεκτρονικά μηνύματα για να μπορεί να επικοινωνεί γραπτά με τη σύζυγό του. Αυτά που σήμερα αποκαλούμε “e-mail”.

  • Το Τρανζίστορ (αυτό που ο παππούς σου άκουγε την ΕΡΑ ΣΠΟΡ) δημιουργήθηκε για να μεγαλώσει την ένταση των ακουστικών βαρηκοΐας, όλων όσων είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν προβλήματα λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 1948 ήταν τότε
     
  • Ακόμη και η γραφομηχανή, φτιάχτηκε για μια τυφλή γυναίκα που έψαχνε τρόπο για να μπορεί να γράφει. Ο Pellegrino Turri, για να την βοηθήσει σκέφτηκε να δημιουργήσει τυποποιημένα γράματα που “γράφονται” μόνα τους. Και… εγένετο γραφομηχανή!

Αυτά και πολλά ακόμα παραδείγματα είναι αρκετά για να στρέψουν την παγκόσμια παραγωγή στο να βασίσει την φιλοσοφία της στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες. Ο August το ξέρει και πολλά από όσα θα δεις στα επερχόμενα καλούδια της Microsoft θα έχουν σχεδιαστεί με αυτό το σκεπτικό, οι υπόλοιποι πότε άραγε θα το αντιληφθούν; 

Αν δεν βαρέθηκες να ακούς για το σπάνιο ταλέντο του, απόλαυσέ τον σε μια σπουδαία ομιλία του λίγο πριν το ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή: