Στα 20, ακόμη και στα 30 μας, νιώθουμε κυρίαρχοι του κόσμου. Άτρωτοι από αρρώστιες, γηρατειά (τι είναι αυτό;) και άλλα δεινά. Γι’ αυτό και συχνά κάνουμε κάποια λάθη, που οι επιπτώσεις τους φαίνονται αργότερα (τι φαντάστηκες; Ότι το junk food δεν θα σου ανεβάσει την πίεση στον Θεό;).

Αν και για σένα η ηλικία-ορόσημο είναι τα 40, δες ποια είναι τα 20 λάθη που πρέπει ως τότε να σταματήσεις να κάνεις. Προλαβαίνεις, ξεκίνα από σήμερα!

1. Είσαι εθισμένος στο κινητό σου
Τα έχουμε ξαναπεί. Τώρα επιβεβαιώνεται κι από νέες μελέτες. Το μπλε φως που φωτίζει τα tablets, τα κινητά και άλλες συσκευές απορρυθμίζει τον κιρκαδιανό ρυθμό του οργανισμού σου και σε δυσκολεύει να κοιμηθείς σαν άνθρωπος τις νύχτες.

Tip: Κάνε 10λεπτο διάλλειμα ανά μία ώρα από τις οθόνες.

2. Τα ‘χεις χαλάσει με τον ύπνο
Από την ηλικία των 18 και μετά ο οργανισμός σου απαιτεί από 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αν ξενυχτάς, σε λίγα χρόνια πιθανόν να κάνεις υπέρταση, να πάρεις κιλά και, ακόμη χειρότερα, να σου ’ρθει κανά εγκεφαλικό. Προσωπικά έχω παρατηρήσει ότι, όταν δεν κοιμάμαι όσο πρέπει, είμαι δύσθυμη. Άσε που το πρωί η επιδερμίδα μου είναι θαμπή. Η έλλειψη ύπνου σε γερνάει βιολογικά, να ξέρεις, και σε κάνει να δείχνεις μεγαλύτερος από ό,τι είσαι.

Tip: Απόκτησε μια τελετουργία πριν από τον ύπνο και ακολούθησέ την πιστά, εννοείται με κλειστή τηλεόραση και μακριά το κινητό. Πάρε βαθιές ανάσες, πιες ένα ζεστό αφέψημα, άκου χαλαρωτική μουσική…

3. Δεν κάνεις νήμα
Και όχι, δεν εννοώ την τελευταία λέξη στην πλαστική χειρουργική. Μιλάω για το οδοντικό νήμα. Αν θέλεις να έχεις χαμόγελο που «σκοτώνει», φρόντιζε να κάνεις νήμα μετά από κάθε γεύμα, ώστε να απομακρύνεις τα μικρόβια από το στόμα. Η ουλίτιδα λατρεύει τους 30άρηδες, ειδικά τους άντρες. Κι αν δεν το έχεις ακούσει, να σου πω ότι τα προβλήματα στα ούλα και στα δόντια συχνά κρύβουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Tip: Αν η αίσθηση του οδοντικού νήματος σε ανατριχιάζει ή σε δυσκολεύει, πάρε μεσοδόντια βουρτσάκια.

4. Παραλείπεις γεύματα
Νομίζεις ότι με το να «ξεχνάς» να φας θα αδυνατίσεις, αλλά αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά σε κάνει να πέφτεις με τα μούτρα σε ό,τι ακατάλληλο βρεις μπροστά σου. Με τον καιρό, εξαιτίας αυτών των «ξεχασμένων» γευμάτων, μπορεί να «τρελάνεις» τον μεταβολισμό σου και να κάνεις και διαβήτη τύπου 2. Δύο στους τρεις πάσχοντες από διαβήτη τον «ανακαλύπτουν» γύρω στα 40.

Tip: Η διατροφολόγος μου Ειρήνη Χρηστάκη με βοήθησε να καταλάβω τη σημασία του υγιεινού και πλήρους πρωινού. Εσύ ακόμη φεύγεις από το σπίτι έχοντας πιει μόνο καφέ;

5. Αγνοείς τα σημάδια
Ένας πόνος που επιμένει; Κάτι διαφορετικό που ασυνείδητα σε ενοχλεί; Μην το αμελείς. Ψάξ’ το. Μια ταχυκαρδία και η αύξηση βάρους με βοήθησαν να ανακαλύψω ότι έχω υποθυρεοειδισμό. Μη ντρέπεσαι, μη φοβάσαι, μην αγχώνεσαι ότι μπορεί να κάνεις λάθος. Στη χειρότερη θα έχεις ανησυχήσει χωρίς λόγο. Στην καλύτερη θα έχεις βρει το πρόβλημά σου και θα το αντιμετωπίσεις.

Tip: Την επόμενη φορά που θα πας στον γιατρό, συζήτησε μαζί του τις ανησυχίες σου, που θα τις έχεις πρώτα γράψει για να τις θυμάσαι.

6. Καπνίζεις στη ζούλα
Έχεις τα δίκια σου κι εσύ. Είναι τέτοια, πια, η αντικαπνιστική μανία διεθνώς, που αν πας να ανάψεις τσιγάρο σε κοιτάνε λες και σκότωσες άνθρωπο. Όμως αν καπνίζεις στα κλεφτά έστω 1-2 τσιγαράκια, και πάλι είσαι καπνιστής, μην αυταπατάσαι. Να σου θυμίσω εδώ ότι τα εμφράγματα θερίζουν στους 40άρηδες και τα περισσότερα από αυτά συνδέονται με τις… αμαρτωλές ρουφηξιές.

Tip: Απευθύνσου στα Ειδικά Ιατρεία Καπνίσματος στα δημόσια νοσοκομεία και απαλλάξου από τη βλαβερή συνήθεια ΤΩΡΑ.

7. Λατρεύεις τα αλμυρά
Το αλάτι κρύβεται κι αλλού εκτός απ’την αλατιέρα. Σε συσκευασμένα τρόφιμα, στο ψωμί, στα τυριά, στις σάλτσες και αλλού. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού. Το παραπάνω ανεβάζει την πίεση, η οποία, με τη σειρά της ενοχοποιείται για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Tip: Άρχισε να διαβάζεις ευλαβικά τις ετικέτες των τροφίμων ψάχνοντας το αλάτι.

8. Δεν πίνεις νερό
Το νερό ενυδατώνει και φρεσκάρει κάθε κύτταρο και κάθε όργανο του σώματος, μαζί και το δέρμα σου. Ειδικά όσο μεγαλώνεις, είναι ζωτικής σημασίας να παραμένεις ενυδατωμένος/η, καθώς η αφυδάτωση γερνάει τον οργανισμό και συνδέεται μέχρι και με απώλεια μνήμης. Υγρά μπορείς να πάρεις και από τα φρούτα, τα λαχανικά, τον καφέ, το τσάι σου.

Tip: Αν τα ούρα σου έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι δεν πίνεις όσα υγρά έχει ανάγκη ο οργανισμός σου. Το ιδανικό χρώμα είναι το ανοιχτό κίτρινο, διάφανο σχεδόν.

9. Σιχαίνεσαι τα γαλακτοκομικά
Μπορεί να μην ψηλώνεις από μια ηλικία και μετά, αλλά το ασβέστιο το χρειάζεσαι. Στις δεκαετίες των 20 και των 30 η πρόσληψη ασβεστίου είναι πολύ σημαντική, γιατί προστατεύει τα κόκαλά σου στις ηλικίες που μπορείς να «… πας από πέσιμο», όπως λέει και η παροιμία. Η λεγόμενη οστική πυκνότητα αρχίζει να φθίνει μετά τα 30.

Tip: Αν δεν το’χεις με το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, μπορείς, αφού συμβουλευτείς έναν γιατρό, να πάρεις συμπληρώματα ασβεστίου από το φαρμακείο.

10. Είσαι Πινόκιο
Το να λες ψεματάκια στον γιατρό μόνο σε μπελάδες μπορεί να σε βάλει. 8 στους 10 γιατρούς σε ξεσκεπάζουν, αφού, όπως λένε, ξέρουν ότι δεν λες αλήθεια. Ο γιατρός δεν είναι μάγος. Αν δεν του πεις τι, ακριβώς, αισθάνεσαι, δεν θα μπορέσει να σε βοηθήσει.

Tip: Ξεπέρασε τις ντροπές και πες την αλήθεια στον γιατρό. Είναι ανακουφιστικό.

11. Δεν σηκώνεις βάρη
Ένας κύκλος άσκησης, για να θεωρείται ολοκληρωμένος, συμπεριλαμβάνει και βάρη, πάντα σε συνεννόηση με τον γυμναστή. Τα βάρη δεν φτιάχνουν μόνο six pack, αλλά βοηθάνε στην ισορροπία, στην ευελιξία, στις αναπνοές. Πλεονεκτήματα ζωτικής σημασίας όσο περνούν τα χρόνια. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη ελαχιστοποιούν για εμάς τις γυναίκες τις πιθανότητες να έχουμε πρόβλημα με τα οστά μας στα 50 μας.

Tip: Η νέα τάση θέλει να κάνεις ασκήσεις με το δικό σου βάρος. Δοκίμασέ το.

12, Απέχεις από το σεξ
Ώπα. Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Θα μου πεις, με τόσο άγχος και κούραση ούτε να σκεφτείς δεν προλαβαίνεις το σεξ, πόσω μάλλον να κάνεις. Αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, οι σημερινοί 30άρηδες δεν «του δίνουν να καταλάβει» στο κρεβάτι. Βάλε ξανά το σεξ στις προτεραιότητές σου. Τα οφέλη είναι πολλά και γνωστά.

Tip: Σε περίπτωση ενόχλησης κατά την επαφή ή προβλημάτων στύσης, μίλα με τον γιατρό σου. Λύσεις υπάρχουν.

13. Κάνεις ακόμη ηλιοθεραπεία τα μεσημέρια
Σε ποιον δεν αρέσει η χρυσαφένια επιδερμίδα, όπως γίνεται με τα πρώτα φιλιά του ήλιου… Όμως η αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά τις «απαγορευμένες» μεσημεριανές ώρες, αφυδατώνει το δέρμα, το γερνάει και ευθύνεται και για καρκίνο του δέρματος. Ειδικά στη χώρα μας, που τους περισσότερους μήνες έχουμε ηλιοφάνεια, το αντιηλιακό είναι must.

Tip: Αν θέλεις τόσο πολύ να δείχνεις μαυρισμένος/η, χρησιμοποίησε ένα από τα σπρέι μαυρίσματος, που κυκλοφορούν στην αγορά.

14. Το παρακάνεις με τα πάσης φύσεως ροφήματα
Ότι τα αναψυκτικά και οι καφέδες – υπερπαραγωγή είναι «βόμβες» θερμίδων, φαντάζομαι το έχεις ακούσει. Αν το παρακάνεις, λοιπόν, μην εκπλαγείς αν κλάψεις την επόμενη φορά που θα ανέβεις στη ζυγαριά (true story). Και μη νομίζεις ότι τα ροφήματα με υποκατάστατα ζάχαρης είναι αθώα, γιατί οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες τα κατηγορούν ότι μπορεί να σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη και με διαβήτη.

Tip: Την επόμενη φορά δοκίμασε ένα ανθρακούχο νερό ή ένα κρύο τσάι σκέτο.

15. Τρως επεξεργασμένες τροφές
Τα πατατάκια πριν από το γυμναστήριο δεν τα λες και «καύσιμο» για τον οργανισμό. Τα τρόφιμα με επεξεργασμένα λίπη, κρυμμένο αλάτι και ζάχαρη είναι πιο νόστιμα σίγουρα, αλλά και επιβλαβή για την υγεία σου.

Tip: Έχε μαζί σου ένα φρούτο και λίγους ξηρούς καρπούς για την επόμενη φορά που θα νιώσεις λιγούρα.

16. Λιώνεις στο αλκοόλ
Σου έχω νέα. Οι μεγάλες μερίδες αλκοόλ είναι τοξικές για τον οργανισμό και όσο περνούν τα χρόνια θα δυσκολεύεσαι να «αναρρώσεις» μετά από ένα μεθύσι. Εκτός αυτού μπορεί να βλάψεις ανεπανόρθωτα το συκώτι σου, ένα από τα πιο σπουδαία όργανα του σώματος.

Tip: Ένα ποτάκι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες είναι υπεραρκετά.

17. Ξεκόλα από τα social media
Οι followers δεν είναι σαν τους φίλους στην αληθινή ζωή. Βγες έξω, γνώρισε κόσμο και θα δεις ότι η ψυχολογία σου θα απογειωθεί. Το έκανα πρόσφατα και πήγε μια χαρά.

Tip: Κάνε την ψηφιακή σου αποτοξίνωση και πετάξου να δεις τους γονείς σου ή έναν φίλο, που έχετε χαθεί.

18. Αδιαφορείς για το οικογενειακό σου ιστορικό
Τα γονίδια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που είσαι, είτε σ’ αρέσει είτε όχι. Αν δεν ξέρεις ότι στην οικογένεια έχετε ιστορικό κάποιας πάθησης, τότε ο γιατρός σου δεν μπορεί να σε κατευθύνει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις και τι πρέπει να προσέχεις.

Tip: Μίλα με τους γονείς και τους παππούδες σου και μάθε το οικογενειακό σου ιστορικό, ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις.

19. Δεν σου λέει τίποτα η πρόληψη
Αν είσαι τόσο απασχολημένος/η ώστε να μην έχεις χρόνο να κάνεις προληπτικό check up, μπορεί να πάθεις κάτι, που θα μπορούσες να έχεις προλάβει. Αν, ας πούμε, δεν ξέρεις ότι έχεις υψηλή χοληστερίνη, αγνοείς ότι ανήκεις στη λεγόμενη ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις στα 40 και στα 50 σου.

Tip: Κλείσε ραντεβού για εξέταση αίματος άμεσα.

20. Δεν κάνεις εμβόλια
Τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα μόνο στα παιδιά. Οι επαναληπτικές τους δόσεις αλλά και άλλα εμβόλια απευθύνονται σε ενήλικες και προστατεύουν την υγεία σου από διάφορες αρρώστιες. Όπως της γρίπης, ας πούμε, του πνευμονιόκοκκου, του HPV,  ακόμη και της ανεμοβλογιάς. 50.000 ενήλικες πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλια. Τρόμαξες;

Tip: Μάθε τι εμβόλια πρέπει να κάνεις, ανάλογα με την ηλικία σου. Ο μελλοντικός εαυτός σου θα σε ευγνωμονεί.