Τα “καλά” του καπιταλισμού τα ξέρεις ήδη. Κι αν δεν τα ξέρεις, μπορείς να πάρεις μια γεύση από μία προβοκατόρικη έρευνα που κάναμε μόλις χθες. Μια έρευνα που βγήκε με πολύ μεράκι και δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο τις οικονομικές ανισότητες και τις κοινωνικές στρεβλώσεις που “γεννά” το συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα.

Για το μοντέλο αυτό, που πολλοί αγαπούν να βρίζουν και που ακόμη πιο πολλοί θα εύχονταν να αποτελούν ένα ευνοούμενό του μέλος, τίθεται το εξής ερώτημα; Διαθέτει, άραγε, κάποιες φωτεινές πτυχές;

Κάποιος Προβοκάτορας στο γραφείο, μας είχε έτοιμο ένα ονοματεπώνυμο: Manoj Bhargava. 

“Οι έχοντες οφείλουν να βοηθούν τους μη έχοντες”, ακούγεται να λέει στην αρχή του παραπάνω βίντεο ο εν λόγω Ινδός επιχειρηματίας, ο οποίος έχει στην κατοχή του συνολική περιουσία η οποία ξεπερνά τα 4 δις δολάρια (καθαρή αξία). Κι εκεί που σκέφτεσαι ότι “οκ, χρησιμοποιεί ένα αγαπημένο μοτίβο των εχόντων που σπανίως πραγματοποιούν“, έρχεται η παραπάνω πληροφορία να σε χτυπήσει κατακούτελα: Ο 63χρονος Bhargava, έχει μοιράσει το (κρατηθείτε) 99% της περιουσίας του σε κοινωφελείς και φιλανθρωπικές ενέργειες-δραστηριότητες.

Αν σας ήρθε συνειρμικά ο Bill Gates στο μυαλό, η αλήθεια είναι πως υπάρχει λόγος: Ο Bhargava, μαζί με τον Warren Buffett και τον εμπνευστή της Microsoft συμμετέχουν μαζί με πολλούς άλλους δισεκατομμυριούχους, στo”The Giving Pledge“: μια πρωτοβουλία όπου μέγαλο μέρος από το περιβόητο 1%, δεσμεύεται να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για φιλανθρωπικούς κι ερευνητικούς σκοπούς.

Ο ίδιος ο Bhargava, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως προτού ξεκινήσει να γιγαντώνεται επιχειρηματικά στις ΗΠΑ, είχε αποσυρθεί για 12 χρόνια στα βουνά της Ινδίας ως μοναχός, στοχεύει τη διάχυση των πόρων του στα εξής πεδία: τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τον τομέα της υγείας.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ στο βίνετο που ακολουθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=YY7f1t9y9a0