Αν ποτέ πέσει στα χέρια σας το καταπληκτικό έργο του Καζαντζάκη “Ο Φτωχούλης του Θεού”, μία από τις βασικές αισθήσεις που θα αποκομίσετε ξεφυλλίζοντάς το είναι η έξω από τα καθιερωμένα και συνηθισμένα αγάπη που επιδείκνυει ο Φραγκίσκος της Ασίζης, ο μετέπειτα καθολικός άγιος, προς όλα εκείνα τα ζωντανά που συναντούσε στο δρόμο του. Ως ίσος προς ίσο, ο χαιρετισμός του και η υποβολή σεβασμού σε ένα σκυλί, σε ένα πουλί ή ακόμη και σε ένα έντομο, είναι ένα από τα βασικά μοτίβα που επαναλαμβάνονται πάμπολλες φορές στο εξαίσιο αυτό βιβλίο. 

Δικαιωματικά, λοιπόν, απέκτησε το χαρακτηρισμό του “Προστάτη των Ζώων”. Κι εξίσου δικαιωματικά η ημέρα που τιμάται η μνήμη του, η 4η Οκτωβρίου, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα από το μακρινό 1931. Τότε ήταν που ορισμένοι περιβαλλοβοντιστές σε ένα συνέδριό τους στη γραφική Φλωρεντία, προχώρησαν στη κίνηση αυτή για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και τους ειδικούς για τα υπό εξαφάνιση ζώα.

Έκτοτε, ακόμη κι αν δεν έχουμε φτάσει στο ιδεατό σημείο, όπου η αντιμετώπιση των ανθρώπων προς τα ζωντανά όλου του κόσμου θα στηρίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας και της πλήρους προστασίας, τα βήματα που έχουν γίνει είναι μεγάλα. Φιλοζωϊκές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ιδιώτες και κράτη ανά τον κόσμο, συμβάλλουν στο μέτρο του δυνατού στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ζώων, όπως αυτά έχουν καθιερωθεί στη Διεθνή Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ζώων το 1978. Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία της τελευταίας ορίζονται τα εξής:

  • Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
  • Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
  • Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
  • Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
  • Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
  • Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
  • Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
  • Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
https://www.youtube.com/watch?v=mrudR-kIB1k


Στην Ελλάδα, με τις θλιβερές εξαιρέσεις των κατά καιρούς κρουσμάτων κακοποίησης που βγαίνουν στην επιφάνεια και οι οποίες επιβεβαιώνουν τη θυμόσοφη ρήση “γνώρισα τον άνθρωπο κι αγάπησα τα ζώα”, η κοινωνία με το πέρασμα των χρόνων εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιημένη σε ζητήματα που αφορούν οικόσιτα και μη ζώα. Ωστόσο, η κρατική ανεπάρκεια στο συγκεκριμένο πεδίο πολιτικής, έρχεται να συμπληρώσει τις πλείστες όσες ανεπάρκειες έχουν προκύψει μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιείται και ως άλλοθι για τις όποιες δυσλειτουργίες παρατηρούνται στο πεδίο της προστασίας των ζώων. 

Φιλοζωικές εταιρείες με τοπικό αλλά και με ευρύτερο χαρακτήρα και πεδίο δράσης, έρχονται να καλύψουν όσα κενά εμφανίζονται εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας. Μία εξ αυτών και η Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία, η οποία εδώ και 40 χρόνια συμβάλλει τα μέγιστα στην προάσπιση και την αξιοπρεπεή διαβίωση-επιβίωση χιλιάδων αδέσποτων ζώων.

Ένα μικρό τμήμα από τη συνεισφορά της μπορείτε να το δείτε στην ενότητα του Provocateur με τίτλο “Show Me Some Love“. Σκοπός της, η παρουσίαση αξιαγάπητων σκύλων που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Ε.Φ.Ε στο Κορωπί κι αναζητούν ένα μόνιμο σπίτι για να πάρουν και να δώσουν αγάπη. H χαρά μας για τη συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι και φιλοξενήσετε στη στέγη σας κάποιο από τα αξιαγάπητα αυτά σκυλιά ή γιατί όχι, κάποιο άλλο από τα δεκάδες που φιλοξενούνται εκεί. 

Μέχρι τότε, σας αφήνουμε να απολαύσετε μια σειρά από επιλεγμένα άρθρα της ενότητας Pet.Lovers

[gallery-33]

Κι ένα μπόνους βιντεάκι 🙂